Emblema orașului de la malul mării începe să prindă contur. Clădirea Cazinoului din Constanța este gata în proporție de 70%: ''Se încearcă să se aducă cât mai aproape de proiectul original''
S-au înlocuit grinzile, s-a turnat beton-ul, acoperișul a fost consolidat și reparat, iar fațada arată acum așa cum a fost ea inițial construită. Muncitorii au început să lucreze și în interior. Toate ornamentele sunt refăcute, fie din ipsos, fie din microbeton. Restaurarea clădirii trebuia finalizată, conform proiectului, în toamnă anul trecut, însă lucrările ar urma să fie gata în cel puțin doi ani.
Emblema orașului Constanța de pe faleza Cazinoului nu a fost gândită să arate așa de la început. De pildă, partea dinspre mare nu exista. Ba mai mult, la etajul al doilea erau doi pereți, iar fiecare avea o fereastră în formă de scoică. Ulterior, în interior a fost construită o încăpere mare, numită Sala Oglinzilor. Aceasta era despărțită de Sala de Spectacol de o imensă fereastră încastrată în zid.
"Ceea ce se face astăzi se încearcă să se aducă cât mai aproape de proiectul original. Aceste ferestre cu uși la mijloc care dau spre mare și care erau boltite și aveau aceste raze care poate nu arată rău, dar nu așa exista", a spus Radu CORNESCU, arhitect.
Cazino-ul din Constanța a fost finalizat în anul 1910. Șase ani mai târziu, clădire a fost spital de campanie iar în 1941 a devenit gazdă pentru trupele germane. Ultima reparaţie majoră a fost făcută între anii 1986 – 1988.
"În timpul reparației capitale din 1987-1988, Cazinoul a fost refăcut cumva fantezist. Adică, nu exista ideea aceea și legi speciale pentru monumente istorice și atunci el a fost transformat foarte mult. Sala asta era împărțită încă în două, nu? Avea niște separeuri, aveam niște stâlpi. Ei! Toate acestea erau niște butaforii", a precizat Radu CORNESCU, arhitect.
În timp, bijuteria arhitecturală de la malul mării a început să-și piardă din valoare și să se deterioreze din ce în ce mai mult. După ani de zile, s-a luat decizia ca emblema orașului să fie reabilitată și modernizată. Iar lucrările au început în forță și ar fi trebuit să fie gata în toamna anului 2022. Însă, din diferite motive sau cauze acestea nu au fost nici până astăzi finalizate. În prezent, stadiul în care se află execuția Cazinoului
este de aproximativ 70%.
"Este sala principală de acces unde se află scara de onoare. După cum puteți observa starea ei nu arată prea bine datorită vremurilor, a plouat, s-a deteriorat și încercăm să o aducem la aceeași formă cum a fost inițial", a spus Gabi PUCHIU, şef de şantier la Cazino.
De trei ani de zile se lucrează continuu. Consilidarea este gata, însă cel mai greu este renovatul și schimbatul tuturor elementelor decorative.
La unele piese se lucrează din luna noiembrie. Ornamentele sunt scoase din pereți, curățate și reîntregite. Reconsolidarea lor ar merge mai repede, însă o parte dintre ele sunt foarte deteriorate și atunci timpul de muncă este mai mare.
Bijuteria arhitecturală este aproape zilnic admirată și fotografiată de cei care se plimbă pe faleză. Constănțenii și turiștii speră ca muncitorii și arhitecții să reușească să aducă Cazinoul la adevărata lui valoare.
"Se vede mai frumos de cum era cu ani în urmă. Diferență mare, diferență mare de cum a fost. A fost în paragină, am intrat acum, recent în interior era vai de mama noastră"
"Mult mai frumos. Ar fi trebuit făcut de mult. Sperăm să termine cât mai repede să vadă și turiștii și constănțenii minunea."
"Unde-i terminat, se vede, este super! Sperăm să fie gata cât mai repede, nu?"
"Hai să nu zic groaznic, dar parcă era abandonat într-un fel"
Lucrările ar urma să fie gata în cel puțin doi ani de zile.
Eveniment
Externe
Sănătate
Educație
_1024x576.jpg)
Se decopertează și se asfaltează strada Baba Novac: restricții majore de trafic
-Trei-constănțeni-amendați-cu-90.000-lei-pentru-aruncarea-deșeurilor-pe-domeniul-public-(2).jpg)
Trei constănțeni, amendați. Și-au aruncat deșeurile pe domeniul public

Atenție, se întrerupe furnizarea apei în Costinești și Schitu
Violență în familie: un bărbat reținut pentru 24 de ore. A încălcat ordinul de protecție
L-ați văzut? Un bărbat a fost dat dispărut
Boris Brejcha, legenda muzicii electronice, în fața publicului din Cluj
PILDAS, proiectul numărul 1 în competiția FDI 2025, lansat oficial la Universitatea „Ovidius”
Mai multe


DESPRE GRIJILE VIEȚII


DE LA MOARTE LA VIAȚĂ


IUBIREA CARE UCIDE


APOSTOLIA MILENIULUI III


PUTEREA CRUCII


URMAREA LUI HRISTOS

