dobroge.tv

Live

Dezinfectanții, prieteni sau dușmani

23 octombrie 2020
Publicitate

Pandemia de coronavirus a sporit măsurile de igienă. Dezinfectanții au devenit parte din viața tuturor, însă acest lucru poate avea și efecte negative. Folosiți iresponsabil, ei pot fi extrem de dăunători atât pentru oameni cât și pentru animale.

Pe străzi, în magazine și în case, dezinfectanții au devenit parte din viața noastră. Deși eficiente în lupta cu coronavirusul, substanțele care omoară germenii au și efecte negative. Folosiți în exces usucă pielea, iar asta duce la unele boli, spun specialiștii.

Dezinfectantele care nu sunt de calitate pot să producă dermatite alergice de contact, adică o reacție alergică la una dintre substanțele active din dezinfectant. Asta apare după ce inițial apare o uscăciune de piele. Clorul se folosește doar pentru suprafețe, iar alcoolul sanitar este cel mai bun pentru mâini. Însă sigur că există intoleranțe, există concentrații prea mari de alcool sanitar sau combinații care sunt nefericite”, declară dr. Irena Smadea, medic dermatolog.

Substanțele pe baza de clor nu sunt periculoase doar pentru piele. Odată ingerate, ele atacă tubul digestiv, iar inhalate irită căile respiratorii. De asemenea, ele sunt periculoase si pentru ochi.

Oamenii pare că au luat în serios recomandările specialiștilor și, de la începutul pandemiei folosesc dezinfectanți cu regularitate. Iar dacă pielea are de suferit, găsesc și soluții.

Acuma cum intru pe poarta, imediat mă spăl pe mâini. Dar sigur că folosim dezinfectant și cremă, lanolină pentru mâini”, spune o constănțeancă

Eu mă spăl de 100 de ori pe zi, crema aia s-ar duce pe apa sâmbetei”, menționează o localnică.

Dezinfectanții pot fi periculoși și pentru prietenii necuvântători. Medicii avertizează că din dorința de a proteja animăluțele, oamenii riscă să le facă mai mult rău.

A fost un exces, să dezinfecteze lăbuțele câinilor și nu recomand acest lucru. Mai ales că nu știm ce dezinfectant folosim. Iar câinii se ling pe lăbuțe, pentru că și le protejează. În consecință nu recomand acest lucru. Dar să știți că această contaminare indirectă pe care o credeam posibilă la începutul pandemiei am descoperit recent că nu este așa importantă, ci este mai importantă cea erogenă. Îngrijiți-le corespunzător! Nu trebuie să le dezinfectați lăbuțele pentru că nu există un risc de a aduce boala în casă cu lăbuțele câinilor”, declară dr. Adrian Bâlbă, director Complex Muzeal de Științe ale Naturii Constanța.

Substanțele chimice nu trebuie să înlocuiască apa și săpunul, avertizează specialiștii. Aşadar, ţineţi cont de regulile de igienă, dar aveţi grijă să nu faceţi excese şi protejaţi-vă corespunzător!

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233