dobroge.tv

Live

La coadă pentru banii de la stat. Zeci de constănțeni au înfruntat frigul pentru ajutorul oferit de la stat celor care închiriază locuințe ucrainenilor: ''Sistemul online nu funcționează''

05 decembrie 2022
Publicitate

Aglomerație mare la depunerea actelor pentru ajutorul oferit de stat celor care închiriază locuințe ucrainenilor. Unii oameni au venit chiar și de la cinci dimineața pentru a se așeza la coadă. Cu toții au îndurat frigul pentru a primi banii. Au fost constănțeni care au așteptat și două ore pentru a ajunge în față. Vorbim de 50 de lei pentru cazare și 20 de lei pentru hrana zilnică a refugiaților. Oamenii spun că totul ar fi mers mai repede dacă ar fi putut depune actele și online.

Constănțenii sunt nemulțumiți și spun că este bătaie de joc, deoarece nu s-a găsit o soluție pentru ca aceste documente să fie depuse online și să nu mai fie nevoiți să stea în frig. Ei spun că stau lună de lună la aceeași coadă, deoarece documentația trebuie depusă lunar. Unii dintre ei au venit încă de la 5 dimineața.

“Online este cel mai bine și totul ar decurge normal. Toată lumea asta de-aicea, nu vine de plăcere. Nu-nțeleg de ce sistemul online nu funcționează. E o bătaie de joc organizată. Tot ce este simplu nu se face în țara asta”, a spus o constănţeancă.

“Două ore de stat la rând. Mai socializezi, te întâlnești ca pe vremuri, mai schimbi impresii, schimbi rețete, amintiri”, a spus un constănţean.

Zeci de constănțeni au înfruntat frigul și s-au așezat la coadă pentru a depune actele în vederea obținerii acelor bani oferiți de stat pentru închirierea de locuințe refugiaților ucraineni. Statul acordă un tarif zilnic pentru cazare și mâncare.

“50 de lei de persoană. Cazare. 20 de lei, mâncare, pe care, când îi primești îi dai. Păi, la sfârșitul lunii, numai că în ultima lună n-au mai venit. Cică nu mai sunt bani. Așteptăm să vedem ce-o fi”, a spus un bărbat.

Conform Ordonanței de Urgență nr. 20 din 7 martie 2022, statul român plătește pentru cazarea unui refugiat ucrainean 50 lei pe zi, iar pentru hrana acestuia 20 lei pe zi. Acum se depun documentele pentru a se primi banii pe luna noiembrie.

“Persoanele fizice care găzduiesc cetățeni străini sau apatrizi aflați în situații deosebite, proveniți din zona conflictului armat din Ucraina beneficiază de decontarea cheltuielilor cu hrană și cazare. Pot depune în primele trei zile lucrătoare ale lunii o cerere care precizează numărul persoanelor găzduite, numele și prenumele acestora, localitățile din care aceștia declară că provin și intervalul de timp pentru care solicită decontarea cheltuielilor cu hrană”, a declarat Valentina Chiriţă, inspector Primăria Constanța.

Constanța a devenit al doilea pol, după București-Ilfov, unde au fost cazați cei mai mulți refugiați ucraineni. Județul nostru a decontat, în perioada martie-octombrie, 13 milioane de euro pentru cazarea și masa refugiaților, prin programul 50/20.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233