Live

Antigona, de la Teatrul din București, la Teatrul de Stat Constanța

Teatrul de la București s-a mutat la Constanța. Spectacolul „Antigona” s-a jucat în premieră în acest weekend pe scena Teatrului de Stat de la malul mării. Piesa spune povestea unei eroine, Antigona și a unui tiran, Creon. Organizatorii au aplicate toate măsurile de protecție pentru spectatori.
publicat pe 26 octombrie 2020
Denisa Apostol

Din cauza numărul mare de cazuri de COVID 19 din capitală, care a dus la închiderea instituțiilor de spectacole, Teatrul de Stat Constanța a oferit scena sa pentru premiera piesei „Antigona”. Producția aparține Teatrului „Lucia Sturdza Bulandra” din București.

Dincolo de solidaritatea de breaslă care eu consider ca e foarte importantă și relevantă în această perioadă, pentru noi și pentru Constanța și pentru Teatrul de Stat Constanța este o onoare. Este un eveniment cultural extrem de important, ca o companie cum este cea a Teatrului „Lucia Sturdza Bulandra” din București să vină aici”, declară Erwin Simsensohn, directorul Teatrului de Stat Constanța

La Constanța, momentan încă se mai poate juca teatru, iar cei din București și-ar dori ca și pe viitor să mai vină și cu alte piese la malul mării.

Am avut senzația că nu mai ieșim la lumină. Acum parcă văd o speranță. Văd că se poate. Teatrul merge mai departe. Istoria milenară a teatrului nu se va opri într-o pandemie”, spune Vlad Zamfirescu, directorul Teatrului „Lucia Sturdza Bulandra” București.

Piesa de teatru „Antigona” pornește dintr-un punct în care deja sunt mulți morți. Toate personajele lui Sofocle respectă legi care le întorc la un moment dat viața pe dos.

Spectacolul a fost coordonat de un regizor grec format la Academia Rusă de Artă Teatrală din Moscova, și care a colaborat de-a lungul timpului cu cele mai importante teatre din Grecia. Acesta s-a aflat pentru prima dată la Constanța.

A fost realizat în timpuri foarte grele. Multe dintre teatrele din Europa au fost închise, dar chiar și așa am reușit să realizăm această producție și să o punem în scenă. Cred că această premieră în Constanța mai are o semnificație profundă. Nu este o simplă premieră. Este ceva ce demonstrează că teatrul este viu în aceste vremuri dificile”, spune Stathis Litvathinos, regizor.

„Antigona” este rezultatul unui masterclass susținut de Livathinos cu actori ai Teatrului Bulandra. 30% din capacitatea sălii, că atât este permis de lege, a fost ocupată.

Organizatorii au aplicat toate măsurile de protecție așadar vizionarea spectacolului nu a implicat riscuri. Mai mult, managerul teatrului a anunțat că a trimis chiar o petiție ministerului prin care solicită testarea personalului.

Nu este prima dată când Teatrul de Stat întinde o mână de ajutor colegilor. În 2016, după ce Teatrul Nottara a rămas fără sediu, instituția de la malul mării a pus la dispoziție scena sa pentru reprezentații ale spectacolelor.

Fii primul care scrie un comentariu!
NOTĂ: Te rugăm să comentezi la subiect. Nu sunt admise atacurile la persoană, discriminarea de orice tip, limbajul vulgar, postarea materialelor publicitare. Încălcarea acestor norme este sancționată cu ştergerea imediată a comentariului!

Mai multe

Amintiri de Crăciun, în pandemie: ședințe foto cu decoruri de poveste

O mașinărie care face zăpadă artificială este bucuria copiilor. Costă câteva sute de euro și este una dintre...

CONSTANȚA. Iluminatul festiv de sărbători, mai modest decât în anii precedenți

În municipiul Constanța și-au făcut apariția, timid, primele ornamente festive. Este unul dintre semnele că...

Sfântul Apostol Andrei, sărbătorit în pandemie

„Niciodată nu mi-a fost teamă și nici nu îmi este că ne-am putea infecta la Sfânta Liturghie, nu!”, spune o...

CONSTANŢA. Pomii fructiferi au înflorit în noiembrie: ''Încălzirea globală există și trebuie să ne adaptăm din mers''

În stațiunea Mamaia au înflorit corcoduşii. Pomii udați de ceața ultimelor două săptămâni și scăldați în...

CONSTANŢA. Vremea frumoasă i-a făcut pe constănţeni să uite de carantină! Autorităţile îndeamnă oamenii să rămână în case

Soare și plajă- este peisajul de care s-au bucurat constănțenii, la sfârșit de noiembrie. Această bunică a...

Hectare de mizerie în mijlocul Constanței

Ștefan este în vizită în Constanța. L-am întâlnit în timp ce trecea pe lângă fosta baza R.A.T.C. Privea...

CONSTANŢA. Şoferii contestă proiectul prin care circulația trotinetelor pe drumurile publice să fie reglementată: ''Sunt periculoase''

Traficul aglomerat îi face pe tot mai mulți constănțeni să găsească alternative de transport. Trotinetele...

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233