dobroge.tv

Live

Astenia de toamnă, afecțiune sau mit

23 octombrie 2020
Publicitate

Schimbările de anotimp pot afecta grav stările de spirit. Micșorarea zilei și a luminii soarelui și mai ales scăderea temperaturilor poate provoca așa-numita astenie de toamnă. Pentru mulți oameni, acesta este anotimpul în care, odată cu răcirea vremii, se instalează tristețea sau depresia.

Vara s-a terminat cu zilele sale lungi, pline de soare și de vacanță. A venit toamna cu scăderea temperaturilor, când frunzele îngălbenesc și încep ploile. Pentru cei nostalgici este cea mai bună perioadă a anului. Pentru alții însă, zilele de toamnă vin la pachet cu stări ciudate, de apatie și tristețe.

Starea de spirit generală este una așa și așa, cu unele zile mai bune, cu unele zile mai puțin bune, în funcție și de cum te trezești de dimineață. Mai trist, mai obosit, din cauza problemelor de sănătate”, declară un constănțean.

Mai obosită, bineînțeles. Și vremurile care sunt, traiul de pe o zi pe alta. Noi suntem bătrâni deja, suntem mai neputincioși, ce să facem”, spune

Reducerea intensității luminii provoacă diferite schimbări în organism: producția de serotonină, numită și hormonul fericirii, scade, vitamina D se fixează mai greu și este stimulată, producția de melatonină, adică hormonul somnului.

Astfel, tonusul general al organismului scade, putând apărea modificări și la nivelul dispoziției, deoarece organismul se pregătește de „hibernare”.

Pentru a depăși acest fenomen, medicii vin cu câteva sfaturi simple și ne spun cum putem ajuta organismul în sezonul rece. Aceștia ne recomandă să contăm din plin pe ajutorul fructelor și legumelor și să nu recurgem la medicamente doar dacă este absolut necesar.

În primul rând să ne alimentăm corect, cu cât mai multe vitamine și cât mai puține grăsimi și dulciuri procesate, să mâncăm cât mai multe fructe și legume, să încercăm să ne hidratăm foarte bine, să dormim cât mai corect, măcar șapte-nouă ore. Ce mai putem face pentru binele nostru psihic și fizic, să încercăm să facem cât mai multă mișcare în aer liber, să încercăm să căutăm zone izolate și fără aglomerație. Noi în Constanța avem marele noroc că avem deschiderea la mare și putem să găsim o părticică de plajă pe care să ne plimbăm, ca să ne oxigenăm și să ne recreăm, unde putem să alergăm, să facem sport în aer liber”, declară Despina Vafiadis, medic de familie

Unii specialiști sunt de părere că cele mai eficiente împotriva depresiei sunt fructele de culoare portocalie, iar legumele și fructele verzi combat cu succes stresul. De ce? Pentru că acestea conțin vitamina C, care reglează tensiunea arterial.

Melancolia, oboseala, nervozitatea, insomnia și lipsa de concentrare sunt doar câteva dintre simptomele neplăcute asociate cu astenia de toamnă. Totuși, tristețea instalată se poate transforma în depresie, iar atunci este indicat să cerem ajutor specializat.

Aceste simptome sunt asemănătoare cu ale unei depresii. Putem să venim într-adevăr la un psiholog, pentru că se poate face terapie cognitiv-comportamentală sau se mai face și terapia pe baza luminii. Fototerapia este o altă metodă de tratare a asteniei, pentru că acest tip de terapie utilizează un anumit timp de lampă, care emite lumina naturală și atunci scade nivelul de melatonină de la nivelul creierului nostru”, menționează Roxana Rohan, pisholog.

Anul acesta, astenia de toamnă și consecințele ei, depresia și anxietatea, se suprapun cu explozia cazurilor de infectare cu Covid-19. Lipsa de socializare sau lucrul de la domiciliu din cauza condițiilor speciale pe care le trăim, îi face pe unii oameni să se simtă mai izolați și mai triști.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233