Live

Hotelul Carol din Constanța intră în reabilitare

Sediul Comandamentului Flotei intră într-un amplu program de reabilitare. Clădirea de secol XIX este deteriorată și a fost reabilitată în mai multe rânduri de-a lungul timpului. Ultimul proiect de acest gen a avut loc în 2018, însă lucrările au fost sistate pentru că nu se desfășurau conform procedurilor. Luna aceasta a fost semnat proiectul care îi va reda monumentului istoric strălucirea de odinioară.
publicat pe 19 octombrie 2020
Ina Popescu

Constănțenii își aduc aminte cu nostalgie de povestea celui mai modern și impunător edificiu tomitan de la începutul secolului XX. Aceștia sunt îngrijorați de starea actuală a clădirii și spun că ar trebui îngrijită.

Nu știu de ce au lăsat-o așa în paragină, e inexplicabilă. Treaba asta, pentru un cetățean de rând, e inexplicabilă. Înainte era cu totul altfel, era îngrijită”, spune un constănțean

A fost hotel Carol I parcă, după a fost o alimentară mai extinsă, cu restaurant în față, iar acum nu mai este nimic, o pază. Îmi pare rău, că eu stau în apropiere și aș fi vrut să văd mișcare aici”, declară un alt cetățean.

Actualul sediu al comandamentului militar este fostul hotel Carol I primul stabiliment construit în Constanța, atunci când Dobrogea a revenit în granițele țării. Piatra de temelie a hotelului a fost pusă chiar de prințul Carol I, atunci când a venit pentru prima dată la malul marii.

Hotelul Carol se construiește pe stâncă, și a fost norocul acestei instituții că a fost construită pe stâncă pentru că, iată, rezistă încă de la sfârșitul secolului al XIX-lea. A fost cel mai frumos, cel mai elegant, cel mai vizitat hotel din Constanța vreme de decenii. Aici venea elita țării în vacanțele estivale. Aici se dădeau marile banchete, aici venea și regalitatea în momentul în care își făcea vizitele și invita autoritățile locale la banchete festive”, declară Doina Păuleanu, director al Muzeului de Artă Constanța.

Astăzi, sediul comandamentului flotei militare prezintă semne mari de degradare. Unele dintre ferestre au geamurile sparte, iar tencuiala stă să cadă la orice pas.

Reprezentanții insituției spun că de-a lungul timpului au fost desfășurate mai multe proiecte de reabilitare. Ultimul dintre acesta a avut loc în 2018, însă din cauza faptului că nu au fost respectate graficele de execuție de către constructor, lucrările au fost sistate.

Luna aceasta, deci în octombrie, a fost semnat un contract cu o firmă pentru reabilitarea clădirii comandamentului. Lucrările vor reîncepe în luna noiembrie și sunt planificate să se desfășoare pentru o perioadă de optsprezece luni, undeva până în aprilie 2022”, menționează Corneliu Pavel, purtător de cuvânt al forțelor navale

Lucrările ce urmează a fi derulate constau în consolidarea clădirii, refacarea fațadelor și a detaliilor de arhitectură, precum și înlocuirea acoperișului.

Fii primul care scrie un comentariu!
NOTĂ: Te rugăm să comentezi la subiect. Nu sunt admise atacurile la persoană, discriminarea de orice tip, limbajul vulgar, postarea materialelor publicitare. Încălcarea acestor norme este sancționată cu ştergerea imediată a comentariului!

Mai multe

CONSTANŢA. Pomii fructiferi au înflorit în noiembrie: ''Încălzirea globală există și trebuie să ne adaptăm din mers''

În stațiunea Mamaia au înflorit corcoduşii. Pomii udați de ceața ultimelor două săptămâni și scăldați în...

CONSTANŢA. Vremea frumoasă i-a făcut pe constănţeni să uite de carantină! Autorităţile îndeamnă oamenii să rămână în case

Soare și plajă- este peisajul de care s-au bucurat constănțenii, la sfârșit de noiembrie. Această bunică a...

Hectare de mizerie în mijlocul Constanței

Ștefan este în vizită în Constanța. L-am întâlnit în timp ce trecea pe lângă fosta baza R.A.T.C. Privea...

CONSTANŢA. Şoferii contestă proiectul prin care circulația trotinetelor pe drumurile publice să fie reglementată: ''Sunt periculoase''

Traficul aglomerat îi face pe tot mai mulți constănțeni să găsească alternative de transport. Trotinetele...

CONSTANŢA. Bloc construit într-un cartier de case, fără să se respecte normele urbanistice

Locatarii de pe strada Breaza suportă de două luni de zile zgomotele de pe şantier. Domnul Ovidiu, cel care...

Lupta constănţenilor cu coronavirusul: bolnavii aşteaptă Ambulanţa şi 5 zile, sute de oameni sunt pe lista de aşteptare! Medicii nu mai fac faţă solicitărilor

Diana are 25 de ani și este infectată cu noul coronavirus. A solicitat sprijinul Ambulanței, după ce și-a pierdut...

Paradoxul declaraţiei pe proprie răspundere: terasele, saloanele de înfrumusețare şi sălile de sport sunt deschise, dar constănţenii riscă amendă!

Carantinarea zonală a Constanței, din cauza numărului mare de infectări cu virusul SARS-Cov-2, a creat haos în...

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233