dobroge.tv

Live

Peste 100 de năvodăreni s-au înscris până acum în programul „Cald în casa ta”: „Suntem nevoiți, că n-avem încotro. În frig nu putem să stăm”

29 august 2022
Publicitate

Într-o singură săptămână, peste o sută de năvodăreni au cerut ajutor financiar. Este vorba despre programul „Cald în casa ta” prin care se acordă 4.000 lei pentru termoficarea locuinței, asta după ce Consiliul Local Năvodari a hotărât ca toți locuitorii să se debrașeze de la sistemul centralizat de încălzire până la 1 octombrie. Decizia a fost luată din cauza datoriilor neplătite de populație și a scăderii considerabile a numărului de abonați.

Ioana Savu locuiește de când se știe în Năvodari. Este pensionară și recent a rămas văduvă. Va fi debranșată în curând, ca toți ceilalți locuitori, de la sistemul centralizat de încălzire și este nevoită să facă investiții pentru a-și cumpăra o centrală proprie.

Suntem nevoiți, că n-avem încotro. În frig nu putem să stăm. Dacă mă lasă în frig și cum sunt singură..ce fac? Nu am încotro. Trebuie să fac într-un fel. Ca să iau calorifer pe curent, cred că mă costă mai mult, așa am și apă caldă, am și căldură de la central, după cum se aude, că eu nu am avut până acum și nu știu cum este”, spune Ioana Savu.

Racordarea la centrala cu gaz înseamnă costuri mari pentru bătrâni. Doamna Ioana are o pensie de 1.000 lei și s-a putut înscrie la programul „Cald în casa ta” iniţiat de Primăria Năvodari. Ar urma să primească 4.000 lei ajutor, însă chiar și așa ar mai avea nevoie de cel puțin încă pe atât pentru a-și cumpăra echipamentele necesare, dar și pentru a plăti manopera.

Doar săptămâna trecută, 100 de persoane au depus documentele necesare pentru a beneficia de ajutor financiar.

Ajutorul financiar nerambursabil de 4.000 lei pentru termoficarea locuinței se acordă familiilor ale căror venituri lunare nete pe membru sunt de până la 1.500 lei și persoanelor singure cu venit lunar de până la 2.053 lei. Acestea pot primi o singură dată acest ajutor financiar pe bază de cerere și o serie de documente necesare printre care dovada că solicitantul nu figurează cu datorii pentru serviciul de apă caldă sau căldură”, a declarat Elena Aftene, purtător de cuvânt Primăria Municipiului Năvodari.

Consiliul Local a aprobat desființarea serviciului public de alimentare cu energie termică din cauza debranșărilor masive, a pierderilor din rețea, dar și a restanțelor la plată ale populației. Părerile locuitorilor cu privire la această decizie sunt împărțite.

Deci ăsta a fost un sistem de încălzire extraordinar de bine pus la punct și și-au bătut joc de el. Ăștia suntem. Ce era bine făcut, s-a stricat”, spune un localnic.

„Singura șmecherie a rămas debranșarea de la sistem care nici asta nu e convenabilă, dar n-ai ce să faci. Era bine centralizat când sunt mulți abonați”, spune un alt localnic.

În prezent mai există doar 1.778 de abonați. Compania care produce și furnizează agentul termic a depus spre aprobare la ANRE un preț de 560 de lei pe gigacalorie, în condițiile în care tariful actual este de 122 de lei pe gigacalorie. Astfel, prețul de furnizare a gigacaloriei către abonați ar fi fost, începând din această toamnă de 822 de lei.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233