Ziua Națională a Republicii Armenia, sărbătorită și la Constanța
Ziua Națională a Republicii Armenia a fost sărbătorită la Constanța. Steagul României, dar și cei al Armeniei au fost ridicate pe fațada Muzeului de Istorie Națională și Arheologie din Piața Ovidiu. Drapelele reprezintă un simbol de unitate și prietenie pe care cele două popoare le-au creat de-a lungul anilor.
Ziua Națională a Republicii Armeniei se sărbătorește în fiecare an pe 21 septembrie. Aceasta a fost celebrată și la Constanța. A devenit deja o tradiție ca drapelul Armeniei să fluture alături de cel al României. Drapelele celor două țări au fost ridicate miercuri pe fațada Muzeului de Istorie Națională și Arheologie din Piața Ovidiu.
„Acum 31 de ani Armenia devenea republică independentă. Prezența acestui drapel pentru noi într-adevăr celebrează independența Armeniei dar comunitatea armeană din Constanța este o comunitate veche”, a declarat dr. Liviu Merdinian, președinte Uniunea Armenilor din România, sucursala Constanța.
Cele două steaguri reprezintă un simbol de unitate și prețuire pe care România și Armenia le-au creat de-a lungul anilor.
„Prezența drapelului pentru noi armenii constănțeni înseamnă recunoștință față de poporul român, pentru felul în care ne-a primit și a fost ospitalier de-a lungul timpului. Nu întâmplător, momentele grele ale poporului armean, Guvernul liberal Brătianu, acum aproape 100 și ceva de ani, a avut un cuvânt greu de spus în deschiderea granițelor pentru refugiații armeni”, a mai declarat dr. Liviu Merdinian, președinte Uniunea Armenilor din România, sucursala Constanța.
După Genocidul Armean din 1915, România a fost primul stat care a oferit azil politic refugiaților din zonă. Mai mult decât atât, prietenia dintre cele două țări a fost adânc înrădăcinată în istorie și nu a fost un accident faptul că țara noastră a fost prima care a recunoscut independența Republicii Armenia.
„E o comunitate greu încercată, o comunitate care, de-a lungul istoriei, a cunoscut nu numai etape faciale ci și tragedii dar o comunitate care și-a lăsat o amprentă extraordinar de importantă aici, la malul mării, și în România și nu numai, pretutindeni”, a declarat Mihai Lupu, președintele Consiliului Județean Constanța.
Armenii de la malul mării s-au strâns miercuri în fața muzeului pentru a omagia această zi importantă pentru țara lor și nu numai.
„Cu sufletele îndurerate am veni totuși să sărbătorim, dar să ne bucurăm mai puțin, pentru arborarea drapelului Armeniei. Chiar dacă pentru noi înseamnă meritat este totuși un gest de considerație deosebit”, a declarat o armeancă.
„Conviețuirea în armonie, cu acceptarea tradițiilor, cu acceptarea limbii, cu acceptarea religiei aici fără a deranja pe nimeni înseamnă într-adevăr un loc în care trebuie să vii, în care să stai și să-i prețuiești pe toți cei care sunt aici. La mulți ani, dragi armeni!”, a mai declarat Mihai Lupu, președintele Consiliului Județean Constanța.
Arborarea celor două steaguri subliniază încă odată importanța pe care comunitatea armeană de la malul mării o are în spațiul multietnic dobrogean. Cu această ocazie le urăm și noi „La mulți ani tuturor armenilor!”.
Eveniment
Externe
Sănătate
Educație
_1024x576.jpg)
Se decopertează și se asfaltează strada Baba Novac: restricții majore de trafic
-Trei-constănțeni-amendați-cu-90.000-lei-pentru-aruncarea-deșeurilor-pe-domeniul-public-(2).jpg)
Trei constănțeni, amendați. Și-au aruncat deșeurile pe domeniul public

Atenție, se întrerupe furnizarea apei în Costinești și Schitu
Violență în familie: un bărbat reținut pentru 24 de ore. A încălcat ordinul de protecție
L-ați văzut? Un bărbat a fost dat dispărut
Boris Brejcha, legenda muzicii electronice, în fața publicului din Cluj
PILDAS, proiectul numărul 1 în competiția FDI 2025, lansat oficial la Universitatea „Ovidius”
Mai multe


DESPRE GRIJILE VIEȚII


DE LA MOARTE LA VIAȚĂ


IUBIREA CARE UCIDE


APOSTOLIA MILENIULUI III


PUTEREA CRUCII


URMAREA LUI HRISTOS

