dobroge.tv

Live

Echipamente noi pentru Portul Constanța. Vama va avea sisteme de scanat cu raze X a mărfurilor

07 decembrie 2023
Publicitate

Echipamente noi pentru Portul Constanța. Vama va avea sisteme de scanat cu raze X a mărfurilor. Este vorba de 26 de astfel de aparate. Până acum sutele de mii de containere care ajungeau în port erau controlate cu un scaner fix, vechi de 17 ani. Aparatul nici măcar nu era al Autorităţii Vamale Române. Acesta fusese împrumutat de la Administraţia Porturilor după ce scanerul instituţiei de control s-a stricat în urmă cu 8 ani şi nu a mai fost reparat. Proiectul face parte din PNRR și are o valoare de 34 de milioane de euro.

Birourile vamale de frontieră vor fi dotate în următorii ani cu 26 de sisteme de scanare, primele aparate urmând să fie livrate și montate chiar la începutul anului viitor.

„Aceste scanere vor permite o verificare mai rapidă și mai precisă a conținutului mijloacelor de transport, controlul vamal al mărfurilor pentru inspectarea conținutul coletelor și al containerelor urmând să se facă fără a mai fi necesară deschiderea lor. (…) Construim un ecosistem robust care să descurajeze orice încercare de fraudă și contraband”, a explicat ministrul Economiei şi Finanţelor Marcel Boloș.

Printre obiectivele generale ale proiectului se numără: eficientizarea controlului vamal asupra mijloacelor de transport prin dotarea autorității vamale, în punctele de trecere a frontierei, cu sisteme de Securitate, integrarea sistemelor de Securitate și îmbunătățirea calității și eficienței serviciilor prestate de echipele de control operativ.

Activități principale ale proiectului:

- dotarea birourilor vamale de frontieră cu 26 de sisteme de securitate: scanere autovehicule și containere;

- realizarea lucrărilor de investiții pentru asigurarea respectării normelor de protecție radiologică în exploatarea echipamentelor;

- înființarea Centrului Național de Analiză Imagistică și realizarea integrării echipamentelor de control nedistructiv în acesta;

- formarea personalului de specialitate care va asigura operarea sistemelor de securitate.

Achiziția celor 26 de scanere este parte din proiectul „Dotarea birourilor vamale de frontieră cu sisteme de scanare autovehicule și containere și înființarea Centrul național de analiză imagistică în cadrul căruia se vor integra sistemele de scanare autovehicule și containere din dotarea A.V.R.”.

„Primele sisteme de scanare vor fi livrate și instalate în următoarele trei luni. Utilizarea scanerelor va contribui la creșterea gradului de securizare a frontierei externe a UE și eficientizarea controlului autorității vamale la trecerea mijloacelor de transport. Utilizarea acestor sisteme va da un avantaj în combaterea contrabandei, a fraudelor vamale și va duce, totodată, la reducerea timpului de așteptare la trecerea frontierei”, a declarat Ion Cupă, președintele Autorității Vamale Române.

Proiectul face parte din PNRR și are o valoare de 34 de milioane de euro. Durata acestuia este de 49 de luni.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233