dobroge.tv

Live

Grecii păstrează tradiția. Vasilopita, prăjitura Sfântului Vasile cel Mare, a fost împărțită la Constanța

30 ianuarie 2023
Publicitate

Vasilopita, prăjitura Sfântului Vasile cel Mare, a fost împărțită comunității grecești din Constanța. În plăcintă au fost ascunși anul acesta 15 bănuți de argint. Se spune că cel care găsește bănuțul norocos va avea parte doar de bucurii. La Constanța, sărbătoarea a fost omagiată la biserica greacă Metamorphosis

Tradiția Vasilopitei este legată de momentul în care poporul păstorit de Sfântul Vasile a fost nevoit să plătească o taxă, în timpul foametei. Familiile au fost nevoite să renunțe la bijuterii, monede și obiecte de valoare. Atunci, Sf. Vasile a mers la împărat, iar la rugămintea sa, acesta a anulat taxa.

Neștiind cui i se cuvenea fiecare obiect în parte, Sfântul Vasile a decis să fie pregătită o plăcintă în care să fie puse toate obiectele. Comunitatea Elenă Elpis din Constanța a pregătit și ea o plăcintă pe care ulterior a tăiat-o și împărțit-o tuturor membrilor prezenți.

Tradiția se păstrează și astăzi. În fiecare an, de Sf. Vasile se pregătește această plăcintă în care este ascuns un bănuț. În jurul ei se adună toate rudele iar capul familiei o taie în mai multe felii. Se spune că astfel toată familia va fi binecuvântată.

Am tăiat Vasilopita în speranța că vom avea un an mult mai bun. Să știți că înăuntru sunt 15 bănuți. Vasilopita mare, în tradiție, a fost tăiată pentru Sf. Vasile, pentru Sf. Biserică, pentru comunitate. Cel ce va găsi bănuțul îl rog însă să anunțe ca să vedem și noi cine este fericit”, a declarat Anton Antoniadis, președintele Comunității Elene „Elpis”.

În centrul acestei bijuterii, a tradițiilor grecești, stă Vasilopita care ea însăși este o bijuterie spirituală. Dacă Vasilopita și tradițiile minorităților locale reprezintă într-adevăr bijuterii, rolul autorităților locale este acela de a nu știrbi nimic din strălucirea acestor bijuterii, ba dimpotrivă, de a crea platforme și oportunități pentru ca aceste bijuterii să strălucească și mai mult în continuare”, a declarat Dorin Popescu, reprezentantul Primăriei Constanța.

La Constanța, sărbătoarea a fost omagiată la biserica greacă Metamorphosis. Prezenți la eveniment au fost și autoritățile locale și județene.

Tăierea pitei Sfântului Vasile se face pentru toți, indiferent de origine, indiferent de etnie, indiferent de convingerile personale, pentru că asta este caracteristica noastră aici: toleranța și empatia care ne conduc către un trai armonios”, a declarat Silviu Coșa, prefectul județului Constanța.

Credința ne-a întărit, ne-a arătat că putem să trecem peste greutăți, ne-a unit și iată că astăzi într-un moment fericit am venit să împărțim noroc. Să fim uniți, să păstrăm tradițiile, limba pentru că suntem mai bogați cu toții. Dobrogea este un model de conviețuire a tuturor minorităților pentru țară, pentru România. Fie ca această zi să ne întărească în credință și să ne ajute în tot ceea ce facem”, a declarat Mihai Lupu, președinte Consiliului Județean Constanța.

Unul dintre bănuți a fost găsit de președintele comunității bulgarilor, Olga Didilescu.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233