Live

Hotelul Carol din Constanța intră în reabilitare

Sediul Comandamentului Flotei intră într-un amplu program de reabilitare. Clădirea de secol XIX este deteriorată și a fost reabilitată în mai multe rânduri de-a lungul timpului. Ultimul proiect de acest gen a avut loc în 2018, însă lucrările au fost sistate pentru că nu se desfășurau conform procedurilor. Luna aceasta a fost semnat proiectul care îi va reda monumentului istoric strălucirea de odinioară.
Publicat pe 19 octombrie 2020

Constănțenii își aduc aminte cu nostalgie de povestea celui mai modern și impunător edificiu tomitan de la începutul secolului XX. Aceștia sunt îngrijorați de starea actuală a clădirii și spun că ar trebui îngrijită.

Nu știu de ce au lăsat-o așa în paragină, e inexplicabilă. Treaba asta, pentru un cetățean de rând, e inexplicabilă. Înainte era cu totul altfel, era îngrijită”, spune un constănțean

A fost hotel Carol I parcă, după a fost o alimentară mai extinsă, cu restaurant în față, iar acum nu mai este nimic, o pază. Îmi pare rău, că eu stau în apropiere și aș fi vrut să văd mișcare aici”, declară un alt cetățean.

Actualul sediu al comandamentului militar este fostul hotel Carol I primul stabiliment construit în Constanța, atunci când Dobrogea a revenit în granițele țării. Piatra de temelie a hotelului a fost pusă chiar de prințul Carol I, atunci când a venit pentru prima dată la malul marii.

Hotelul Carol se construiește pe stâncă, și a fost norocul acestei instituții că a fost construită pe stâncă pentru că, iată, rezistă încă de la sfârșitul secolului al XIX-lea. A fost cel mai frumos, cel mai elegant, cel mai vizitat hotel din Constanța vreme de decenii. Aici venea elita țării în vacanțele estivale. Aici se dădeau marile banchete, aici venea și regalitatea în momentul în care își făcea vizitele și invita autoritățile locale la banchete festive”, declară Doina Păuleanu, director al Muzeului de Artă Constanța.

Astăzi, sediul comandamentului flotei militare prezintă semne mari de degradare. Unele dintre ferestre au geamurile sparte, iar tencuiala stă să cadă la orice pas.

Reprezentanții insituției spun că de-a lungul timpului au fost desfășurate mai multe proiecte de reabilitare. Ultimul dintre acesta a avut loc în 2018, însă din cauza faptului că nu au fost respectate graficele de execuție de către constructor, lucrările au fost sistate.

Luna aceasta, deci în octombrie, a fost semnat un contract cu o firmă pentru reabilitarea clădirii comandamentului. Lucrările vor reîncepe în luna noiembrie și sunt planificate să se desfășoare pentru o perioadă de optsprezece luni, undeva până în aprilie 2022”, menționează Corneliu Pavel, purtător de cuvânt al forțelor navale

Lucrările ce urmează a fi derulate constau în consolidarea clădirii, refacarea fațadelor și a detaliilor de arhitectură, precum și înlocuirea acoperișului.

Fii primul care scrie un comentariu!
NOTĂ: Te rugăm să comentezi la subiect. Nu sunt admise atacurile la persoană, discriminarea de orice tip, limbajul vulgar, postarea materialelor publicitare. Încălcarea acestor norme este sancționată cu ştergerea imediată a comentariului!

Mai multe

Primăria Constanța organizează consultări publice pentru elaborarea Planului de acțiune pe zgomot

Primăria municipiului Constanța organizează în perioada 22.04.2021 – 06.05.2021 consultări publice în vederea...

Cherhanaua Pontica valorizează gastronomia peştelui

Pentru cei care locuiesc la mare, dar şi pentru turiştii care apreciază gastronomia peştelui, există un loc unde...

Continuă lucrările în Constanța: 10 noi locuri de parcare, amenajate pe strada Unirii, din Faleză Nord

Lipsa locurilor de parcare a creat haos în orașul de la malul mării. De cele mai multe ori șoferii nu mai țin cont...

Animalele ar putea fi plimbate și pe plajă: este un proiect de lege al unui deputat constănțean

Iubitorii de animale au un motiv de bucurie. Conform unui proiect de lege, aceștia vor putea să meargă pe plajă cu...

Carnea de miel, de negăsit în piețele constănțene, deși hala a fost pregătită: din cauza unor probleme, comercianții nu au venit cu aceasta

Mai puțin de două săptămâni mai sunt până la Paștele Ortodox, iar cei mai conștiincioși dintre constănțeni...

Mulți copii, puține creșe: 455 de locuri la cele de stat, pentru peste 5.000 de micuți în vârstă de până la doi ani

Domnul Gicu are o fetiță de doi ani și jumătate. Pentru că lucrează, a apelat la o creșă particulară. Locurile...

Locuințele ANL, tot mai scumpe: unii constănțeni spun că prețurile sunt prea mari pentru bugetul lor

Undă verde pentru cumpărarea locuințelor ANL! Regia Autonomă „Exploatarea Domeniului Public și Privat”...

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233