dobroge.tv

Live

Iarna își va intra în drepturi în acest weekend, în Dobrogea. Autorităţile locale vin cu câteva recomandări pentru constănţeni

24 noiembrie 2023
Publicitate

Iarna își va intra în drepturi în acest weekend. După furtuna care a făcut ravagii săptămâna trecută, un nou episod de vreme severă va lovi litoralul românesc. Duminică este așteptat și un Cod Portocaliu de viscol valabil în județele Tulcea și Constanța. Vor fi două zile de iarnă geroase în care va ploua și va ninge, iar vântul va sufla cu putere. În acest sens, autoritățile vin cu câteva recomandări, în special pentru cei care vor pleca la drum.

Un nou episod de vreme severă va lovi Dobrogea. Vor fi trei zile în care va ninge viscolit, va ploua, iar vântul va atinge la rafală viteza de 90 km/h. Sâmbătă temperaturile vor scădea semnificativ, iar duminică Codul Portocaliu va aduce zăpadă pe întreg litoralul, dar și în restul regiunii. Din cauza viscolului vizibililitatea va scădea sub 50 de metri.

"Temperaturile vor fi cuprinse ziua între 7 și 10 grade, iar noapte între -2 și 4 grade. În prima parte a zilei de duminică va ninge viscolit, iar vântul va prezenta intensificări susținute. De această dată precipitațiile se vor transforma în zapadă decât în episodul trecut unde a nins doar în anumite părți ale Dobrogei. Acum așteptăm ca aria de precipitații și ninsoare să fie mult mai mare și cumulate cu vânt să se formeze fenomenul de viscol", a declarat Mia STAMATE, meteorolog Centrul Meteorologic Dobrogea.

De pildă, în perioada 25-27 noiembrie cerul va avea înnorări și pe arii extinse, va ninge viscolit. Vântul va sufla moderat pe timpul zilei, noaptea va cădea lapoviță și ninsoare, iar rafalele vor depăși și ele viteze de peste 80 km/h. Se vor acumula cantități de apă de 30 l/mp, iar pe alocuri 50 l/mp și se va depune strat de zăpadă. Episodul de vreme rea ar putea afecta și traficul, motiv pentru care drumarii s-au pregătit și sunt gata să intervină.

"Avem suficient material antiderapant, în jur de 16.000 tone de material, combustibil, motorină în jur de 52.000 litri. Toate utilajele sunt funcționale, avem reviziile făcute la zi", a spus Gabriel ZAGON, director general Drumuri Județene Constanța.

Autorităţile locale vin cu câteva recomandări pentru cetăţeni.

„Facem apel la cetățeni să evite adăpostirea sau trecerea prin apropierea copacilor, stâlpilor, panourilor publicitare, precum şi a imobilelor aflate în construcţie, iar conducătorii auto sunt rugați să evite oprirea sau staţionarea în dreptul copacilor de pe marginea drumurilor”, transmit reprezentanții Primăriei Constanța.

Și pompierii îi atenționează pe cei care au de gând să plece cu mașina la drum.

„1. Evitați să porniți la drum pe timp de viscol şi ninsoare puternică, iar dacă deplasarea este absolut necesară, informați-vă în prealabil dacă pe traseul stabilit nu sunt drumuri blocate.

2. Înainte de plecare, asigurați-vă că autovehiculul este echipat corespunzător pentru circulaţia în condiţii de iarnă cu anvelope specifice sezonului rece, lanţuri antiderapante, lopată și săculeţ cu nisip.

3. Evitați atingerea stâlpilor sau firelor căzute la pământ”, au transmis reprezentanții Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.

Vești bune nu sunt nici pentru săptămâna viitoare. Meteorologii ne anunță că trebuie să ne așteptăm în continuare la perioade de instabilitate atmosferică cu ploi, viscol și temperaturi scăzute.


Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233