dobroge.tv

Live

Murăturile, mai scumpe în acest sezon. Constănțenii sunt revoltați că prețul legumelor a crescut chiar și cu patru lei: „Dacă nu mai avem bani, nu mai luăm”

12 octombrie 2022
Publicitate

Conopidă, gogoșari, morcovi sau castraveți. Toate s-au scumpit chiar și cu patru lei. Cămările vor fi mai goale anul acesta. Din cauza prețurilor mari, tot mai multe gospodine susțin că vor cumpăra mai puține legume. Ceea ce înseamnă că, pentru la iarnă, vor face mai puține borcane cu murături. Sunt însă și constănțence care preferă să le cumpere gata făcute. Doar, doar să aibă ceva pus pe masă în acest sezon rece. De cealaltă parte, comercianții se plâng că aruncă zilnic marfa la gunoi.

Luna octombrie este luna în care toate gospodinele își pregătesc cămara pentru iarnă. Murăturile sunt vedetele din bucătărie în acest sezon, însă anul acesta cum mai toate produsele s-au scumpit, constănțencele spun că au mai redus din cantitate.

Constănțeancă: O parte din murături le-am pus. Mai urmează, după niște gogoșari mă uitam. Prefer să le fac acasă. În fiecare an am făcut eu.

Reporter: Vi se par mai scumpe?

Constănțeancă: Categoric, totul e mai scump, ce să facem. Mai puțin, dar mai natural.

Sunt scumpe toate, s-au ridicat. Varza de la 2,5 lei la 4, gogoșarul de la 4 la 8 sau 11 în doar câteva zile. Scump, dar trebuie să luăm”, spune o constănțeancă.

Eu am pus din timp și am luat cu prețuri mici, acum..”, spune o altă constănțeancă.

Ridicate, ridicate în comparație cu ceilalți ani”, spune o altă constănțeancă.

Scumpirile din ultima perioadă i-au făcut pe unii constănțeni să se uite de două ori înainte de a cumpăra legumele necesare pentru această iarnă.

Constănțean: Foarte scumpe, comparativ cu toți anii, având în vedere nivelul de trai. Nu iau deloc. Dacă nu mai avem bani, nu mai luăm.

Reporter: Nici de poftă?

Constănțean: Păi nici de poftă, nu vedeți câte s-au întâmplat.

Sezonul rece se apropie cu pași repezi, iar gospodinele se pregătesc să pună murăturile pentru iarnă. Anul acesta, pentru un kg de gogonele vom scoate din buzunar aproximativ 7 lei, un kg de gogoșari 12 lei, conopidă 9 lei kg, iar morcovul 6 lei, transmite Elenis Halep, reporter Dobrogea TV.

Concret, mai toate produsele s-au scumpit chiar și cu patru lei comparativ cu anul trecut. Dacă în 2021, 1 kg de varză era aproximativ doi lei, acum vom scoate din buzunar chiar și cinci lei. Același lucru s-a întâmplat și cu gogoșarii. De la opt lei acum prețul lor a ajuns la 12 lei.

Prețurile sunt altfel acum. Nici nu știu dacă mai pun la anul. Că numai apa mi-a venit 6 milioane pe lună că ud cu apă de canal. Iau strictul necesar, iau două-trei kg de gogonele și înainte luau și câte cinci-șase, dar acum zic ‹‹de ce să bag bani în ele?››”, spune Eugen, vânzător.

Sunt foarte scumpe în ziua de azi, nimeni nu-și mai permite”, spune Mariana, vânzător.

Comercianții din piețe se plâng că în fiecare zi aruncă marfă la gunoi. Susțin că mulți constănțeni vin, se uită și pleacă. Puțini sunt cei care însă și cumpără.

Mariana, vânzător: Arunc și acasă și la ghenă aici, arunc.

Reporter: Și o treceți la pierderi?

Mariana, vânzător: Păi nimeni nu-ți decontează absolut nimic, să fie clar.

Cei care vor să-și facă pofta, dar nu vor să facă deranj în bucătărie pot opta și pentru borcanele de murături gata făcute direct de la comercianți sau din marile magazine, însă pentru acestea vor plăti chiar și cu 10% mai mult.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233