dobroge.tv

Live

Seceta creează disperare în rândul agricultorilor constănțeni

14 octombrie 2020
Publicitate

Disperarea fermierilor constănțeni loviți de secetă nu are margini. A trecut o lună de când Ministerul Agriculturii le-a promis marea cu sarea și până acum le-a trimis niște bani pentru despăgubirea culturilor din toamna trecută. Este o situație fără precedent pentru agricultorii din Dobrogea care au încasările la pământ.

Pe 10 septembrie agricultorii dobrogeni s-au dus cu jalba-n proțap la București ca să ceară ajutorul autorităților. Aveau 3 cereri mari și late: despăgubiri pentru culturile de toamnă și de primăvară, bani pentru irigații și păsuirea ratelor la creditele bancare.

Erau exact aceste trei puncte principale, în plus am mai vorbit acolo despre reglementarea legilor asigurărilor agricole și despre măsuri privind perdele forestiere", declară agricultorul Teodor Ichim

Județul Constanța are 450.000 de hectare calamitate de seceta pedologică, adică mai mult de o treime din suprafața totală distrusă la nivel național. Deoarece nu au recoltat nimic și nu au generat venituri, fermierii spun că nu își pot plăti datoriile față de furnizori. În plus, mulți au luat credite la bănci și la societăți de leasing pentru utilaje.

Suspendarea ratelor pentru creditele și leasingurile la echipamente, utilaje agricole și tot ce-nseamnă investiții în active agricole. Este o masură care ar lua foarte mult din presiunea cu care se confruntă fermierii acum", menționează sursa citată

Oamenii vor o păsuire în ceea ce privește ratele bancare, așa cum a fost în cazul persoanele fizice, pe timpul stării de urgență. În Dobrogea, unde nu a mai plouat de cel puțin 70 de zile, mai bine de 80% dintre culturi au fost distruse iar irigațiile sunt inexistente.

Pe 30 octombrie, România trimite planul de relansare economică la Uniunea Europeană. De acolo vin 80 de miliarde de euro, din care, 6 miliarde au fost cerute pentru irigații și desecări. E cel puțin ciudat, atâta vreme cât România este sub secetă pedologică cronică.

Nici zootehniștii nu stau mai bine. Pe internet sunt zeci de ferme dobrogene, scoase la vânzare.

În iunie pe pășunile care existau n-a mai fost niciun pic de iarbă pentru animalele care au fost crescute. Vaca de lapte, oaia de lapte. Capra a înțărcat efectiv deorece nu a mai avut iarbă. Soluția ar fi să le subvenținoeze puțin cu un ajutor mataerial pentru cumpărarea de furaje.", declară zootehnistul Cornel Zamfir.

În replică, Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a anunțat că instituția pe care o conduce începe plățile în avans pentru agricultorii afectați de secetă sau de pandemie. Banii vor fi livrați până la 5 decembrie.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233