Volumul „Reședințele Regale de la Marea Neagră: Casele de vis ale Reginelor României” a fost astăzi lansat la Constanța
Volumul „Reședințele Regale de la Marea Neagră: Casele de vis ale Reginelor României” a fost astăzi lansat la Constanța. În această carte, autorul și-a propus să reconstituie evoluția istorică a reședințelor regale, dar și să explice cât de importante au fost aceste clădiri în dezvoltarea orașelor maritime în care au fost construite. Trei dintre aceste se află chiar în municipiul nostru, iar una în Bulgaria, la Balcic.
„Vechiul Palat Regal de la Constanța, pavilionul Reginei Elisabeta din Portul Constanța, Reședința Regală de la Mamaia și, nu în ultimul rând, micul Castel de la Balcic, unde regina Maria și-a dorit ca inima ei să se odihnească. Este o carte la care personal, vă pot mărturisi, am lucrat doi ani de zile. O documentare temeinică pe care al realizat-o în Arhivele Naționale și în Serviciul Județean al Arhivelor Constanța.
Dorința mea a fost ca prin acest volum să dau o identitate acestor reședințe regale de la Constanța pentru că, vedem astăzi, cu bucurie dar și cu tristețe în același timp, mii de vizitatori români la Balcic și membrii comunității noastre nici măcar nu știu ce locuri ale memoriei deosebite se află în orașul nostru”, a declarat Delia Roxana Cornea, autor „Reședințele Regale de la Marea Neagră: Casele de vis ale Reginelor României”.
„Este un act de recuperare a memoriei locurilor regale în Constanța și Mamaia și, desigur, și a reședinței de la Balcic. M-am străduit ca Palatul Regal din Mamaia să plece din domeniul privat unde ajunsese, așa cum s-a dovedit în Instanță, într-un mod nu tocmai legal, să ajungă din nou în patrimoniul statului. Acum, acest lucru s-a întâmplat de foarte puțină vreme și sper ca viitorul să ne ajute în a valorifica din punct de vedere cultural, istoric, social, economic, financiar, acest monument de o valoare inestimabilă pentru noi, constănțenii, dar și pentru memoria națională”, a declarat prof. univ. dr. Florin Anghel, Facultatea de Istorie și Științe Politice, Universitatea „Ovidius”.
Eveniment
Externe
Sănătate
Educație
_1024x576.jpg)
Se decopertează și se asfaltează strada Baba Novac: restricții majore de trafic
-Trei-constănțeni-amendați-cu-90.000-lei-pentru-aruncarea-deșeurilor-pe-domeniul-public-(2).jpg)
Trei constănțeni, amendați. Și-au aruncat deșeurile pe domeniul public

Atenție, se întrerupe furnizarea apei în Costinești și Schitu
Violență în familie: un bărbat reținut pentru 24 de ore. A încălcat ordinul de protecție
L-ați văzut? Un bărbat a fost dat dispărut
Boris Brejcha, legenda muzicii electronice, în fața publicului din Cluj
PILDAS, proiectul numărul 1 în competiția FDI 2025, lansat oficial la Universitatea „Ovidius”
Mai multe


DESPRE GRIJILE VIEȚII


DE LA MOARTE LA VIAȚĂ


IUBIREA CARE UCIDE


APOSTOLIA MILENIULUI III


PUTEREA CRUCII


URMAREA LUI HRISTOS

