dobroge.tv

Live

Marea își ia nisipul înapoi. Pe o porțiune de plajă din nordul stațiunii Mamaia s-au format dune de nisip

23 ianuarie 2023
Publicitate

Marea își ia nisipul înapoi. Pe o anumită porțiune de plajă din nordul stațiunii Mamaia s-au format dune de nisip. Reabilitată cu fonduri europene, o bucată din plajă a început să dispară pur și simplu în valuri. Specialiștii susțin că fenomenul este unul natural și nu avem de ce să ne îngrijorăm. Pe de altă parte, unii oameni spun că aspectul nu este tocmai unul plăcut, iar autoritățile ar trebui să intervină până la începerea noului sezon estival.

Unele plaje din stațiunea Mamaia au fost extinse cu zeci de hectare datorită unui proiect de reabilitare a zonelor costiere. Plajele s-au lărgit chiar şi cu 150 de metri faţă de zona de promenadă, acum însă în anumite zone s-au format dune de nisip.

„Marea Neagră este o mare rece, relativ liniștită, dar atunci când e tulbură, are o capacitate de a săpa în mal destul de repede, fiindcă are o disponibilitate la val și este foarte puțin stabilizat malul cu pietre sau rocă”, a declarat dr. Adrian BÎLBĂ, biolog.

Specialiştii susţin că este un fenomen natural și asta pentru că „marea îşi ia înapoi ceea ce i-a fost luat”.

„Nisipul care s-a scos, s-a scos din zona adiacentă digului, foarte aproape de plajă. Ce a rezultat? O groapă și dincolo o mare cantitate de nisip acumulată și firește că acolo und există o groapă, malul se prăbușește”, a precizat dr. Adrian BÎLBĂ, biolog.

Soluții pentru remedierea acestei probleme există, însă utilajele pot interveni doar când vremea este favorabilă, mai spun specialiștii.

„Această problemă se rezolvă cu lucrări hidrotehnice. Înseamnă că niște utilaje foarte mari vor veni să niveleze aceste plaje, dar în timpul sezonului vor aduce plaja la nivelul utilizabil”, a declarat dr. Adrian BÎLBĂ, biolog.

Fenomelul numit și ,,cliffing” a fost observat și de către constănțenii care au ieșit la plimbare pe malul mării. Aceștia spun că autorităție ar trebui să ia cât mai repede măsuri până la începerea noului sezon estival.

„O vedem acum pentru prima dată suntem ușor uimiți încercăm să ne dumerim despre ce e vorba. Mă gândeam dacă mi-ar plăcea să vin aici la plaja? Aș prefera plaja aceea lină așa cum era odată”

„Părerea mea este că ceea ce au realizat au realizat prost”

„Probabil n-a fost bine gândit, dar sunt și alte probleme de rezolvat. Nici plaja nu arată bine”

Chiar dacă plaja va fi nivelată, în cazul în care vor apărea din nou furtuni pe mare, specialiștii susțin că malul va trebui din nou reconstruit. Mai mult, aceștia spun că până acum, plaja s-a îngustat deja cu doi metri, iar în cel mult trei ani, alți 40 de metri vor dispărea în mare. Procesul de eroziune aduce însă și un bonus - nisip foarte fin aproape de malul mării.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233