dobroge.tv

Live

Cum să evităm risipa alimentară, după Sărbători. ''Se întâmplă să rămână mâncarea și atunci le putem reinterpreta''

29 decembrie 2022
Publicitate

Carne, cârnați, sarmele, cozonac sau fructe. Multe dintre aceste produse sfârșesc la coșul de gunoi după sărbători. Însă, bucătarii vin cu câteva idei de retețe reinterpretate astfel încât să evităm risipa alimentară. Potrivit unei statistici, România se află pe locul 9 în topul ţărilor cu cele mai multe produse care ajung la tomberon, iar peste 80% dintre persoane aruncă o bună parte din mâncarea făcută în casă.

6.000 de tone de alimente ajung zilnic la gunoi, iar un singur român aruncă pe an în jur de 130 de kg de mâncare, potrivit unei statistici. Însă, constănțenii trebuie să știe că mâncarea rămasă după sărbători poate fi folosită în prepararea altor rețete. Chiar și deserturile pot fi reinterpretate.

Pentru a evita risipa alimentară, produsele care ne-au rămăs după Crăciun pot fi reinterpretate. De pildă, bucățile uscate de cozonac pot fi transformate într-un cozonac topit cu puțin caramel deasupra.

Carne, cârnați, saramale, fructe - toate au fost vedetele mesei de Crăciun. Însă, în cazul în care v-a rămas prea multă mâncare nu trebuie să o aruncați la coșul de gunoi. Bucătarii vin cu câteva recomandări.

„Se întâmplă să rămână mâncarea și atunci le putem reinterpreta să evităm să aruncăm sau să facem risipă. Sarmalele rămase se pot congela, din carnea rămasă se poate face o tochitură, cu cârnați cu sos și mămăliguță și din fructe putem să facem o salată de fructe”, a spus Adrian BAZÂRU, chef bucătar.

Sunt constănțeni care știu de această practică, iar în fiecare an, sarmalele care le rămân le pun în pungi apoi le bagă în congelator. Este o variantă foarte bună, mai ales dacă ți se face poftă de sarmale, chiar și în mijlocul verii.

„Cum să arunc? Niciodată! Nu se pate așa ceva. Sarmalele le-am băgat în cutii la congelator”

De cealaltă parte, unii susțin că prevenția este cea mai bună. Cumpără doar stricul necesar, pentru a evita surplusurile alimentare.

„Da mie nu-mi rămâne. N-are ce să-mi rămână că iau în limita în care știu eu că mănânc și eu și familia”

România se află pe locul 9 în topul ţărilor cu cea mai mare risipă alimentară, iar peste 80% dintre oameni declară că aruncă alimente precum mâncare gătită, produse de panificaţie, lactate, carne sau legume.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233