Live

Protest la Catedrala Mitropolitană din Iaşi împotriva restricţiilor impuse de autorităţi: zeci de pelerini au scandat „Duceți-vă la diavol” și „Jos dictatura”

Protest la Catedrala Mitropolitană din Iaşi împotriva restricţiilor impuse de autorităţi: zeci de pelerini au scandat „Duceți-vă la diavol” și „Jos dictatura”
publicat pe 14 octombrie 2020

Zeci de persoane s-au adunat, miercuri dimineață, în zona Catedralei Mitropolitane din Iași, pentru a protesta față de restricţiile impuse de autorităţi la manifestările religioase organizate de hramul Sfintei Cuvioase Parascheva.

Cei prezenţi au strigat, printre altele, „O să daţi socoteală cu toţii”, „Duceţi-vă la diavol” şi „Jos dictatura”, scrie news.ro.

Unii protestatari s-au manifestat agresiv atât față de jurnaliștii prezenți, cât și față de alți credincioși.

Moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva au fost scoase din Catedrala Mitropolitană din Iaşi, miercuri dimineață, și așezate în baldachinul din curtea lăcaşului de cult, după o săptămână de controverse privind oportunitatea desfăşurării pelerinajului ca în anii precedenţi.

Sfânta Liturghie a fost fost oficiată de câţiva preoţi, în frunte cu IPS Teofan, mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. Evenimentul religios are loc pe pietonalul Ştefan cel Mare, în faţa catedralei.

La slujbă asistă câteva sute de persoane, în faţa scenei fiind amplasate scaune aflate la distanța de doi metri unul de celălalt. În zonă sunt amplasate şi ecrane, pe care credincioşii pot urmări Sfânta Liturghie.

La racla aşezată în curtea catedralei se află la rând câteva sute de persoane, timpul de aşteptare fiind de jumătate de oră, menționează sursa citată.

Mitropolia Moldovei şi Bucovinei a comunicat în urmă cu o săptămână că singurul eveniment religios care va fi organizat la Iaşi de Hramul Sfintei Cuvioase Parascheva va fi Sfânta Liturghie din 14 octombrie, racla urmând să rămână în clădirea catedralei pe toată durata sărbătorilor.

Membrii Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) au stabilit că este permisă organizarea de manifestări cu ocazia sărbătorilor religioase numai cu participarea celor care au domiciliul sau reşedinţa în localitatea respectivă, explicând măsura prin faptul că riscul de infectare este unul foarte mare atunci când pelerinii se deplasează dintr-o localitate în alta cu mijloace de transport precum autocare.


Sursă foto: Adevărul

Fii primul care scrie un comentariu!
NOTĂ: Te rugăm să comentezi la subiect. Nu sunt admise atacurile la persoană, discriminarea de orice tip, limbajul vulgar, postarea materialelor publicitare. Încălcarea acestor norme este sancționată cu ştergerea imediată a comentariului!
Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233