dobroge.tv

Live

Invenție ingenioasă a unor elevi constănțeni - „Marius”, robotul care păzește locuința: „Are un senzor ultrasonic, pe același principiu pe care îl folosesc şi liliecii pentru a se orienta”

28 septembrie 2022
Publicitate

Câţiva elevi de la şcoală generală din Constanța, pasionaţi de informatică au inventat un robot ingenios care păzeşte locuinţa. Funcţionează pe bază de senzori ultrasonici care supraveghează continuu împrejurimile sale şi dă alarma atunci când detectează o prezenţă străină în apropiere. Robotul se numeşte Marius şi are acum şi o aplicaţie pentru telefon.

Alarma robotului creat de copiii din Constanța sună de fiecare dată când cineva trece prin fața micului dispozitiv inteligent. Robotul foloseşte circutie integrate de generaţie modernă şi integrează mai multe tehnologii de top pe care elevii le-au încorporat sub carcasă.

Interiorul robotului conţine această placă Arduino 1 care este creierul întregului ansamblu, un modul bluetooth şi un senzor ultrasonic care folosind acelaşi principiu pe care-l folosesc şi liliecii pentru a se orienta în spaţiu”, a declarat Mara, elevă. 

Ochii robotului sunt de fapt un senzor ultrasonic.

Acesta este un difuzor. În momentul în care senzorul ultrasonic detectează mișcare trimite un semnal către telefon”, a mai declarat Mara, elevă. 

Robotul poate fi plasat în orice încăpere, mascat de cărţi, de plante în ghivece sau jucării de pluş. Totul este controlat printr-o aplicaţie pe telefon mobil. Ea a fost inventată tot de aceeași elevi.

Robotul s-a conectat. Putem vedea robotul numit „Nume” este conectat. Putem să-i schimbăm numele să zicem „Marius” şi de asemenea pentru că este activ poate detecta semnale din spaţiul respectiv”, a declarat Victor, elev. 

Există o pagină în care poți intra pe forum sau poți contacta un admin. Putem vedea în parte din stânga, în prima jumătate anumite întrebări pe care le-au pus alți utilizatori a lui „Marius” și putem vedea dacă și ei au aceleași probleme”, a declarat Cezar, elev. 

Carcasa micului robot care păzeşte locuinţă a fost realizată tot de echipa de elevi, folosind o imprimantă tridimensională. Copiii din Constanța care au creat robotul „Marius” sunt pasionaţi de informatică, algoritimi de învăţare şi de inteligenţă artificială. Robotica a fost adăugată de curând pe lista lor de pasiuni.

În două luni de zile ne-am depăşit limitele. Sperăm să transmitem mai departe acest sentiment de încredere și curaj că putem face orice”, a declarat Ramona Rădulescu, profesor informatică.

Modulele electronice pe care copii le folosesc, sunt avansate pentru nivelul lor şi le deschid uşa creaţiei şi inventivităţii pentru multe alte aplicaţii practice.

Ne-am dorit să facem ceva diferit, ceva inedit, ceva ce nu s-a mai făcut în sistemul de învățământ. Am vrut să îi aduc cât mai aproape de ideea de produs real, să ne orientăm cât mai bine în carieră, poate una de antreprenoriat”, a mai declarat Ramona Rădulescu, profesor informatică.

Acum elevii lucrează la un sistem inteligent de irigare a plantelor crescute în ghivece. Este bazat pe senzori şi pe mini-computere de dimensiunea unui pachet de cărți.

„În momentul în care este senzorul introdus ne arată cât are, scade instant, o să vedeţi iar aici furtunaşul, pompa submersibilă trebuie introdusă într-un vas cu apă iar furtunaşul va pompa automat apa în momentul în care dispozitivul detectează umiditatea scăzută”, a mai declarat Ramona Rădulescu, profesor informatică.

Elevii din Constanța vor acum să fabrice robotul în mai multe exemplare iar ulterior să le vândă.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233