dobroge.tv

Live

Creştinii ortodocşi au prima dezlegare la peşte după trei săptămâni de post. Cu cât se vinde în pieţele constănțene

24 martie 2023
Publicitate

După trei săptămâni de post şi restricţii alimentare creştinii ortodocşi au mâine prima dezlegare. De Buna Vestire constănțenii au voie să mănânce peşte. Prăjit sau în saramură, făcut plachie sau fript pe grătar, peştele ar trebui să fie nelipsit de pe mese. Pieţele au fost luate cu asalt iar oamenii au cumpărat tot ce au găsit în magazine sau în restaurantele cu specific pescăresc.

Unii au cumpărat în funcţie de gust, alţii după buget. La mare căutare a fost carasul, plătica, ştiuca, crapul dar şi somonul.

În pieţele constănțene, somnul se vinde cu 39 de lei kilogramul, sturionii cu 55 de lei, crapul novac cu 22 de lei iar chefalul de Marea Neagră costă 22 de lei. Dorada e mai scumpă: ajunge la 42 de lei pe kilogram iar bibanul de mare urcă la 48. Peştele cumpărat azi va fi tranşat sâmbătă în bucătării.

Dezlegările la peşte sunt un motiv de bucurie nu doar pentru cei care ţin post, ci şi pentru proprietarii de restaurante cu specific pescăresc.

"Clienţii noştri cer de obicei biban, fiind foarte proaspăt, foarte bun, pălămidă, scrumbie, mai ales acum fiind sezonul scrumbiilor se cer foarte mult, de obicei făcute la grătar cu garnituri de legume, cartofi natur", a spus Elena ȘAPTE, ospătar.

Fiecare bucătar are reţeta lui pe care o respectă cu sfinţenie. Bibanul de mare, de exemplu, se face repede şi are gust un deosebit.

"Îl lăsăm la foc mic, cam 15-20 de minute, depinde şi de mărimea peştelui şi apoi îl servim cu mămăliguţa, cu mujdei de usturoi, cu salată, cartofi natur", a spus Ramona PETRICĂ, bucătar.

De sărbătoarea Floriilor credincioşii vor avea din nou dezlegare la pește, iar comercianţii spun că vor fi nevoiţi să îşi împrospăteze stocurile pentru că numărul clienţilor va creşte.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233