„Vestigii” - expoziție de fotografie și obiecte de patrimoniu, la Constanța: accesul vizitatorilor este gratuit
De la fotografii aeriene, cu lumini artificiale sau tehnice, și până la profesionalism și pasiune. Asta reprezintă „Vestigii”, expoziția fotografului Mircea Stoian. Acesta ne invită astfel să pornim într-o călătorie virtuală prin Dobrogea. Vernisajul cuprinde 30 de fotografii și sunt expuse până la finalul lunii. Accesul publicului este gratuit.
Dobrogea este o regiune încărcată de istorie. Ruinele așezărilor dacice, ale orașelor și cetăților grecești sau romane sunt și astăzi vizitate de sute, chiar mii de oameni în fiecare an. Fotograful Mircea Stoian a reușit să surprindă în imagini cele mai importante situri arheologice. 30 de fotografii au fost prezentate în cadrul expoziției „Vestigii”.
„Pentru mine nu pot să zic că este una mai semnificativă decât alta. Este o imagine care combină știința arheologului, cu ingineria, cu topografia și a ieșit un plan fotogrametic la scară. Am încercat să fac un pic altceva, decât fotografia artistică”, a declarat Mircea Stoian, fotograf.
„Dobrogea practic nu poate fi secționată, ruptă în două așa cum este ea împărțită administrativ. Ea a fost întotdeauna o unitate istorie, o unitate geografică și viața s-a desfășurat în alte timpuri, în alte coordonate”, a declarat Aurel Mototolea, director Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța.
În fotografiile expuse sunt imortalizate situri, precum: Tropaeum Traiani, Capidava, Tomis, Complexul Rupestru de la Murfatlar, Histria, Callatis, Enisala, Argamum, Halmyris, Noviodunum, Carsium.
„Fotografia aeriană este extrem de valabilă pentru că poți să descoperi de sus, de la înălțime, lucruri pe care de la statura unui om nu le poți sesiza. Depinde de culoarea, de înclinarea vegetației, de urma lăsată dar care de sus deschide o perspectivă de cercetare în viitor, în locuri în care probabil nici nu bănuia cineva că există un monument”, a declarat Florin Topoleanu, arheolog.
„Surprind punctele cheie ale Dobrogei, punctele cheie, din punct de vedere arheologic, din punctul meu de vedere. Se vede foarte bine că acolo nu a putut reprezenta un monument, a prezentat un fragment reprezentativ. Aici vedem, Murfatlarul sau Callatis și ceea ce este interesant, prezintă Dobrogea în ansamblu”, a mai declarat Aurel Mototolea, director Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța.
O parte dintre fotografii au fost surprinse din avion, unele au fost realizate cu lumini artificiale, iar altele sunt fotografii științifice. În dreptul lor se regăsește și o etichetă cu informații, cum ar fi distanța dintre locația expoziției și situl arheologic prezentat.
„Sunt câteva imagini care au lumini artificiale puse. Pe una din ele, am avut curiozitatea să număr luminile, când am ajuns la 14 lumini, m-am oprit, că erau prea multe. Imaginile aeriene, sunt imagini făcute din avion, nu sunt făcute cu drona”, spune un constănțean.
De asemenea, au fost expuse și obiecte din patrimoniul Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța.
„Sunt piese de ceramică, de calcar din diferite zone ale Dobrogei, din diferite perioade istorie, dar din perioada antică ăsta ar fi elementul comun care completează eclectismul acestei expoziții vizuale”, a mai declarat Aurel Mototolea, director Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța.
Programul de vizitare al expoziției care are loc la Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin” este de luni până vineri în intervalul orar 10:00-17:00, iar în weekend este de la 12:00-20:00. Accesul vizitatorilor este gratuit.
Eveniment
Externe
Sănătate
Educație
_1024x576.jpg)
Se decopertează și se asfaltează strada Baba Novac: restricții majore de trafic
-Trei-constănțeni-amendați-cu-90.000-lei-pentru-aruncarea-deșeurilor-pe-domeniul-public-(2).jpg)
Trei constănțeni, amendați. Și-au aruncat deșeurile pe domeniul public

Atenție, se întrerupe furnizarea apei în Costinești și Schitu
Violență în familie: un bărbat reținut pentru 24 de ore. A încălcat ordinul de protecție
L-ați văzut? Un bărbat a fost dat dispărut
Boris Brejcha, legenda muzicii electronice, în fața publicului din Cluj
PILDAS, proiectul numărul 1 în competiția FDI 2025, lansat oficial la Universitatea „Ovidius”
Mai multe


DESPRE GRIJILE VIEȚII


DE LA MOARTE LA VIAȚĂ


IUBIREA CARE UCIDE


APOSTOLIA MILENIULUI III


PUTEREA CRUCII


URMAREA LUI HRISTOS

