Pe litoral au început să se vadă efectele furtunilor din timpul iernii: au apărut dune de nisip pe plajă. ''Această ruptură este interfața între faleza naturală și plaja făcută de om''
Pe litoral au început să se vadă efectele furtunilor din timpul iernii. Valurile puternice au tras din nisipul de pe plaja din stațiunea Mamaia în zona proaspăt lărgită cu fonduri europene. Specialiștii spun însă că nu ar trebui să ne speriem și că este un fenomen obișnuit. Chiar și așa, pentru ca în această vară turiștii să nu fie nevoiți să sară peste dune de nisip pentru a intra în apa mării, autoritățile vor trebui să intervină cu utilaje pentru nivelarea nisipului.
Plajele din Mamaia, lărgite în urmă cu doi ani, au început deja să se erodeze. Furtunile au măcinat nisipul, iar marea a înaintat cu câțiva metri pe uscat.
Plaja din Mamaia Nord a pierdut într-un anotimp câțiva metri de nisip. Furtunile din iarnă au fost puternice, iar efectele se văd acum. Cu alte cuvinte “Marea ia înapoi ce i-a fost luat”. Oamenii care trec pe acolo speră ca plaja să fie refăcută curând.
"Da, e un pic situația delicată, în sensul că să vedem ce se întâmplă măcar spre vară încoace. Cineva va trebui să o amenajeze așa cum trebuie pentru că altfel nu știu cum vor putea copiii să coboare așa ceva, cel puțin la vară"
Specialiștii spun că este un fenomen absolut natural, ce se petrece pe toate plajele, și îl numesc „cliffing”.
Adrian BÎLBĂ, doctor în științe: "Este o microfaleză ce s-a creat în urma diferenței de nivel între plaja supraterană, plaja pentru noi și plaja peștilor, plaja submersă. Este o diferență poate, la nivelul apei de cel puțin trei metri și sub nivelul apei alți doi metri. Deci cinci metri diferență de teren care face ca această interfață să aibă o continua eroziune pe timpul iernii, la cele mai mici
valuri".
Specialiștii de la Apele Române trebuie acum să găsească o soluție pentru nivelarea nisipului până la începutul sezonului estival.
Hristu UZUN, director Administrația Bazinală Dobrogea – Litoral: "S-a pus și un nisip suplimentar astfel încât, furtunile de la Marea Neagră chiar dacă vor eroda din plajă anumite porțiuni, ele vor crea o linie de echilibru al liniei Mării Negre, astfel încât plaja emersă și submerse vor conlucra foarte bine. Se va crea o plajă submerse astfel încât intrarea în mare să nu fie atât de abruptă".
Adrian BÎLBĂ, doctor în științe: "În spatele meu, în partea asta de jos deja se formează o faleză naturală. Practic, natura impinge faleza făcută de om. Această ruptură este interfața între faleza naturală și plaja făcută de om":
Plajele din Mamaia Nord au fost mărul discordiei în urmă cu doi ani. Au fost lărgite mult, să aibă de unde să se erodeze, dar patronii din turism s-au declarat nemulțumiți. Au reclamat că nisipul nu mai este fin ca altădată, plaja este mult prea lungă, iar apa devine brusc adâncă. Procesul de lărgire a plajelor continuă în aceste zile cu porțiunile din Eforie Nord și Eforie Sud.
Eveniment
Externe
Sănătate
Educație
_1024x576.jpg)
Se decopertează și se asfaltează strada Baba Novac: restricții majore de trafic
-Trei-constănțeni-amendați-cu-90.000-lei-pentru-aruncarea-deșeurilor-pe-domeniul-public-(2).jpg)
Trei constănțeni, amendați. Și-au aruncat deșeurile pe domeniul public

Atenție, se întrerupe furnizarea apei în Costinești și Schitu
Violență în familie: un bărbat reținut pentru 24 de ore. A încălcat ordinul de protecție
L-ați văzut? Un bărbat a fost dat dispărut
Boris Brejcha, legenda muzicii electronice, în fața publicului din Cluj
PILDAS, proiectul numărul 1 în competiția FDI 2025, lansat oficial la Universitatea „Ovidius”
Mai multe


DESPRE GRIJILE VIEȚII


DE LA MOARTE LA VIAȚĂ


IUBIREA CARE UCIDE


APOSTOLIA MILENIULUI III


PUTEREA CRUCII


URMAREA LUI HRISTOS

