dobroge.tv

Live

„Ai mai multe oportunități decât în România”. Tot mai mulți tineri aleg să plece în străinătate pentru a face facultatea sau masterul

06 octombrie 2022
Publicitate

Aproximativ 40.000 de tineri români studiază în străinătate și se gândesc chiar la un viitor departe de casă unde pot câștiga și de patru ori mai mult decât la noi în țară. În ultimii ani, tot mai mulți studenți aleg să învețe în străinătate și asta pentru că după studii au mai multe oportunități. Cele mai căutate țări sunt Olanda, Franța, Belgia sau Marea Britanie, iar domeniile de activitate pentru care optează tinerii sunt IT, domeniu medical sau comunicare.

Anual, tot mai mulți tineri părăsesc România pentru a studia în străinătate. Chiar dacă taxele de școlarizare sunt mult mai mari decât în țară, acest lucru nu i-a împiedicat pe studenți să își urmeze visul. Și asta pentru că în funcție de țara aleasă, dispun de anumite oportunități. Este și cazul Andreei care învață în Olanda. A ales această țară pentru că, spune ea, aici a găsit cele mai bune condiții.

Tocmai ce mi-am început primul an de facultate în Olanda, la Saxion University of Applied Sciences, la Applied Computer Science. Am oportunități de a primi burse și grant-uri cât timp studiez aici dacă îndeplinesc 56 de ore de muncă pe lună. Am oportunitatea și de a lucra într-un mediu divers, multicultural, care apoi mă va ajuta să mă integrez mai bine pe piața muncii internaționale”, a declarat Andreea Constantin, studentă în Olanda.

După încheierea studiilor Andreea este hotărâtă să rămână în Olanda unde se așteaptă să câștige mult mai bine decât dacă s-ar întoarce în țară.

Am ales să studiez în străinătate datorită oportunităților financiare, salariile pe care mă aștept să le primesc imediat ce ies de pe băncile facultății sunt mai mari decât cele din România. Chiar dacă nivelul de trai este un pic mai scump aici, salariile sunt pe măsură și sunt sigură că voi avea cum să mă întrețin chiar și dintr-un salariu de începător”, a mai declarat Andreea Constantin, studentă în Olanda.

Olanda, Franța, Belgia, Marea Britanie, Irlanda şi Danemarca sunt printre cele mai căutate țări de către tineri. Mulți dintre studenți se gândesc că dacă ar rămâne în România după ce își termină studiile nu se vor putea întreține. De pildă, în țara noastră, nici măcar IT-iştii nu sunt la fel de bine plătiţi ca în afară. Aici aceștia primesc un salariu mediu de 1.300 de euro, în timp ce în Occident ar putea câştiga minimum 3.000 de euro.

Din cauza lipsei joburilor care sunt prost plătite și nu avem prea multe posibilități”, spune o studentă.

Studentă: Din cauza banilor.

Reporter: Se câștigă prea puțin la noi?

Studentă: Da.

Reporter: Pe ce domeniu vrei să mergi?

Studentă: Păi sunt anul I la farmacie și să văd după cinci ani dacă aleg să rămân sau să plec.

Reporter: Unde ai vrea să pleci?

Studentă: Oriunde, numai să plec, să nu mai stau aici pentru că aici salariile sunt foarte mici.

Potrivit specialiștilor în recrutare domeniile către care se îndreaptă tot mai mulți tineri sunt pe zona de muncă de birou, precum IT, marketing, domeniul sanitar sau comunicare, unde salariile sunt și de patru ori mai mari comparativ cu România.

Ai mai multe oportunități decât în România. În România nu sunt atât de multe oportunități pentru studenți. Mă gândeam să fac masterul în Olanda”, spune o studentă.

Aici nu sunt condiții de muncă. Eu vreau să plec în Germania pe sudură. Iei undeva, am pe cineva din familie acolo, 1.500 euro. Aici lucrezi pe 35 de milioane”, spune un student.

Student: Condițiile de aici sunt precare și salariul minim pe economie în România e de 1.500 lei net, iar o chirie în Constanța, din ce am văzut pe internet, este de la 1.000 lei cel puțin și ca student nu faci față. Presupun că în Occident, în vestul Europei.

Reporter: Pe ce domeniu?

Student: Pe domeniul pe care studiez, pe istorie.

Conform unor statistici realizate de UNESCO în acest moment avem aproape 40 de mii de studenți români care studiază în altă țară. Mai mult, experții în educație susțin că singura opțiune pentru a ține tinerii aproape de casă ar fi o investiție mai mare în sistemul educațional, cât și pe piața muncii.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233