dobroge.tv

Live

O corabie misterioasă, descoperită în adâncuri, a blocat lucrările de extindere a plajei din Eforie Sud. ''Epava se află la aproximativ 40 de metri în larg''

01 noiembrie 2022
Publicitate

O corabie misterioasă, descoperită în adâncuri, a blocat lucrările de extindere a plajei din Eforie Sud. Când au ajuns în larg, cei care se ocupă de înnisipări au descoperit nava îngropată pe fundul mării. Din cauza aceasta, procedura se schimbă, pentru că Ministerul Culturii va trebui să emită un aviz, astfel încât lucrările să poată continua. Iar avizul nu vine pentru că nu există scafandrii profesionişti care să fie şi arheologi atestaţi, în acelaşi timp.

„Epava se află la aproximativ 40 de metri în larg faţă de linia actuală a ţărmului, la o adâncime de 2 metri şi jumătate”, a spus Marius Stamat, manager firmă constructoare.

Mai multe fragmente de lemn provenite de la un vas istoric au fost desvelite de către nava care absoarbe nisipul de pe fundul mării şi-l trimite pe plajele lărgite, la Eforie Sud.

În clipa când tehnicienii au ajuns cu aspiratorul de nisip lângă vestigiile subacvatice, lucrările s-au oprit. În jurul epavei, statul a instituit o zonă de protecţie de câteva mii de metri pătraţi. Așa că, acum, nicio navă tehnică nu mai poate intra în perimetrul arheologic.

„Încurcă lucrările într-adevăr, pentru că, existând această zonă de protecţie, nu se poate continua cu înnisiparea în această zonă”, a mai spus Marius Stamat, manager firmă constructoare.

Din cauza aceasta, și procedurile s-au schimbat. Ministerul Culturii va trebui să emită un aviz, astfel încât lucrările să poată continua. Totodată, este nevoie și de un arheolog scafandru, acreditat care să ajungă în zona respectivă și să vadă exact despre ce este vorba acolo.

„Trebuie evaluată zona prin aparatură şi trebuie văzut ce este accolo de fapt, măcar materialul: este metal, este lemn şi dacă se poate coborî şi se pot colecta date cât mai exact de văzut care ar fi manierele constructive”, a declarat Aurel Mototolea, director Muzeul de Istorie şi Arheologie Constanța.

Corabia misterioasă se pare că este acoperită de pietre. Mai mult, conform specialiștilor, aceasta, cel mai probabil, a fost deteriorată din cauza furtunilor. Dacă va rămâne expusă, pe viitor, nava ar putea fi chiar vizitată de scanfandri. Mai ales, pentru că este situată la doar trei metri adâncime.

„E într-o zonă cu apă foarte mică și automat se distruge în urma furtunilor de iarnă, în mod special. Operațiunea de conservare este foarte costisitoare”, a spus Cosmin Brânzeanu, scafandru amator arheolog.

„În timpul unei furtuni mari cu valuri de 2-3 metri, valurile spală pur și simplu fundul mării unde se află epava, de fapt rămășițele epavei. A fost în mod clar distrusă de-a lungul timpului, tocmai de valuri”, a precizat Marius Stamat, manager firmă constructoare.

Corabia este cunoscută printre arheologii amatori de la Constanța. Scafandrii care fac scufundări cu turişti, o ştiu de câţiva ani.

„Se presupune că ar fi undeva sfârşit de sec. XIX , inclusiv după modul de construcţie. Este o epavă de lemn, iar coca, opera vie era acoperită cu tablă de cupru”, a menţionat Cosmin Brânzeanu, scafandru amator arheolog.

„Marea Neagră, începând de prin octombrie până în martie, aprilie nu poți intra. Este periculos pentru că este temperatura o dată, este vizibilitatea a doua oară”, a spus Aurel Mototolea, director Muzeul de Istorie şi Arheologie Constanța.

Problema în prezent o reprezintă lipsa unui scafandru acreditat de lege. El trebuie să îndeplinească simultan două condiţii: să fie arheolog profesionist dar şi scafandru tehnic recunoscut de Centrul Profesional al Marinei Militare. În România nu există însă un astfel de scafandru arheolog.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233