dobroge.tv

Live

A explodat numărul infecțiilor respiratorii, la Constanța: „În ultima săptămână, 38 de pacienți au necesitat internare. Cei mai mulți dintre ei fiind copii cu vârste destul de fragede”

16 noiembrie 2022
Publicitate

Febră, tuse sau nas înfundat. Sunt câteva dintre simptomele pe care le prezintă tot mai mulți copii în ultima perioadă. Schimbările climatice, dar și statul în colectivitate favorizează apariția virozelor respiratorii, susțin medicii. La unitățile medicale, se prezintă zilnic zeci de părinți cu copii bolnavi, iar mai bine de jumătate dintre ei rămân internați. De la începutul sezonului gripal și până acum au fost înregistrate aproximativ 4.000 de cazuri de afecțiuni respiratorii acute. Anul trecut, au fost peste 1.000 de infecții acute de căi respiratorii superioare și 263 de pneumonii. Și ministrul Sănătății, dr. Alexandru Rafila a susținut că la nivel național numărul cazurilor de viroze a explodat.

Numărul cazurilor de viroze a crescut considerabil în orașul Constanța încă de la începutul lunii noiembrie. Medicii de familie trag un semnal de alarmă și spun că în această perioadă se confruntă cu o explozie a bolilor virale în special rândul copiilor.

„De circa o lună sunt foarte multe viroze, mai ales la populația preșcolară. Minim 20 în fiecare zi”, a declarat dr. Eugenia Munteanu, medic de familie.

„Exponențial față de altă perioadă anterioară, cazurile au crescut, mai ales acum când copii s-au întors din vacanță și sunt și oscilații termice la nivel climatic”, a declarat dr. Camelia Vasilescu, medic de familie.

Vremea schimbătoare din ultima perioadă întreține virozele de sezon. Febră, tuse și nas înfundat, sunt doar câteva dintre simptomele cu care foarte mulți copii se confruntă. De aceea, specialiștii susțin că precauția este cea mai importantă.

„Părinții au tendința să-i îmbrace un pic prea gros pe copii și atunci aș recomanda să fie atenți la cum îi îmbracă, atenți la ce mănâncă, să aibă aport de fructe și legume proaspete pentru că asta le lipsește și bineînțeles produse naturale pentru creșterea imunității”, a mai declarat dr. Eugenia Munteanu, medic de familie.

În spitalele din orașul nostru, vin zilnic părinți cu copii care prezintă simptome de răceală, iar cele mai multe dintre acestea necesită internare. De pildă, la Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța în fiecare lună ajung aici zeci de prichindei cu diferite probleme de sănătate. Afecțiunile respiratorii se numără printre cele mai frecvente boli.

Pe partea de viroze, de aproximativ o lună sunt cazuri. Marea majoritate sunt cu afecțiuni respiratorii, cu viroze, cu răceala comună. Sunt mulți copii cu rinovirusuri. Acestea sunt cauzele care determină în principal răceala comună”, a declarat dr. Camelia Cambrea, manager Spitalul de Boli Infecțioase Constanța.

„În ultima săptămână au fost diagnosticați cu infecții acute ale căilor respiratorii 39 de pacienți, dintre care 38 au necesitat internare. Cei mai mulți dintre ei fiind copii cu vârste destul de fragede. În aceeași perioadă au fost confirmate 85 de cazuri de pneumonie și și aici cei mai mulți pacienți sunt tot copiii”, a declarat Crina Kibedi, purtător de cuvânt SCJU Constanța.

La nivelul județului Constanța în acest moment sunt înregistrate aproximativ 4.000 de cazuri de infecții acute de căi respiratorii superioare.

În aceeași perioadă a anului trecut vorbim de 1.057 de infecții acute de căi respiratorii superioare și 263 de pneumonii. Anul trecut purtarea măștii a dus la o scădere a numărului de infecții respiratorii. Dacă este să comparăm cu anul 2019, an prepandemic, o să găsim aceeași evoluție a infecțiilor respiratorii ca și în acest an”, a declarat Tudorel Ene, purtător de cuvânt DSP Constanța.

Doctorul Mihai Craiu, medic primar Pediatrie a scris pe pagina sa de socializare că zilnic sute de copii cu infecţii respiratorii se prezintă la unitățile medicale din țară, iar locurile disponibile pentru internare se ocupă imediat după ce se eliberează. Mai mult, acesta a susținut că va veni cel mai mare val de bronșiolite din ultimii 10 ani din Uniunea Europeană. Și Ministrului Sănătății, doctorul Alexandru Rafila a declarat că la nivel național numărul cazurilor de viroze a explodat.

Este un sezon mai intens în ceea ce priveşte virozele. Probabil că se va termina mai repede decât anii trecuţi. Ştiţi că a început şcoala puţin mai repede. Avem o situaţie în fiecare an legată de viroze. Anul trecut au fost mai puţine. Era stare de restricţie, mască şi aşa mai departe. Ne aşteptam”, a declarat ministrul Sănătății dr. Alexandru Rafila.

La nivel național, potrivit Institutului Naţional de Sănătate Publică, în ultima săptămâna au fost înregistrate și peste 300 de cazuri de gripă, faţă de 74 câte au fost raportate în aceeaşi perioadă a anului trecut. La Constanța, momentan nu a fost confirmate niciun caz.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233