dobroge.tv

Live

Părinţi cu lacrimi în ochi când şi-au văzut copiii în uniformă. Un nou început de an universitar pentru studenții Academiei Navale „Mircea cel Bătrân”

03 octombrie 2022
Publicitate

Aproape 400 de studenți ai Academiei Navale „Mircea cel Bătrân” din Constanța au început de astăzi un nou an universitar. Printre aceștia, în premieră pentru instituția de învățământ, 15 sunt înscriși la programul de studii în limba engleză și opt la specializarea Inginerie și Management Naval și Portuar. Mai mult decât atât studenți din trei țări vor studia un sementru la Contanța în cadrul programului ERASMUS+.

Emoționați, dar încrezători că vor trece cu bine peste această nouă etapă a vieții lor, studenții Academiei Navale „Mircea cel Bătrân“ au început luni un nou an universitar. Andreea spune că și-a dorit o reorientare a carierei, iar cea de marinar militar a atras-o cel mai mult.

Terminând studiile în străinătate și revenind în țară mi-am dorit o reorientare profesională. Am ales Academia Navală Mircea cel Bătrân pentru mare, sunt din Constanța, uniformă și deschiderea pe care o aree acestă universitate unică în țară”, a declarat Andreea Neagu, student anul I.

Alături de ea mai sunt alți 91 de studenți care sunt și ei la început de drum în această carieră. Dacă unii dintre ei au în familie modele pe care le-au urmat, alții spun că îi atrage uniforma.

Eu am făcut și liceul militar tot aici, la Constanța și mi s-a părut un lucru de viitor, un loc de muncă asigurat. La fel, mie îmi place foarte mult și uniforma, m-a atras din foarte multe puncte de vedere”, a declarat Tiberiu Niță, student anul I.

Leonard Cosma, student anul I: Și părinții mei amândoi sunt cadre militare și, într-un fel, m-a modelat și chestia asta un pic.

Reporter: Deci ai crescut în acest spirit?

Leonard Cosma, student anul I: Da, am făcut și liceul militar la Constanța și m-am obișnuit și am zis că să continui această carieră.

Reporter: Unde te vezi peste cinci, șase ani?

Leonard Cosma, student anul I: Sincer să fiu, eu sper să ajung la Fregata Ferdinand ca ofițer. Dacă nu, oricunde se poate, tot la fel, pe o navă.

De asemenea, alături de studenții români, la Constanța vor învăța și military, dar și civili de la universități navale din Letonia, Bulgaria și Lituania, în baza programului ERASMUS+.

Sunt din Bulgaria, Varna și am venit aici pentru că această universitate este o oportunitate de a mă dezvolta. Sunt studentă în anul II și nu știu ce specialitate voi îmbrățișa după patru ani de studii, dar cred că este o oportunitate uriașă pentru mine”, a declarat Victoria Petrova , student anul II.

Poate mai emoționați decât studenții au fost părinții. Cei mai mulți dintre aceștia aveau lacrimi în ochi în timp ce își priveau copiii care se aflau în formație.

Mămică: Cu lacrimi în ochi.

Reporter: De ce?

Mămică: Am băiatul aici, primul an de facultate. A terminat liceul militar la Câmpul Lung Moldovenesc și acum și-a ales drumul acesta. Noi îl susținem, e greu, e singurul copil.

Este anul I, la început de drum și am vrut să fim alături de el când face primii pași în asceastă carieră”, spune un tătic.

Bunică: Sunt foarte emoționată că la vâstra mea am apucat să îl văd student.

Reporter: Vă văd cu lacrimi în ochi.

Bunică: Cum să nu.

Ambii copii îi am aici, unul la Academia Navală pe civil și unul pe militar. Și eu lucrez tot în domeniul naval, sunt macaragiu, construim vapoare și nave noi, și de mici le-am inspirit poate nevoia asta de a-și dori să vadă cum este pe mare”, spune o mămică.

În acest an universitar, la Academia Navală „Mircea cel Bătrân” sunt înscriși în total 397 de studenți militari, iar la studii universitare de masterat 345. Alături de ei învață alți 900 de studenți civili, dintre care 192 sunt anul I.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233