dobroge.tv

Live

Constanța, codaşă la zonele pietonale

23 octombrie 2020
Publicitate

Pandemia grăbește limitarea traficului și extinderea spațiului pentru bicicliști și pietoni. Este rezultatul unui studiu care măsoară performanța mobilității urbane. Sigur, nu este vorba și despre Constanța. Orașul de la malul mării este sufocat de mașini, poluat și murdar. Cel puțin aceasta este părerea oamenilor.

În timp ce în marile orașe este interzis traficul în anumite zone pentru a reduce poluarea și există spații verzi suficiente, la Constanța, totul este sufocat. Oamenii se plâng de lipsa spațiilor pentru pietoni, a parcurilor și a bunului simț.

Singurul cartier care are mai multă verdeață este Tomis Nord și acest parc care ar trebui îngrijit mai bine. Am fost în Iași, e o minunăție Copoul. Când am venit acasă am fost foarte tristă”, spune o bătrână din Constanța.

Simțim nevoia, oricum. De spații verzi, oricând”, spune un constănțean.

Și nu sunt singurii cetățeni care mărturisesc acest lucru. Locuitorii de la malul mării sunt supărați că au puține locuri în oraș în care să iasă la plimbare sau cu copiii la aer.

Zonele pietonale ale orașului le numeri pe degete. Centrul istoric, de exemplu. Este aglomerat, murdar, iar pavajul ba lipsește, ba se zgâlțâie la orice mișcare.

Unii constănțenii sunt de părere că, aici, ar trebui oprită total circulația mașinilor.

Centrul pietonal ar trebui să fie un centru pietonal, prin excelență. Ori la noi, fiecare circulă pe unde vrea, cum vrea și d-aia se distruge tot”, declară un locuitor al Constanței.

Ar fi o zonă mai liniștită și mai plăcută turiștilor”, spune o constănțeancă.

Traficul din Constanța este tot mai aglomerat și implicit, tot mai poluant. Oamenii spun că locuitorii orașului sunt comozi și că preferă să se deplaseze cu automobilul personal. Multe familii dețin două-trei mașini, iar lucrul acesta se simte în aerul pe care îl inhalăm.

Și se merge prea puțin pe jos. Piste de biciclete nu sunt. Multă lume și-ar dori să meargă cu bicicleta, dar este periculos”, menționează o constănțeancă.

Când vine vorba despre mijloace alternative de transport, orașul nostru se clasează printre ultimele. Pistele de biciclete, puține la număr, sunt denivelate și plasate pe arterele principale. În rest, bicicliștii merg pe unde se descurcă.

Pista asta e în valuri, dacă vrei cu adevărat să mergi pe bicicletă, o iei pe trotuar, dar pe pistă nu ai nicio șansă. Nu sunt doriți bicicliștii mai ales, mișcarea, sportul. Cel puțin nu în Constanța”, declară o biciclistă.

Barcelona, Berlin, Stockholm sau Londra sunt doar câteva dintre orașele care au recuperat din spațiul alocat mașinilor și l-au folosit pentru circulația pietonilor. Fie au impus taxe usturătoare pentru accesul în centrul orașului cu mașina personală, fie l-au interzis de tot. Aceste măsuri, pe lângă reducerea considerabilă a poluării, au creat zone prietenoase pentru pietoni și bicicliști.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233