dobroge.tv

Live

Disperare în rândul producătorilor de haine și încălțăminte. Din cauza scumpirilor, au fost nevoiți să crească prețurile: „Factura noastră era până în 3.800 de lei. Acum a venit 6.900”

23 septembrie 2022
Publicitate

Producătorii susțin că au fost nevoiți să mărească prețurile la produse din cauza facturilor uriașe de la curent și gaze. Fabricile, indiferent de impedimentele de care s-au lovit în ultimii ani, au fost în permanență deschise pentru a putea aduce pe piață produse noi. Însă, pentru a le putea confecționa este nevoie de curent și nu numai. Ba mai mult, angajații trebuie și ei plătiți. Iar dacă ar fi să tragem linie, costurile la final de lună aproape că s-au dublat. De aici și prețurile mari cu care se vând hainele, blănurile și încălțămintea de la târg.

Grigore Ciocârlan are o firmă în Grumăzești, județul Neamț care se ocupă cu producerea și comercializarea căciulilor și hainelor din piele naturală, dar și a blănurilor. Este pe piață de ani de zile, însă în ultima perioadă a fost nevoit să-și mai reducă din producție, dar nu cu mult. Dacă până acum pandemia i-a îngreunat activitatea, acum facturile tot mai mari l-au făcut să mai ridice prețul la haine.

Factura noastră pe atelier, pe făbricuța noastră era undeva la 3.000, 3.000 și ceva până în 3.800 de lei și acum ultima a venit 6.900. Aproape s-a dublat și în plus mai sunt cheltuielile curente: motorina, furniturile toate s-au scumpit. Un adeziv pe care îl folosim la papuci, s-a dublat prețul”, a declarat Grigore Ciocârlan, producător.

Și materia primă s-a scumpit cu aproape 30%. Din această cauză, Grigore a mărit prețurile la produsele pe care le vinde. Acum, de exemplu, o vestă sau o haină de blană poate să coste și cu 20% mai mult față de anul trecut.

„Prețul la blănuri, inclusiv vulpea, nurca s-au scumpit foarte mult. Aproape s-au dublat prețurile. Am redus din manoperă și ne-am dus într-un preț cât de cât competitiv”, a mai declarat Grigore Ciocârlan, producător.

Nu este însă singurul care se confruntă cu astfel de scumpiri. Și pentru încălțăminte vom da cu 10% mai mult față de alți ani. Creşterea preţurilor materiilor prime, afectează cam toate domeniile. Tot mai mulți producători s-au văzut nevoiți să ridice prețurile, din cauza faptului că acum trebuie să scoată mai mulți bani din buzunare atât pentru materia primă, cât și pentru producția în sine.

Reporter: Materia primă s-a scumpit?

Adelina Petre, producător: Foarte mult. 50% pot să spun la anumite produse dar încercăm să facem față, să supraviețuim. Din cauza prețurilor scumpite și noi a trebuit să scumpim. Nu ne-am fi dorit lucrul ăsta.

S-a scumpit benzina, motorina, transportul este mai scump și atunci toate se duc în sus”, spune un alt producător.

La toate aceste cheltuieli se adaugă și salariile, așa că scumpirile, susțin producătorii, se justifică. Cu aceleași probleme se confruntă și comercianții care importă marfă din străinătate.

Da, s-a mai scumpit cu cel puțin 25%. Toate materialele, toate țesăturile, majoritatea vin din import și sunt mai scumpe”, spune un comerciant.

„Fac import din Germania. Nu se mai găsește. Nu s-au scumpit, dar nu se mai găsește. Nu se mai lucrează așa de mult, așa că eu cumpărând outlet nu găsesc marfă, vine foarte greu marfa din Germania”, spune un alt comerciant.

Analiștii economici susțin că prețurile la unele obiecte vestimentare nu se justifică pentru că materia primă este adusă, de exemplu, și din țări precum China și India, iar aici tarifele nu sunt atât de mari.

În aceste țări inflația nu a ajuns la un nivel atât de mare ca în Europa, deci mărfurile nu vin la un preț foarte mare. Părerea mea, deși nu am date concrete, însă este o chestiune de logică, părerea mea este că la aceste articole nu se justifică deloc creșterea prețurilor și este din nou un proces speculativ”, a declarat Mircea Coșea, analist economic.

Unii dintre producătorii care au venit la târgul care are loc la Pavilionul Expozițional din Constanța spun că au observat că oamenii sunt mai reticenți atunci când vine vorba de achiziționarea unui obiect vestimentar nou.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233