dobroge.tv

Live

CONSTANŢA. Monedele găsite săptămâna trecută pe un câmp din judeţ, sunt acum numărate. Cel care le-a găsit va primi 30% din valoarea tezaurului, dar va fi un proces de durată

26 ianuarie 2023
Publicitate

Monede din secolul al III– lea, cu însemne divine și regi. Aceste informații au fost obținute până în acest moment de specialiștii de la Muzeul de Istorie și Arheologie din Constanța în cazul monedelor decoperite săptămâna trecută, îngropate într-un vas, pe un câmp din zona localității Ciobănița. În acest moment, tezaurul este inventariat și verificat. Urmează apoi alte etape, timp în care acestea vor fi curățate, dar se va determina și valoarea lor. Va fi, însă, un proces de durată.

Este forfotă în aceste zile la Muzeul de Istorie și Arheologie din Constanța. Monedele găsite săptămâna trecută de un bărbat din Cobadin pe un câmp din apropierea localității Ciobănița sunt acum numărate. Pentru că vasul este mare, muzeografii se așteaptă ca tezaurul găsit să conțină aproximativ 400 de monede. De asemenea, vasul a fost făcut în Dobrogea, spun specialiștii.

“Până în acest moment am reușit să identificăm monede romane provinciale, bătute la Tomis pentru împărații Comudus, Septimiu Severus, Caracala, Geta, Elacabar, Severus Alexander, Maximinus Tracs, iar ultimul împărat până în acest moment este Gordian al III-lea. Deci undeva spre mijlocul secolului III s-ar închide tezaurul”, a declarat Dan VASILESCU, muzeograf.

Însă, este un proces de durată. După ce fiecare monedă este extrasă cu grijă din vas și înlăturat pământul de pe ele, este fotografiată și în final etichetată. După ce toate monedele vor fi inventariate, acestea vor fi curățate. Toate aceste etape au loc în sediul Muzeului de Istorie și Arheologie din Constanța.

“Este posibil dacă nu în locul respectiv, undeva în apropiere, dacă a existat vreo așezare sau vreo fermă romană, atunci vom putea cumva să ne facem o idee asupra persoanei sau persoanelor care au îngropat acest tezaur și nu au mai reușit să îl recupereze”, a precizat Dan VASILESCU, muzeograf.

Monedele au fost descoperite la o adâncime de aproximativ 60 de cm, într-un vas din ceramică.

“Am început să mai detectez puțin, și am văzut că mai sună. Am zis că probabil ori este o bilă, ori este un cartuș lângă. În momentul acela, probabil când am apăsat pe lopată a ieșit ceva ceramic. Și am zis în glumă colegilor, zic cred că am dat de un vas. La care am săpat mai adânc un pic și chiar am dat de el”, a spus Ionuț CHICHELUȘ.

Ionuț Chicheluș, bărbatul care a găsit monedele, este pasionat de istorie și spune că ori de câte ori are ocazia își ia detectorul de metale și merge să caute mici mărturii ale unor civilizații demult apuse.

“Verificăm zonele respective dacă sunt trecute în repertoriul arheologic. În momentul în care nu sunt mergem și căutăm pe izlazuri, pe câmpii, pe arături, mici obiecte. Ne place foarte, foarte mult istoria. Practic noi ieșim în teren să ne relaxăm și să detectăm mici obiecte, mai ales că acolo în zonă au fost tranșeele din primul Război Mondial și ne place să găsim tuburi de cartușe, bile, nici nu bănuiam că se poate găsi astfel de comoară în această zonă”, a precizat Ionuț CHICHELUȘ.

După ce monedele vor fi evaluate de către specialiști și li se va stabili valoarea, cel care le-a găsit va beneficia de o recompensă financiară. Mai exact, acesta o să primească 30% din valoarea tezaurului găsit, bani din bugetul Muzeului sau a Consiliului Județean Constanța, în subordinea căreia se află.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233