dobroge.tv

Live

CONSTANȚA. O familie se luptă să-și salveze băiețelul de 5 anișori. Ajuns la spital după o gripă, Matei a primit un diagnostic crunt: „Câteodată îmi spune că ar vrea sa fie din nou tânăr”

CONSTANȚA. O familie se luptă să-și salveze băiețelul de 5 anișori. Ajuns la spital după o gripă, Matei a primit un diagnostic crunt: „Câteodată îmi spune că ar vrea sa fie din nou tânăr”
31 octombrie 2022
Redactia DTV

Publicitate

Copilăria este cea mai frumoasă perioadă a vieții și, în general, este marcată de zâmbete și fericire. Însă, pentru Matei, un băiețel în vârstă de doar cinci anișori, aceasta a fost umbrită de un diagnostic crunt: trombocitopenie imună. Micuțul s-a născut perfect sănătos, dar la vârsta de patru ani, în urma unei gripe puternice, terminate cu o pneumonie, s-a trezit cu vânătăi pe tot corpul. În loc să se joace cu ceilalți copii și să fie fericit, Matei își petrece cei mai frumoși ani în spitale, înconjurat de lacrimi și tristețe.

Mădălina, mama micuțului, are 23 de ani și este studentă la Drept în Constanța. Împreună cu soțul său caută cu disperare soluții pentru a-i oferi fiului lor șansa la o viață normală.

Când ne-am prezentat la unitatea de primiri urgențe corpul lui era plin de pete și vânătăi. Avea dureri de burtă, febră și o stare generală de rău. În urma investigațiilor făcute ni s-a pus că avea doar 3.000 de trombocite. Ca să vă faceți o idee, sub 20.000 de trombocite poate fi fatală oricui. Am fost foarte speriați. Soțului meu i s-a făcut rău în momentul aflării diagnosticului, iar eu nu am putut mânca nimic 3 zile. La început, fiind prea mic, Matei nu înțelegea ce i se întâmplă. Acum, la un an după declanșarea bolii, este foarte afectat. Pe lângă dureri de burtă, stări de vomă - ca urmare a efectelor adverse generate de tratamentul pe care i-l administrează medicii - Matei este cu totul alt copil: plânge câteodată fără motiv, nu vrea să se mai joace, nu prea mai zâmbește”, a declarat mămica.

În urma tratamentelor cu cortizon, Matei a luat în greutate 10 kilograme și, potrivit mamei, îi este rușine cu propria sa înfățișare.

De când s-a îmbolnăvit a luat în greutate 10 kilograme - pentru că tratamentul e pe bază de cortizon - și îi este rușine de cum arată, nu se simte bine în pielea lui. Câteodată îmi spune că ar vrea sa fie din nou tânăr, ca înainte să se îmbolnăvească. Când are dureri prea mari se duce în fața unei icoane și spune: Doamne, te rog, poți să îmi iei durerea? Mi se frânge inima când îl văd așa!”, a adăugat mămica.

Matei nu a fost niciodată la grădiniță

De un an, copilăria lui Matei înseamnă un șir lung de înțepături și analize, săptămânale sau chiar zilnice, în funcție de evoluția stării sale de sănătate. Ieșitul la joacă a fost înlocuit de mersul la controale, camera de acasă a fost lăsată în urmă pentru una de spital, iar doctorii au luat locul copiilor care trebuiau să fie în preajma băiețelului. Zilele au devenit chinuitoare, iar tratamentele sunt din ce în ce mai greu de suportat.

Pentru el o simplă lovitură poate avea urmări grave. De exemplu, s-a lovit de 2 ori la cap și a trebuit de fiecare dată să facem computer tomograf. Pentru că trombocitele aveau valori foarte mici, existau șanse să aibă o hemoragie intracraniană. Are frecvent sângerări din nas, dureri de burtă, vânătăi, stare de vomă și îl dor foarte tare oasele. Merge singur până la toaletă, dar dacă e nevoie să se deplaseze mai mult de 50 de metri, trebuie ajutat. Tratamentul care i se administrează în acest moment i-a afectat musculatura. Înainte să fie bolnav îi plăcea să se meargă pe bicicleta, acum rareori mai poate face acest lucru. Matei nu a mers nici la grădiniță, orice virus ori microb îi poate agrava starea de sănătate”, a explicat mămica.

Disperați să-și salveze singurul copil, Mădălina și Cătălin l-au dus pe micuț la o clinică din Turcia.

Viața noastră se învârte în jurul spitalelor, suntem dependenți de tratament. Boala lui este una cronică și poate dura câteva luni, câțiva ani sau toată viața. Medicii de aici din Turcia ne-au propus mai multe tratamente medicamentoase, iar dacă acestea nu vor da rezultatele așteptate, singura șansă a lui Matei este îndepărtarea chirurgicală a splinei. La copii, această intervenție chirurgicală poate ameliora răspunsul imun la infecții. Suntem dispuși să facem orice pentru copilul nostru”, recunoaște cu disperare Mădălina.

Matei are nevoie de 26.000 de euro

Matei are nevoie de 26.000 de euro pentru tratamentele de care beneficiază deja în Turcia. Ca să strângă banii necesari, tatăl lui Matei, Cătălin a plecat la muncă în străinătate, lăsându-l pe cel mic doar în grija mamei.

Această familie tânără, aflată la început de drum în viață, întâmpină deja o criză majoră. Pe lângă boala copilului, neputința de a strânge banii pentru a-l scoate în afara pericolului de moarte îi macină puternic pe părinți. De unde să obțină atâția bani? Unde să ceară, cine le va da? Sunt întrebări care îi frământă zi și noapte și nu știu cum o vor scoate la capăt ca să evite tragedia vieții lor. Pe fondul acestei situații care le-a zdruncinat viața, ne-au cerut ajutorul și speră că împreună vom dona pentru Matei. Orice sumă virată în conturile Asociației «Salvează o inimă» înseamnă continuarea tratamentelor care îl pot salva pe băiețel”, Vlad Plăcintă, președinte Asociația Salvează o inimă.

Cum putem ajuta

Pentru cei ce-și doresc să ajute, Asociația „Salvează o Inimă” a pus la dispoziție un cont bancar unde, din puținul lor, oamenii cu suflet mare pot contribui la salvarea vieții lui Matei. 

  • Denumire entitate: Asociația „SALVEAZĂ O INIMĂ”
  • Cod de înregistrare fiscală: 31015982
  • Cont RON: RO05BTRL00701205W82870XX
  • Cont EUR: RO28BTRLEURCRT00W8287001
  • Cod SWIFT: BTRLRO22
  • Cod BIC: BTRL
  • Banca: Banca Transilvania Botoșani

Specificați pentru transferul bancar numele copilului (Matei Costea)!

Pentru donații si sponsorizări din partea companiilor: https://salveazaoinima.ro/matei-costea/


Sursă foto: Salvează o Inimă

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

Știm ce (să) cerem?

În centrul atenției

cu Bogdan Papacostea

În centrul atenției

cu Bogdan Papacostea

Doc Sense

Coxartroza

În centrul atenției

cu Bogdan Papacostea

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233