dobroge.tv

Live

Pandemia nu i-a descurajat pe constănțeni: peste 2000 de firme au fost deschise de la începutul anului

23 octombrie 2020
Publicitate

Investiție de 50 de mii de euro în plină pandemie. Este un risc pe care o familie de constănțeni și l-a asumat într-o perioadă în care mulți se gândesc la economii. Adrian Păun și frații săi au deschis într-un cartier de la marginea orașului o patiserie chiar după încheierea stării de urgență. Nu sunt singurii care au avut acest curaj. Datele oficiale arată că aproape 2.500 de firme noi au apărut în Constanța de la începutul anului și până în august.

Cine a spus că este riscant să deschizi o afacere în plină pandemie de COVID-19 s-a înșelat. Cel puțin când vine vorba de orașul de la malul mării. Pandemia nu i-a speriat pe constănțenii care au vrut să își deschidă afaceri noi. Așa se face că, potrivit datelor oficiale, Constanța se află în top când vine vorba de firme nou-înființate.

Concret, statisticile de la Registrul Comerțului arată că în Constanța, în 2020, până la sfârșitul lunii august, au apărut 363 de PFA-uri și 2.106 de SRL-uri. Dintre firme face parte și o patiserie deschisă de familia Păun în cartierul kilometrul 4-5. Deschiderea era programată pentru luna martie, chiar cu o săptămână înainte de a fi declarată starea de urgență în România. Așa că firma și-a început activitatea propriu-zisă după ce țara noastră a trecut la starea de alertă și restricțiile au mai fost relaxate. Nu a fost ușor, spune unul dintre proprietarii patiseriei.

A fost foarte greu, nu am știut că vom intra în această stare de urgență. Am îndrăznit să deschidem, chiar am fost nevoiți să deschidem pentru că investiția era deja făcută”, declară Adrian Păun, proprietar.

Iar banii care s-au dus către această afacere nu au fost deloc puțini. 50 de mii de euro spune Adrian că au fost investiți în mica afacere de familie. Spera să recupereze suma în doi-trei ani. Însă, ținând cont de criza sanitară, un scenariu optimist ar fi ca în cinci ani să reușească să obțină profit. Pandemia a adus, însă, și avantaje pentru familia Păun. Cum ar fi găsirea unor angajați, pentru că mulți oameni cu pregătire au rămas fără locuri de muncă în ultimele luni. Și, dincolo de problemele și provocările care vin odată cu deschiderea unei afaceri, familia Păun a avut o motivație în plus atunci când a decis să investească într-o perioadă incertă din punct de vedre financiar.

Această afacere am gândit-o împreună cu frații mei. De câțiva ani ne dorim să punem pe picioare un lanț de patiserii. Aceasta este prima”, menționează Adrian Păun, proprietar

Datele centralizate de Registrul Comerțului arată că cele mai multe afaceri deschise pe timp de pandemie în România au fost în domenii precum comerț, construcții, transport și depozitare. Alături de Constanța, și București, Ilfov, Cluj și Timiș se află în top la firme noi în perioada ianuarie-august 2020. În total, în acest interval, la nivel național, au apărut aproximativ 40 de mii de firme, spun statisticile oficiale. Nu toate au, însă, șansa să reziste pe piață.Conform datelor Institutului Național de Statistică, 4 din 10 firme noi dispar după un an de funcționare.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233