dobroge.tv

Live

Creștinii ortodocși l-au serbat pe Sfântul Nicolae. Bisericile din Constanța au fost pline de oameni: ''Am venit pentru că e ziua mea. Mă sărbătoresc pe mine''

06 decembrie 2022
Publicitate

Creștinii ortodocși l-au serbat astăzi pe Sfântul Nicolae. Acesta este unul dintre cei mai importanți sfinți care au protejat și au dus mai departe credința. Constănțenii au venit la slujbă încă de la primele ore ale dimineții. S-au rugat pentru sănătatea celor care poartă numele sfântului și au aprins o lumânare pentru cei care au trecut în neființă. În România, peste 800.000 de oameni poartă numele Sfântului Ierarh Nicolae.

Sfântul Nicolae, considerat și ocrotitorul săracilor, este sărbătorit în fiecare an pe data de 6 decembrie. Pentru a-l cinsti, lăcașurile de cult din Constanța au fost pline de credincioși.

„De 20 de ani venim la biserică aici. E absolut important să ducem mai departe credința, să o păstrăm vie”

„Nu lipsim de la nicio sărbătoare a sfinților pomeniți în ortodoxie și întreaga slujbă trebuie ascultată, inclusiv cuvântul de predică al preotului”

Printre enoriași, au fost și cei care își serbează marți onomastica. După slujbă vor merge acasă unde vor petrece alături de familie.

„La biserică am venit pentru că e ziua mea. Mă sărbătoresc pe mine”

„Da, am sărbătoriți în familie și de asta sunt aici. Să-l cinstim pe Sf. Nicolae ocrotitorul familiilor, al copiilor, chiar și al marinarilor”

„Da, sărbătoresc că am rude și vin la biserică cu mare drag. Suntem fericiți când venim și ne încărcăm”

Sfântul Nicolae a fost un apărător al credinței creștine. Acesta a trăit în timpul împăraţilor romani Diocleţian şi Maximian, într-un oraş din Asia Mică, Patara. El a fost întemniţat în timpul persecuţiilor împotriva creştinilor decretate de împăraţii romani, însă nu și-a pierdut nicio clipă credința și bucuria de a împărtăși din blândețea și iubirea față de oameni.

„Când a trecut pe stradă și a auzit bocete, plânsuri din partea a trei fete și a unui tată care se tânguiau că nu știau cum să se mai întrețină, a aruncat galbeni de aur în ciubotele fiecăruia. Bineînțeles că dimineață, atunci când s-au trezit, și-au dat seama că s-a întâmplat ceva cu destinul lor și din acel moment nu a mai fost nevoie să facă altceva decât să se bucure și că pot accesa de acum înainte un alt mod de viață”, a spus Marius Moşteanu, preot la Parohia Sfântul Nicolae Vechi Constanța.

Sfântul Nicolae mai este cunoscut și ca „făcătorul de minuni” și „protectorul copiilor”. Este considerat și ocrotitorul marinarilor, al brutarilor, dar și al femeilor nemăritate.

„6 decembrie înseamnă bucuria de a primi și bucuria de a da. Sunt două lucruri care nu trebuie confundate. Bucuria este una singură, ea se accesează prin a da și prin a primi. Să primim, de la a primi un compliment sau o îmbrățișare, este tema zilei de astăzi. Asta ne învață Sfântul Ierarh Nicolae”, a precizat a spus Marius Moşteanu, preot la Parohia Sfântul Nicolae Vechi Constanța.

Peste 800.000 de români și-au sărbătorit onomastica luni, de Sfântul Nicolae. Aproximativ 500.000 de bărbați și aproape 300.000 de femei poartă numele de Nicolae, Nicoleta sau derivatele acestora.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233