dobroge.tv

Live

Legumele de pe masa de Paște

24 martie 2023
Publicitate

Ne desparte mai puțin de o lună până când sărbătorim învierea domnului și, ca de obicei, românii încep de pe acum să își facă lista de cumpărături. Și, ca în fiecare an, carnea de miel este în fruntea listei. Dobrogea TV continua campania “Mielul de Paște” prin care vă arată de unde puteți cumpăra carne de miel, cât costă, de ce s-a scumpit și dacă iedul este o alternativă pentru masa pascală. Am mers la fermierii din Dobrogea să vedem cum se pregătește, traditional, friptura de miel dar și cea de ied și am discutat cu fermierii și crescătorii de oi din cea mai cunoscută zonă a regiunii.

Pe lângă carnea de miel, de pe lista de cumpărături de Paște nu lipsesc nici trufandalele de sezon. Ceapa verde, mărarul, leușteanul, usturoiul sau spanacul sunt câteva dintre legumele preferate de oameni. Pe majoritatea le folosesc la drob sau la cioba de miel, alții aleg să completeze aroma fripturii cu o salată verde, roșii și ardei sau cu clasicele murături. De asemenea, ouăle și miezul de nucă sunt și ele căutate pentru pască și cozonac. La un calcul rapid, prețurile depășesc mult tarifele de anul trecut, de aceea constănțenii susțin că pentru masa pascală de anul acesta vor cumpăra doar strictul necesar. Elenis HALEP și Mitică RAFTU au mers astăzi cu lista de cumpărături într-una din piețele constănțene.

Pe tarabele din piețele constănțene, culorile vii ale verdețurilor pur și simplu ,,îți iau ochii”. Comercianții au expus cea mai proaspătă marfă pentru clienți.

Pentru a completa gustul și aroma fripturii de miel, oamenii cumpără și alte trufandale de sezon precum: ceapă verde, mărar și usturoi pe care îl folosesc la drob, dar și roșii, ardei kapia, ardei iutem salată verde sau ridichi.

O legătură de ceapă verde și mărăr costă chiar și 2.5 lei mai mult cu 1 leu față de anul trecut. De asemenea, roșiile sunt și 30 lei kg, ardeii 18 lei, iar ceapa se vinde și cu 7 lei. Aceste scumpiri fac ca masa de Paște de anul acesta să fie un lux pentru buzunarul românului.

"Cred că sunt de două ori mai scumpe comparative cu anul trecut"

"Prețurile dintotdeauna sunt mari, dar ce să facem? Luăm din fiecare câte puțin"

Comercianții spun că anul acesta cele mai vândute vor fi legumele pe care gospodinele le folosesc la alte preparate care completează aroma și gustul fripturii de miel, dar și fructele care se servesc la final. Însă chiar și așa vânzătorii nu se așteaptă la încasări prea mari în perioada Paștelui. Puterea de cumpărare, spun ei, a scăzut mult.

"Cred că după 1 (nr- 1 aprilie) se va vinde mai bine, acum iau strictul necesar. Vor lua mărar, leuștean pentru ciorbe, drob", a spus Eugen, comerciant piața Tomis III.

"Miezul de nucă se vinde că face lumea cozonac acasă că e mai ieftin, fructele că sunt românești. Să știți că toată lumea întreabă de marfă românească", a spus Andrei, comerciant piața Tomis III.

Pentru a nu rămâne cu marfa pe tarabe, unii comercianți au luat deja măsuri și au mai scăzut din preț la unele produse.

Nu doar prețul la legume a explodat, ci și la carnea de miel. Pe tarabe acesta se va vinde și cu 50 lei/kg, însă pentru cei care nu vor să plătească această sumă, îl pot cumpăra direct din fermă în viu la un preț mai mic.

"Îl dau de aici cu 20 de lei în viu, tăiat dau la 30-35, de Paște mai urcăm chiar dacă îl ia din fermă, din piață poate să fie și 50 lei", a spus Mihai UDA, fermier comuna Stejaru, județul Tulcea. 

Concret, anul acesta dacă alegem să cumpărăm direct de la fermă, un miel de 12 kg vom plăti aproximativ 400 lei, în piață însă, pentru aceeași cantitate de carne vom scoate din buzunar chiar și 600 lei.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233