dobroge.tv

Live

Căminele studențești din Constanța și-au deschis porțile. Unii studenți își aduc de acasă frigidere, cuptoare cu microunde sau plite electrice: „Ca să trăiești decent trebuie să-ți faci tu camera”

26 septembrie 2022
Publicitate

Căminele studențești din municipiul Constanța și-au deschis porțile. Însă, condițiile nu sunt tocmai cele mai bune. O parte dintre părinții care au venit astăzi cu copii lor susțin că unele camere au nevoie de îmbunătățiri. „O să venim să dăm cu var, ca într-o casă nouă”, au afirmat aceștia. Ba mai mult, în nicio încăpere nu există frigider și nici televizor. Așa că studenții vor fi nevoiți să le aducă de acasă sau să-și cumpere unele noi.

Studentă: Ca să trăiești decent trebuie să-ți faci tu camera.

Reporter: Ar trebui ceva îmbunătățit la cămin?

Studentă: Da, condițiile de la baie, unele căzi sunt sparte, trebuie să anunți la recepție să anunți, nu mai spun de gândaci și alte insecte neplăcute. Am adus anul trecut cuptor cu microunde, frigiderul nu a avut loc că nu avem spațiu.

Robert este din Tulcea, are 18 ani și este student în primul an la Facultatea de Construcții din cadrul Universității „Ovidius” din Constanța. Și-a lăsat deja bagajele în camera care îi va fi casă anul acesta. Este un nou început pentru el și este fericit că se va bucura de viața la cămin alături de colegi și prieteni.

În mare parte mi-am stabilit patul, acum mergem facem copie la cheie, ne stabilim cum putem”, a declarat Robert, student Facultatea de Construcții UOC.

De cealaltă parte, mama lui are emoții pentru el. Condițiile nu sunt chiar cele visate susține aceasta, însă va face tot posibilul să-i creeze un spațiu în care să se simtă confortabil. Căminul a fost varianta cea mai bună pentru familia lui care momentan nu-și permite să plătească chirie în oraș.

Daniela, mama lui Robert: Se putea mai bine, mă așteptat să fie mai ok. Trebuie să venim să-l instalăm, să vedem ce-i aici, ce trebuie, o să venim să dăm un var, ca într-o casă noua, na.

Reporter: De ce ați ales să stea la cămin?

Daniela, mama lui Robert: Deocamdată și banii, pentru început la cămin, poate o să ne orientăm și cu bugetul și cu toate.

Unii studenți recunosc că vor încerca să-și personalizeze camera așa cum pot. Fiecare va aduce de acasă de la plită și cuptor cu microunde și până la frigider. Mai mult, o parte dintre ei vor să împrospăteze camera așa că s-au gândit să o zugrăvească.

Am avut puțin emoții înainte de afișarea listelor, dar acum sunt bine. Urmează să-mi aduc un frigider, să-mi dau cu var puțin pe acolo”, spune un student.

Am mai stat în cămin din martie până la finalul anului universitar și a fost bine”, spune o studentă.

Eu n-am avut niciodată o problemă cu condițiile vieții din cămin, e ok. Îmi aduc frigider, plită, mai multe chestii”, spune un student.

Toate căminele studențești din cadrul Universității „Ovidius” și-au deschis luni porțile pentru studenți. Încă de la primele ore ale dimineții, tinerii cu bagajele în mână au așteptat să-și ocupe un loc în cameră.

Peste 1.200 de locuri sunt disponibile, iar cele mai multe sunt la căminele de la Pescărie.

Acum se înregistrează la recepție, că e nonstop, se înregistrează, se duc în camerele lor și încep să-și aranjeze camerele ca să se simt cât mai bine în căminele noastre. Vor avea două zile de cazare azi și mâine, în funcție de cum reușesc ei să vină de acasă. Toate locurile din căminul nostru sunt 500 pentru studenții români, mai avem locuri pentru studenții bursieri ai statului roman, avem pentru Erasmus, locuri care sunt rezervate”, a declarat Gigi Enache, administrator cămin FN2 Universitatea „Ovidius” Constanța.

Mai mult, studenții trebuie să țină cont și de câteva reguli.

În primul rând disciplina, la noi în cămin disciplina e pe primul loc. Și păstrarea curățeniei în camera, că stau ei acolo, dar fiind copii mai sar calul și mai lasă mizerie, noi intrăm în camera îi mai controlăm, mai vedem”, a mai declarat Gigi Enache, administrator cămin FN2 Universitatea „Ovidius” Constanța.

În ceea ce privește prețul la cazare, tarifele au crescut anul acesta. Dacă în 2021 un student care nu plătea taxă de studiu, scotea lunar din buzunar 165 de lei, acum este nevoit să achite 250 de lei. În schimb, un tânăr care este la forma de învățământ cu taxă, va plăti 350 de lei pe lună.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233