dobroge.tv

Live

CONSTANŢA. Chiria studenților, mai scumpă. Cu cel puțin 50 de euro mai mult vor scoate din buzunar cei care sunt în căutarea unei locuințe de închiriat

11 august 2022
Publicitate

Cu cel puțin 50 de euro mai mult – atât vor scoate din buzunar cei care sunt în căutarea unei locuințe de închiriat. Pentru studenți a început deja goana după un loc de cazare pentru anul universitar care va debuta într-o lună și jumătate. Proprietarii care închiriază apartamente în Constanța au publicat pe site-urile de profil ofertele pentru studenți. Și universitățile vor începe înscrierile pentru cazarea în cămine, alternativa mai ieftină pentru tinerii care nu își permit să plătească chiria și utilitățile pentru un apartament.

Studenții care sunt mai bine organizați s-au apucat deja să-și caute chirie. Robert este în ultimul an la Științe Economice și ca în fiecare vară, cazarea reprezintă o problemă. Deși este frizer și este mulțumit de câștigul lunar, recunoaște că nu s-ar descurca cu un salariu minim pe economie și că viața de student a devenit tot mai costisitoare.

„Dacă ai alege un cămin, din punctul meu de vedere, este destul de dificil că trebuie să împarți mereu camera cu alți colegi. Prețul este destul de ok pentru cei care stau la cămin, însă dacă îți cauți o chirie este destul de dificil în perioada asta pentru că toată lumea închiriază de sezon și să-ți găsești o chirie în afara sezonului este destul de greu în special pentru prețurile care sunt foarte ridicate – 300, 350 de euro”, a spus Robert, student.

Constănțenii care au apartamente și garsoniere de închiriat nu își fac griji că sezonul estival este pe final pentru că, în curând, locul turiștilor va fi luat de studenți. Pe site-urile de profil, anunțurile curg încă din luna iulie. Agenții imobiliari avertizează că tariferele vor crește. Prețurile pentru toate produsele și serviciile s-au majorat enorm în ultima perioadă, iar chiriile nu fac nici ele excepție.

„Odată cu studenții, vor reveni și cetățenii ucraineni care datorită sezonului estival au migrat în zone adiacente Constanței și aceștia vor face o concurență acerbă studențimii. Prețurile, din această cauză, vor rămâne oarecum sus pentru că proprietarii vor specula și vor mări piața chiriilor în Constanța cam cu 50 de euro pe apartament”, a spus Marius COMAN, agent imobiliar.

Așadar, valoarea medie a chiriei solicitate este de 350 de euro. Cele mai căutate zone rămân Tomis Nord și Faleză Nord.

„În general, preferă apartamente cu una sau două camere, cei acre vor să stea singuri, solicită garsoniere, cei care se cuplează câte doi, vor două camere, iar studenții străini care formează grupuri mai numeroase, de 3-4 persoane, caută apartamente mai mari”, a precizat Marius COMAN, agent imobiliar.

Unii tineri însă, nu ar da viața la cămin pentru nimic. Statul la comun cu colegii și micile petreceri din camere întregesc experiența de student. Andrei este student în anul III la Universitatea Maritimă din Constanța și pentru că învață la fără taxă, plătește până în 200 lei pe lună cazarea la cămin.

„Pe perioada facultății am stat la cămin, am zis că este cel mai bun lucru pentru mine să stau aici. Ar fi fost foarte scump să mă mut în chirie și nu aveam nicio cunoștință cu care să mă mut. Singur ar fi fost foarte greu”, a spus Andrei, student.

Și taxa la cămin va suferi modificări anul acesta din cauza scumpirilor utilităților. Acest lucru se va stabili însă după 1 septembrie și tot atunci va începe și depunerea dosarelor pentru acordarea unui loc.

„Până atunci, trebuie să vedem tariful de cazare care se modifică în funcțiile de cotațiile și de consumurile reale medii ale anului la utilități. Știm foarte bine că au avut loc creșteri, că avem niște tarife compensate”, a spus ing. Laurențiu SÎRBU, director general administrativ UMC Constanța.

Totuși, varianta cea mai economică rămâne cazarea la cămin. Dacă o lună de chirie începe de la 250 de euro, o cameră de cămin nu depășește 300 de lei. Potrivit unor studii, orașele din România cu cele mai scumpe chirii este Cluj-Napoca Iași, București și Brașov. Acestea sunt urmate de Constanța și Timișoara. Și oferte sunt mai puține. Conform agențiilor imobiliare, la Constanța acestea au scăzut cu 17% față de anii precedenți.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233