dobroge.tv

Live

Continuă să crească prețurile fructelor și legumelor în piețele constănțene. Pensionarii se plâng că nu le mai ajung banii: „Luna trecută am rămas cu 50 de lei”

13 martie 2023
Publicitate

Alimentele continuă să se scumpească, spre disperarea românilor care își văd coșul de cumpărături tot mai gol de la lună la lună. Fructele și legumele sunt tot mai scumpe, mai ales acum în plin post. Dar nu este însă singura creștere. În topul scumpirilor sunt alimentele, utilitățile și carburanții. Rata anuală a inflației a crescut la 15,5 la sută.

Inflația a început să crească după ce timp de două luni a scăzut. Astfel, scumpirile nu dau semne că se opresc, spre disperarea românilor. Cele mai mari creșteri de prețuri se înregistrează la alimente.

În luna februarie, legumele și conservele de legume au fost mai scumpe cu 6,35 % față de luna ianuarie, transmite Alexandra Ghioc, reporter Dobrogea TV.

Constănțeancă: Sunt, într-adevăr sunt, dar ce să facem dacă avem nevoie. Uite, acum voiam să iau niște ștevie, să văd ce e și cum este. Ce să facem, că mâncarea nu ne lasă. Trebuie să gătim, trebuie să facem întotdeauna.

Reporter: Cam ce sumă alocați pentru cumpărături, pentru alimente?

Constănțeancă: Alimente... păi să vă zic că luna trecută din 2.000 cât i-au pensia, nu am mai rămas decât cu 50 de lei.

Cine vrea să mănânce fructe proaspete trebuie să scoată din buzunar mai mulți bani față de luna ianuarie a acestui an. Acestea s-au scumpit cu 4, 88 %. De asemenea, și peștele și brânza costă cu 2,78%, respectiv 2,26 % mai mult. Prețul unui kilogram de zahăr a crescut cu 1,23%, în timp ce ouăle sunt mai scumpe cu 1,33 %.

Constănțeancă: Toate sunt scumpe cu 20-30 la sută.

Reporter: Ce ați cumpărat?

Constănțeancă: Aproape 100 de lei și nici nu e traista plină.

***

Constănțeancă: 100 de lei nici nu vii în piață. Eu una nu vin în piață cu 100 de lei, mai bine nu mai vin. Foarte scump.

Reporter: Ce ați sesizat că s-a scumpit cel mai mult în ultima vreme?

Constănțeancă: Tot. În primul rând fasolea, cartoful care mănâncă tot săracul. Ceapa 6 lei, 7 lei.

Reporter: Cât era înainte?

Constănțeancă: 2,50 - 3,50.

***

Constănțeancă: Trebuie să mâncăm. Indiferent că sunt mai scumpe sau mai ieftine, trebuie să mâncăm. Am luat urzică cu 20 de lei kilogramul.

Reporter: Cum vă descurcați cu aceste scumpiri? Faceți față, luați mai puține produse?

Constănțeancă: Luăm mai puține, limităm la consum pentru că aceasta este situația.

Unii analiști economici se așteaptă ca prețurile alimentelor să mai crească în perioada următoare, însă nu atât de mult ca până acum.

În momentul în care există o cerere care a fost constantă sau chiar mai mare și oferta a fost foarte mică, normal că prețul a crescut. Deci toate acestea au avut ca efect creșterea aproape generală a prețurilor, plus puseul inflaționist, iată de ce suntem astăzi aici. Prețul la ceapă, deci a fost o creștere foarte mare pentru acest produs în toată Europa, dar mai ales în Ucraina. Prețul este cred că mai mult decât dublu față de perioada, ce perioada similară a anului trecut, față de acum două luni sau trei luni”, a declarat Cătălin Anghel, analist economic.

Rata inflației a ajuns la 15,5% sută în luna februarie, de la 15,1% cât era în prima lună a anului 2023. Pe lista scumpirilor se află și produsele nealimentare care au crescut cu 12,73%, iar serviciile cu 10,38%, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233