dobroge.tv

Live

Hotelul Carol din Constanța intră în reabilitare

19 octombrie 2020
Publicitate

Sediul Comandamentului Flotei intră într-un amplu program de reabilitare. Clădirea de secol XIX este deteriorată și a fost reabilitată în mai multe rânduri de-a lungul timpului. Ultimul proiect de acest gen a avut loc în 2018, însă lucrările au fost sistate pentru că nu se desfășurau conform procedurilor. Luna aceasta a fost semnat proiectul care îi va reda monumentului istoric strălucirea de odinioară.

Constănțenii își aduc aminte cu nostalgie de povestea celui mai modern și impunător edificiu tomitan de la începutul secolului XX. Aceștia sunt îngrijorați de starea actuală a clădirii și spun că ar trebui îngrijită.

Nu știu de ce au lăsat-o așa în paragină, e inexplicabilă. Treaba asta, pentru un cetățean de rând, e inexplicabilă. Înainte era cu totul altfel, era îngrijită”, spune un constănțean

A fost hotel Carol I parcă, după a fost o alimentară mai extinsă, cu restaurant în față, iar acum nu mai este nimic, o pază. Îmi pare rău, că eu stau în apropiere și aș fi vrut să văd mișcare aici”, declară un alt cetățean.

Actualul sediu al comandamentului militar este fostul hotel Carol I primul stabiliment construit în Constanța, atunci când Dobrogea a revenit în granițele țării. Piatra de temelie a hotelului a fost pusă chiar de prințul Carol I, atunci când a venit pentru prima dată la malul marii.

Hotelul Carol se construiește pe stâncă, și a fost norocul acestei instituții că a fost construită pe stâncă pentru că, iată, rezistă încă de la sfârșitul secolului al XIX-lea. A fost cel mai frumos, cel mai elegant, cel mai vizitat hotel din Constanța vreme de decenii. Aici venea elita țării în vacanțele estivale. Aici se dădeau marile banchete, aici venea și regalitatea în momentul în care își făcea vizitele și invita autoritățile locale la banchete festive”, declară Doina Păuleanu, director al Muzeului de Artă Constanța.

Astăzi, sediul comandamentului flotei militare prezintă semne mari de degradare. Unele dintre ferestre au geamurile sparte, iar tencuiala stă să cadă la orice pas.

Reprezentanții insituției spun că de-a lungul timpului au fost desfășurate mai multe proiecte de reabilitare. Ultimul dintre acesta a avut loc în 2018, însă din cauza faptului că nu au fost respectate graficele de execuție de către constructor, lucrările au fost sistate.

Luna aceasta, deci în octombrie, a fost semnat un contract cu o firmă pentru reabilitarea clădirii comandamentului. Lucrările vor reîncepe în luna noiembrie și sunt planificate să se desfășoare pentru o perioadă de optsprezece luni, undeva până în aprilie 2022”, menționează Corneliu Pavel, purtător de cuvânt al forțelor navale

Lucrările ce urmează a fi derulate constau în consolidarea clădirii, refacarea fațadelor și a detaliilor de arhitectură, precum și înlocuirea acoperișului.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233