Apele Române vor să intabuleze Marea Neagră
Poate părea o glumă, dar Apele Române vor să intabuleze Marea Neagră. E vorba de porţiunea numită „marea teritorială” a României, cuprinsă între ţărm şi limita a 12 mile marine. Planul e ca după intabularea mării să se închirieze şi porţiuni de apă, nu doar plajele. Investitorii ar putea realiza pontoane, restaurante, ferme piscicole şi parcuri de distracţii acvatice.
Intabularea Mării Negre e văzută ca un izvor nesecat de bani pentru stat şi pentru comunităţile locale. Apa mării va fi parcelată şi apoi închiriată bucată cu bucată.
„Pentru a putea valorifica Marea Neagra avem nevoie de această intabulare. Ne dorim ca această intabulare să rezolve problema închirierilor. Bani la bugetul de stat, bani la administrațiile locale - toate acestea vor rezolva o parte din economia litoralului romanesc”, spune Gabriel Dobrică, șef cadastru Apele Române.
Bugetul de stat ar încasa o redevenţă pe fiecare metru pătrat de mare închiriat, iar o parte din această taxă va merge şi către comunităţile locale. În plus, se vor crea noi locuri de muncă. Matei Datcu este pescar din zona Agigea şi unul dintre cei care îşi doreşte să înfiinţeze o crescătorie de midii în Marea Neagră.
„Noi având deja taliene și pescuind la mare, având și restaurant cu specific pescăresc, încercăm să-nchidem cercul făcând și o crescătorie de midii, mai bine zis să ne ocupăm de acvacultura maritime”, spune Matei Datcu, patron de cherhana.
Intabularea mării şi închirierea unei porţiuni de apă e un demers binevenit deoarece atunci investitorii ar putea accesa chiar şi fonduri europene pentru proiecte de acest gen. Fără un act de închiriere de la stat, astfel de proiecte nu pot demara. Iar la fermele de scoici visează mulţi patroni de restaurante pescăreşti.
„Gandiți-vă că piața de midii, dacă vorbim de midii în România, este de câteva mii de tone, care până acum aceste midii erau importate din alte țări - Bulgaria, Grecia, Italia. În Bulgaria se face acvacultură marină în mare, în toată Europa - Franța, Spania, Italia, deci e un lucru bun că se va face și-n România. E un lucru bun și trebuia făcut de foarte mult timp”, menționează Sorin Mănăilă, patron de restaurant.
După intabularea mării teritoriale şi trecerea ei în acte oricine va putea închiria porţiuni de apă în prelungirea parcelelor de plaje. Aici s-ar putea realiza pontoane, restaurante şi parcuri de distracţii acvatice.
Eveniment
Externe
Sănătate
Educație
_1024x576.jpg)
Se decopertează și se asfaltează strada Baba Novac: restricții majore de trafic
-Trei-constănțeni-amendați-cu-90.000-lei-pentru-aruncarea-deșeurilor-pe-domeniul-public-(2).jpg)
Trei constănțeni, amendați. Și-au aruncat deșeurile pe domeniul public

Atenție, se întrerupe furnizarea apei în Costinești și Schitu
Violență în familie: un bărbat reținut pentru 24 de ore. A încălcat ordinul de protecție
L-ați văzut? Un bărbat a fost dat dispărut
Boris Brejcha, legenda muzicii electronice, în fața publicului din Cluj
PILDAS, proiectul numărul 1 în competiția FDI 2025, lansat oficial la Universitatea „Ovidius”
Mai multe


DESPRE GRIJILE VIEȚII


DE LA MOARTE LA VIAȚĂ


IUBIREA CARE UCIDE


APOSTOLIA MILENIULUI III


PUTEREA CRUCII


URMAREA LUI HRISTOS

