dobroge.tv

Live

Conservele pentru iarnă, mai scumpe anul acesta. Prețul legumelor a crescut, iar comercianții sunt și ei nemulțumiți: „Tomberoanele sunt pline. Cum să nu aruncăm dacă omul nu poate să ia?”

20 septembrie 2022
Publicitate

Zacusca și murăturile sunt vedetele toamnei, însă dacă până acum pentru aceste produse prețul era accesibil, acum se pare că a explodat. Fie că aleg să prepare în propria bucătărie, fie că vor lua direct de la producători ori din marile magazine, gospodinele vor scoate mai mult din buzunar pentru a-și umple cămara. Prețul la legume s-a majorat chiar și cu 50% față de anul trecut. De cealaltă parte, producătorii își fac griji că vor rămâne cu marfa pe tarabe și vor fi nevoiți să o arunce la gunoi.

Tarabele piețelor constănțene sunt pline de legume în această perioadă, însă lipsesc cumpărătorii de altădată. Toamna este sezonul în care bucătăriile gospodinelor au miros de zacuscă, bulion sau murături, însă producătorii susțin că în acest an oamenii fie cumpără mai puțin, fie deloc. Față de anul trecut, ardeii, vinetele sau roșiile s-au scumpit cu aproape 50%.

Se uită pleacă, o să stea lumea să moară de foame. Venea lumea și-mi mai spunea că punea la congelator, dar dacă lumina s-a scumpit? Unde să bag, că le-am scos și le arunc”, spune Adriadna, vânzător.

Constănțeancă: Foarte scumpe.

Reporter: Gătiți zacusca sau o luați gata făcută?

Constănțeancă: O iau gata făcută, e mai avantajos.

Din cauza prețurilor care au crescut la carburant, energie, apă și gaz, constănțenii încearcî să cheltuie mai puțin. Chiar și când vine vorba de mâncare, mulți au redus cantitatea, iar asta se simte și în buzunarul producătorilor care de cele mai multe ori sfârșesc la finalul zilei cu marfa la gunoi.

E marfă perisabilă, ce nu se vinde, se aruncă”, spune Maria, vânzător.

Tomberoanele sunt pline. Cum să nu aruncăm dacă omul nu poate să ia? Vrea să ia și nu are cum”, mai spune Adriadna, vânzător.

Un kilogram de vinete este aproximativ 7 lei, 8 lei pe un kilogram de roșii, 12 lei pe un kilogram de ardei kapia, 4 lei pe un kilogram de ceapă, iar o sticlă de ulei este aproximativ 10 lei. Ceea ce înseamnă că pentru toate aceste produse, vom scoate din buzunar aproximativ 45 de lei, transmite Elenis Halep, reporter Dobrogea TV.

Deși vor scoate mai mulți bani din buzunare față de anul trecut, cele mai multe gospodine preferă să prepare zacusca sau murăturile în propria bucătărie. Pentru a nu pierde gustul original au mai redus însă din cantitate.

Sunt scumpe, am făcut o porție mai mică, mai puțin ca anul trecut. Am dat sigur mai mult ca anul trecut, dar am luat când mi-a convenit, ce mi-a convenit și m-am descurcat”, spune o constănțeancă.

Foarte scumpe, față de altă dată. Coc vinetele, ardeii le pun la congelator și când le scot le fac atunci pe moment”, spune o altă constănțeancă.

Constănțeancă: Pregătesc eu.

Reporter: Cum vi se par prețurile? Dați mai mult ca anul trecut?

Constănțeancă: Normal. Am alocat un buget în jur de 200-300 de lei, nu prefer tot ce e procesat mai mult sau mai puțin.

Sunt însă și constănțence care consideră că este mult mai rentabil să cumperi un borcan de zacuscă sau de murături gata făcut. În piețe există producători care le fac chiar ei și apoi le vând.

Maria, vânzător: Da, nu sunt bani, cu toate creșterile astea de curent, apa, omul își drămuiește fiecare bănuț. Iau mai puțin, jumate de cât luau altădată, de 10 lei ala cât să le ajungă. Mai repede cumpără zacusca gata făcută.

Reporter: Cât e un borcan de zacuscă?

Maria, vânzător: Între 12 și 15 lei.

Dacă pe un borcan de zacuscă de 500 de grame direct de la producători am scoate din buzunar aproximativ 15 lei, pe un borcan de 300 de grame de zacuscă din supermarket vom da aproximativ 7,5 lei. Ceea ce înseamnă o diferență de aproximativ 2 lei, mai transmite Elenis Halep, reporter Dobrogea TV.

În marile magazine prețurile par a fi mai atractive pentru unii oameni. Aici un borcan de castraveți murați este aproximativ opt lei, iar zacusca este între șase și nouă lei.

Constănțeancă: Cam mult, la 15 lei. La 10 lei ar fi excelent. Nu fac eu, din supermarket. Și aia din piață e mai bună, dar e mai scumpă.

Reporter: Și preferați să cumpărați din market?

Constănțeancă: Păi da.

Astfel, indiferent dacă alegem să preparăm sau să cumpărăm, conservele de anul acesta ne vor costa chiar și de trei ori mai mult față de anul trecut.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233