dobroge.tv

Live

Constanţa, depăşită în clasamentul salariilor de judeţe precum Bacău, Giurgiu sau Galaţi. ''Ce-i bun în Constanța? Nimic. Se câștigă și puțin''

15 mai 2023
Publicitate

Județul Constanța a urcat un loc în clasamentul salariilor din România, în luna februarie 2023, însă acesta este în continuare depășit de Bacău, Olt, Giurgiu, Galați sau Dolj. În acest moment un salariu mediu în municipiul nostru este de aproximativ 3.600 lei. Bani pe care constănțenii nu-i consideră suficienți pentru a duce un trai mai bun

În teorie, județul Constanța este unul dintre cele mai importante motoare ale economiei din România. Acest lucru ar trebui să se reflecte automat și în câștigurile pe care populația le realizează din salarii. În practică, potrivit datelor statistice, județul nostru este departe de aceste așteptări. 

Potrivit ultimei situații realizate de Institutul Național de Statistică, în județul Constanța venitul mediu era de aproximtiv 3.600 lei în luna martie, valoarea ca îl plasează abia pe poziția a 18-a la nivel național, în creștere cu un loc față de poziția ocupată la începutul acestui an.  Județul Constanța este depășit la acest capitol de Bacău, Olt, Giurgiu, Galați sau Dolj, unde un salariu mediu pornește de la 3.800 lei. 

Carmen muncește de mulți ani la aceeași firmă din Constanța. Câștigă ,,binișor” spune ea, însă chiar și așa nu poate ține pasul cu toate scumpirile din ultimul an. De concedii, nici nu mai încape discuția.

„Chiar nu cred că se câștigă suficient. Cu 3.000 și ceva îți asiguri traiul, te descurci, de vacanță nici nu vorbim doar să visăm la ea. De unde să începem că sunt prea multe de făcut”, spune Carmen.

„Ce-i bun în Constanța? Nimic. Se câștigă și puțin. Cam 6.000 de lei trebuie ca să trăim decent. Păi cu 3000 și ceva dai 800 la întreținere, mai un medicament, faci piața...”

Acest lucru li se pare de neînțeles constănțenilor, mai ales că județul are numeroase oportunități de dezvoltare datorită deschiderii la mare.

„Da sunt mici salariile în Constanța și n-ar trebui că suntem un oraș dezvoltat față de Giurgiu. Un om ar trebui să câștige, pentru a avea un trai decent, cel puțin 6.000 lei”

„Ar trebui să facă ceva în privința asta, să fie făcute verificări, să ajungem la un nivel, cauzele nu le știm. Ar trebui să fie 3.500 minimul”

„Păi ar trebui să ne putem compara și noi cu cei din Occident că de-aia am intrat în UE, dar care e situația, nu știu”

Analiștii economici susțin că salariile depind întotdeauna de rezultatele economiei locale.

„Având în vedere că e un port care are un trafic extraordinar acum cu grânele din Ucraina, că există cel mai important nod turistic, acolo ar trebui ca mediul privat să asigure salarii mai mari pentru că probabil au și beneficii mai mari”, a spus Mircea COȘEA, analist economic.

Mai mult aceștia sunt de părere că orașul nostru ar trebui să beneficieze de mai mult comerț și de mai multe servicii extra-sezoniere.

„Constanța este atât de importantă ca port încât nu poate să-și reducă activitatea numai la turism. Este destul de surprizător faptul că activitatea economică a sectorului privat la Constanța este mai redusă decât în alte locuri unde oportunitățile de dezvoltare sunt mai mici”, a precizat Mircea COȘEA, analist economic.

Nici județul Tulcea nu face excepție. Acesta se află pe locul 39 cu un venit mediu de aproximativ 3.200 lei. Pe primele cinci locuri în acest clasament se află Bucureștiul, cu un salariu mediu net de 5.574 lei, Cluj – 5.274, Timiș – 4.658 și Iași – 4.176 lei.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233