dobroge.tv

Live

Vară grea pentru salvamari - 16 oameni au murit înecaţi, zeci de persoane salvate. Turişti scoşi din apă cu ajutorul poliţiştilor și al jandarmilor

07 septembrie 2022
Publicitate

A fost un sezon estival dificil pentru salvamarii de pe litoral. În fiecare zi aceștia au scos din valurile mării zeci de turitși aflați în pericol. Doar pe un singur sector de plajă în această vară au avut loc peste 500 de intervenții. Deși în ultima lună marea a fost extrem de agitată, iar steagul roșu a fost arborat au fost și oameni cărora nu le-a fost teamă și au intrat în apă. Nici strigătele salvatorilor nu i-au oprit. Sunt însă și turiști care cred că salvamarii ar trebui respectați mai mult și ascultați pentru a avea o vacanță în siguranță.

A fost una dintre cele mai grele veri, susțin o parte dintre salvamari. Au fost trei luni de foc cu sute de intervenții. Cele mai multe s-au datorat faptului că majoritatea turiștilor fie nu știu semnificația steagurilor și s-au aventurat în mare deși valurile erau mari și curenții puternici, fie pentru că nu i-au ascultat pe salvatori. Nu de puține ori, salvamarii s-au certat cu oamenii pentru că nu voiau să iasă din apă. Au fost și cazuri când au solicitat ajutorul poliției și jandarmeriei.

„Vara asta am avut-o destul de grea cu foarte multe intervenții. Le explicam că este steagul roșu, dar răspunsul lor era că ei n-au venit la mare să stea la mal”, a spus Valentin IVAN, salvamar stațiunea Mamaia.

„A fost o vară mai complicată decât în alte dăți. Turiștii au fost puțini mai neascultători decât de obicei. Numai cu SMURD-ul aerian am avut 6 intervenții, cu SMURD-ul și ambulanța am avut peste 70 de intervenții, iar intervenții de astea că s-au dus salvamarii și i-au scos cu jet-urile de la 130 în sus”, a spus Vasile BORTEȘ, șef salvamar Eforie Sud-Olimp.

Și nu au fost singurele provocări cu care s-au confruntat vara aceasta. Pe lângă faptul că nu toată lumea le asculta indicațiile și mai tot timpul primeau injurii, salvamarii au auzit fel de fel de scuze: ba că știu să înoate foarte bine, ba că nu le este frică. Mai mult decât atât, un domn a venit la foișor și le-a spus că face cerere pe propria răspundere pentru a fi lăsat să intre în mare, deși era arborat steagul roșu. Și acestea nu sunt singurele intervenții sau probleme cu care s-au confruntat aceștia.

„Am avut și 16-17 intervenții într-o zi, intervenții foarte grele, cu două persoane aflate în dificultate, pur şi simplu se aventurau cu salteaua în larg și o scăpau, curenții o trăgeau, unii nu știau să înoate”, a spus Valentin IVAN, salvamar stațiunea Mamaia.

„Am avut probleme mari cu copii pierduți, am avut probleme mari cu oameni de vârsta a treia care nu și-au luat medicamentația și ne-au creat probleme de plajă”, a spus Vasile BORTEȘ, șef salvamar Eforie Sud-Olimp.

Nici pentru operatorii de plajă nu a fost ușor. Nu de puține ori le-au atras atenția turiștilor, mai ales atunci când la foișoare era arborat steagul roșu.

„Vă dați seama că le-am spus că e riscant. Îi întreabă pe băieții de la șezlong, dar odată ce e steagul roșu, înseamnă că n-ai voie. Dacă n-ar fi ei, ar muri de 10 ori mai mulți pentru că oamenii sunt inconștienți mai ales când e căldură, văd valuri, le place, marea e periculoasă, sunt curenți şi te fură, și de asta sunt ei, să-și facă treaba”, a spus Răzvan CHIȚAN, operator plajă.

Sunt și turiști care înțeleg de ce este important să asculte indicațiile salvamarilor.

„E tragic, trebuie să asculți salvamarul, să respecți steagul și să nu te aventurezi. Salvamarii sunt suficienți, dar trebuie respectați, ascultați, pentru că ei au făcut niște cursuri și stiu despre ce e vorba”, a spus o femeie.

„În general despre turiștii care nu-și valorează viața, o părere foarte proastă, iar salvamarii chiar dacă sunt salariați ai statului, după avertismentele date, ar trebui să fie mai respectați”, este de părere o altă turistă.

„În primul rând să respecte indicațiile salvamailor și să se respecte pe ei, să fie mai responsabili cu viața lor”, „Trebuie să-i asculți. Ei sunt de ajuns, lumea doar trebuie să asculte”, sunt alte două păreri.

În această vară 16 persoane și-au pierdut viața în valurile mării, dintre care una nu a fost găsită nici până acum.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233