dobroge.tv

Live

Disperare în rândul patronilor de pe litoral. Sute de locuri de muncă sunt diponibile, dar nu se găsesc oameni: ''Cred că tot la noi, la operatori, e problema''

19 mai 2022
Publicitate

Doar două săptămâni ne mai despart de deschiderea oficială a sezonului estival din acest an, însă cei mai mulți dintre operatorii economici sunt încă departe de a-și primii oaspeții la capacitate maxima. Și asta pentru că nu au angajați. Deși posturi există, iar salariile sunt atractive, forța de muncă aproape lipsește, susțin agenții economici. Una dintre cauze, adaugă ei, ar fi faptul că cei mai mulți dintre candidații la o meserie în industria HoReCa sunt nepregătiți și renunță înainte de finalul sezonului.

Patronii unitățiilor de cazare, de terase şi restaurante de pe litoralul românesc se plâng că nu găsesc oameni cu care să lucreze în această vară. Cu toate că oferă salarii atractive, operatorii economici spun că cei mai mulți dintre candidații la un job în industria HoReCa, fie sunt nepregătiți, fie au pretenții care le depășesc posibilitățile.

„De plâns, ne plângem de fiecare dată, în fiecare an, pentru că e greu. Într-adevăr bucătarii au pretenții mari și aici e cea mai mare bubă: la bucătărie. E cam jale. Avem anunț de o lună, a sunat unu și când a trebuit să vină, a zis că vine și n-a mai venit”, a spus Răzvan Chiţan, operator economic.

„Din păcate, cunoaștem situația, la nivel de ramură, la nivel de industrie. Majoritatea se plâng. Trebuie să ne uităm la noi în curte să vedem cine a greșit prima oară”, a declarat Sorin Petcu, manager hotel stațiunea Mamaia.

De la cameriste și îngrijitoare, până la ospătari sau bucătari, patronii din industria HoReCa de la malul mării caută disperați angajați.

Unele voci spun însă că vinovați pentru aceste situații ar fi, pe de o parte, chiar operatorii din turism. Cei mai mulți dintre angajații de pe litoral sunt tineri pe care nimeni nu-i instruiește.

„Cred că tot la noi, la operatori, e problema. Modul în care ne comportăm, modul în care îi tratăm. Formarea profesională nu are loc într-un mediu bun care-i să capaciteze și să-i facă să prindă drag de meserie. Pur și simplu îl luăm, nu știe să facă nimic, îl punem în fața unui grătar sau îl punem să ia niște farfurii de pe masă, îi dăm niște bani pe care nu-i merită, în primul rând, pentru că el nu are pregătirea profesională necesară să-și câștige banii ăia”, a precizat Sorin Petcu, manager hotel stațiunea Mamaia.

Sute de anunțuri de angajare se găsesc și pe site-ul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Constanța. Dintre acestea, o mare parte sunt oferte de muncă în industria HoReCa.

„La acest moment în evidențele Agenției Județeane pentru Ocuparea Forței de Muncă, numărul ofertelor este numeros. Vorbim de câteva sute de variante de angajare în turism, vorbim de aproximativ 500 de locuri de muncă. Şi vorbim aici de barman, bucătari, cameriste, lucrători bucătărie, recepționer”, a declarat Adelina Vlad, directorul adjunct al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Constanţa.

În stațiunea Mamaia, salariul pentru un post de cameristă pornește de la 2.800 lei pe lună, iar cel al unui lucrător calificat, care lucrează în bucătărie sau în restaurant, poate ajunge și la 6000 de lei, lunar. Cele mai căutate sunt posturile în zonele de lux, unde turiștii cu dare de mână lasă bacșișuri consistente. Mai mult, vineri în clădirea Facultății de Medicină din Campusul Universității Ovidius, câțiva agenți economici din industria HoReCa își vor prezenta ofertele în cadrul ,,Bursei locurilor de Muncă”.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233