dobroge.tv

Live

Sfaturi pentru gestionarea emoțiilor de dinaintea examenului de Bacalaureat

17 iunie 2022
Publicitate

Două zile îi mai despart pe absolvenții de liceu de examenul maturității. Emoțiile cresc în intensitate pe măsură ce se apropie probele scrise ale Bacalaureatului. Chiar dacă s-au pregătit intens pentru acest examen este posibil ca unii dintre ei să nu facă față presiunii și stresului. Lucruri care îi pot afecta și emoțional. Ba mai mult, este posibil ca și nivelul de concentrare să fie mai scăzut iar astfel riscul de a greși în rezolvarea subiectelor este mai mare. Iar în unele cazuri se poate instala chiar și frica de eșec.

Gestionarea emoțiilor pleacă, în primul rând, de la câtă încredere avem în noi, de la atitudinea pe care o avem față de acest examen. Acum, în aceste momente, inteligența emoțională este mai importantă, poate, decât inteligența cognitivă pentru că în timp ei au acumulat cunoștințe, au reușit să asimileze informațiile necesare, iar acum este momentul să apeleze la acele resurse emoționale: exerciții de respirație, întotdeauna respirația reușește să ne calmeze acea tensiune și acel puls rapid, inspirăm pe nas, expirăm lung și profund pe gură, ne spunem câteva mesaje: „Sunt puternic! Am încredere în mine!” Ne concentrăm și învățăm să ne focusăm pe sarcina pe care o avem. În momentul în care noi ne expunem din ce în ce mai mult la condițiile de examen, și emoțiile încep să fie mai ușor controlate.

Este un blocaj care durează preț de câteva zeci de secunde, în momentul acela eu i-aș sfătui: închide ochii pentru cinci-zece secunde, ai un exercițiu de respirație lung și profund și detașează-te și imediat vei înțelege că trebuie să apelezi la latura raționalului din tine și imediat, cunoștințele își vor face simțită prezența”, a declarat Cristina Gemănaru, psiholog.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233