Constanţa, depăşită în clasamentul salariilor de judeţe precum Bacău, Giurgiu sau Galaţi. ''Ce-i bun în Constanța? Nimic. Se câștigă și puțin''
Județul Constanța a urcat un loc în clasamentul salariilor din România, în luna februarie 2023, însă acesta este în continuare depășit de Bacău, Olt, Giurgiu, Galați sau Dolj. În acest moment un salariu mediu în municipiul nostru este de aproximativ 3.600 lei. Bani pe care constănțenii nu-i consideră suficienți pentru a duce un trai mai bun
În teorie, județul Constanța este unul dintre cele mai importante motoare ale economiei din România. Acest lucru ar trebui să se reflecte automat și în câștigurile pe care populația le realizează din salarii. În practică, potrivit datelor statistice, județul nostru este departe de aceste așteptări.
Potrivit ultimei situații realizate de Institutul Național de Statistică, în județul Constanța venitul mediu era de aproximtiv 3.600 lei în luna martie, valoarea ca îl plasează abia pe poziția a 18-a la nivel național, în creștere cu un loc față de poziția ocupată la începutul acestui an. Județul Constanța este depășit la acest capitol de Bacău, Olt, Giurgiu, Galați sau Dolj, unde un salariu mediu pornește de la 3.800 lei.
Carmen muncește de mulți ani la aceeași firmă din Constanța. Câștigă ,,binișor” spune ea, însă chiar și așa nu poate ține pasul cu toate scumpirile din ultimul an. De concedii, nici nu mai încape discuția.
„Chiar nu cred că se câștigă suficient. Cu 3.000 și ceva îți asiguri traiul, te descurci, de vacanță nici nu vorbim doar să visăm la ea. De unde să începem că sunt prea multe de făcut”, spune Carmen.
„Ce-i bun în Constanța? Nimic. Se câștigă și puțin. Cam 6.000 de lei trebuie ca să trăim decent. Păi cu 3000 și ceva dai 800 la întreținere, mai un medicament, faci piața...”
Acest lucru li se pare de neînțeles constănțenilor, mai ales că județul are numeroase oportunități de dezvoltare datorită deschiderii la mare.
„Da sunt mici salariile în Constanța și n-ar trebui că suntem un oraș dezvoltat față de Giurgiu. Un om ar trebui să câștige, pentru a avea un trai decent, cel puțin 6.000 lei”
„Ar trebui să facă ceva în privința asta, să fie făcute verificări, să ajungem la un nivel, cauzele nu le știm. Ar trebui să fie 3.500 minimul”
„Păi ar trebui să ne putem compara și noi cu cei din Occident că de-aia am intrat în UE, dar care e situația, nu știu”
Analiștii economici susțin că salariile depind întotdeauna de rezultatele economiei locale.
„Având în vedere că e un port care are un trafic extraordinar acum cu grânele din Ucraina, că există cel mai important nod turistic, acolo ar trebui ca mediul privat să asigure salarii mai mari pentru că probabil au și beneficii mai mari”, a spus Mircea COȘEA, analist economic.
Mai mult aceștia sunt de părere că orașul nostru ar trebui să beneficieze de mai mult comerț și de mai multe servicii extra-sezoniere.
„Constanța este atât de importantă ca port încât nu poate să-și reducă activitatea numai la turism. Este destul de surprizător faptul că activitatea economică a sectorului privat la Constanța este mai redusă decât în alte locuri unde oportunitățile de dezvoltare sunt mai mici”, a precizat Mircea COȘEA, analist economic.
Nici județul Tulcea nu face excepție. Acesta se află pe locul 39 cu un venit mediu de aproximativ 3.200 lei. Pe primele cinci locuri în acest clasament se află Bucureștiul, cu un salariu mediu net de 5.574 lei, Cluj – 5.274, Timiș – 4.658 și Iași – 4.176 lei.
Eveniment
Externe
Sănătate
Educație
_1024x576.jpg)
Se decopertează și se asfaltează strada Baba Novac: restricții majore de trafic
-Trei-constănțeni-amendați-cu-90.000-lei-pentru-aruncarea-deșeurilor-pe-domeniul-public-(2).jpg)
Trei constănțeni, amendați. Și-au aruncat deșeurile pe domeniul public

Atenție, se întrerupe furnizarea apei în Costinești și Schitu
Violență în familie: un bărbat reținut pentru 24 de ore. A încălcat ordinul de protecție
L-ați văzut? Un bărbat a fost dat dispărut
Boris Brejcha, legenda muzicii electronice, în fața publicului din Cluj
PILDAS, proiectul numărul 1 în competiția FDI 2025, lansat oficial la Universitatea „Ovidius”
Mai multe


DESPRE GRIJILE VIEȚII


DE LA MOARTE LA VIAȚĂ


IUBIREA CARE UCIDE


APOSTOLIA MILENIULUI III


PUTEREA CRUCII


URMAREA LUI HRISTOS

