dobroge.tv

Live

Românii sunt codași la consumul de fructe și legume. În piețele constănțene, comercianții sunt disperați: „Aruncăm foarte multă marfă pentru că sunt clienți foarte puțini”

17 august 2022
Publicitate

Românii consumă cele mai puține fructe și legume, fapt care clasează țara noastră pe ultima poziție în Uniunea Europeană – arată datele publicate de Eurostat. În ceea ce îi privește pe constănțeni, nici ei nu sunt amatori de aceste alimente. Piețele sunt goale, marfa se strică pe tarabe, iar comercianții sunt supărați. Oamenii spun că prețurile sunt mari și că au mai tăiat vegetalele de pe lista de cumpărături.

Piețele constănțene nu duc lipsă de fructe și legume proaspete, românești. Când vine vorba de clienți însă, bate vântul printre tarabe. La orele prânzului, Piața Griviței era aproape goală.

Foarte puțini clienți. Și din cauza pandemiei, lumea încă poartă măști, sunt stresați, bani nu sunt. Ce să vorbim, față de cum era înainte, foarte rău”, spune Elena, comerciant.

Comercianții au observat că oamenii nu se mai avântă să cumpere fructe după poftă, nici legume pentru conservat, ci mai mult pleacă în plase cu alimente de bază: cartofi, câte ceva pentru salată sau un pepene mic.

Cumpără două roșii, doi castraveți, te-miri-ce așa, o ceapă dacă cumpără, pepeni ce mai cumpără acum că e sezonul, fructe foarte puține, o verdeață și asta se strică toată și se aruncă. Foarte multă marfă aruncăm pentru că sunt clienți foarte puțini”, mai spune Elena, comerciant.

Scumpirile care s-au ținut lanț în ultima perioadă se văd și în prețul acestor alimente. Roșiile costă între 6 și 18 lei, ardeii sunt 10 lei, iar dovleceii 6 lei.

Seceta a dublat costurile de producție, iar legumicultorii au avut și ei cheltuieli mult mai mari la apă, dar și la celelalte utilități, fapt care se reflectă și în prețurile la fructe și legume, transmite Ina Popescu, reporter Dobrogea TV.

Doar 2% din populație mănâncă în fiecare zi aceste alimente atât de benefice pentru organism. Consumul zilnic de fructe și legume este mai ridicat în rândul femeilor decât al bărbaților. 58% dintre doamne au spus că mănâncă între una și patru porții, față de 51% în cazul bărbaților.

Constănțean: Prețurile sunt foarte mari.

Reporter: Reușiți să mâncați zilnic măcar câte un fruct?

Constănțean: Nu, nu. La două-trei zile.

Și foarte rău fac, spun specialiștii.

O persoană are nevoie să consume o cantitate mare de legume în fiecare zi, atât în stare crudă, cât și pregătite termic. Deci orice masă pe care o consumăm, este bine să fie însoțită de o salată asociată pentru a putea crește astfel tranzitul intestinal”, a declarat dr. Mihaela Iftene, specialist în nutriţie.

Sunt și persoane care încearcă pe cât este posibil să aibă tot timpul în casă fructe și legume proaspete.

Eu consum destul de mult. Bine, prețurile mai mari ca de obicei, dar asta e, omul se obișnuiește cam cu tot. Trebuie să luăm, e nevoie să mâncăm fructe, legume”, spune o constănțeancă.

Consum că sunt obișnuită să consum fructe, dar normal, prețul este ascendent”, spune o altă constănțeancă.

În rândul statelor membre Uniunii Europene, cel mai ridicat consum de cinci sau mai multe porții de fructe și legume pe zi a fost raportat în Irlanda, Olanda, Danemarca și Franța. La polul opus, se află țara noastră.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233