dobroge.tv

Live

O asociație din Constanța vrea să înființeze un post de radio pentru ucraineni

29 martie 2023
Publicitate

Post de radio pentru ucraineni. O asociație din Constanța vrea să înființeze un astfel de post pentru refugiații care au fugit din calea bombelor. Acesta va fi destinat lor, iar aici vor afla toate informațiile necesare. De asemenea, la centrul asociației, ucraineni învață limba engleză și română, privesc consiliere psihologice dar și ajutor în absolut toate problemele.

Pregătim postul de radio online care se va numit ‹‹Comunitaria›› și care va avea adresabilitatea cel puțin galactică”, a declarat Cosmin Bârzan, președinte Centrul pentru Resurse Civice Constanța.

A trecut mai bine de un an de la declanșarea războiului din Ucraina, un an decât pentru cei care au fugit din calea bombardamentelor, Constanța le-a devenit casă. Aici, au găsit un adăpost, hrană și îmbrăcăminte, dar cel mai important au găsit un sprijin. Zeci de voluntari s-au oferit să-i ajute așa cum au putut. O asociație din municipiu s-a gândit acum să înființeze un post de radio destinat tuturor cetățenilor ucraineni.

Avem, de asemenea, în pregătire de podcasting și de creație inclusiv multimedia pentru tineri, pentru ca aceștia să-și descopere abilități care îi pot ajuta în viitor să aibă un loc de muncă”, a declarat Cosmin Bârzan, președinte Centrul pentru Resurse Civice Constanța

Peste 300 de copii cu vârste cuprinse între 4 - 14 ani au participat, numai în luna februarie la activitățile organizate în centru precum: ședințe de desen, cursuri de dans și dezvoltare, grupuri de suport psihoemoțional, kinetoterapie, majorete și meșteșuguri artizanale. Astfel de activități au loc mereu la centru.

Activitățile sunt destinate, în principal, copiilor, dar nu numai. Avem de la cursuri, cercuri de artă și de crafts pentru copii, activități de tip club pentru adolescenți, activități de mișcare, aerobic, yoga atât pentru tineri, cât și pentru adulți”, a mai declarat Cosmin Bârzan, președinte Centrul pentru Resurse Civice Constanța.

Au fost și ucraineni care au vrut să învețe limba română. 88 de persoane au terminat cursul de începător în luna februarie.

De asemenea, la centru copii învață și limba engleză.

Învățăm în limba engleză pentru ca ei să se integreze mai ușor printre copiii români. De asemenea, facem și multe activități sociale”, spune o ucraineancă.

Eu am prieteni. Numele prietenului meu este Ali. Am mulți prieteni în acest oraș”, spune un băiețel.

Aceștia au plantat și mai multe flori în grădină. Speră ca atunci când vor pleaca constănțenii își vor aduce așa aminte mereu de ei.

Sperăm că, într-o zi, războiului se va încheia și ne vom întoarce acasă. Astfel, vom lăsa o parte din noi, o parte frumoasă din noi, ceva ce am făcut cu propriile noastre mâini, îl lăsăm în România și va fi ca o ‹‹amintire›› că ucraineni au fost aici”, spune o ucraineancă.

Peste 10.000 de beneficiari au fost ajutați până acum de voluntarii centrului. În prezent, în fiecare săptămână aproximativ 600 de ucraineni vin și cer anumite informații sau ajutor.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233