dobroge.tv

Live

Apele Române vor să intabuleze Marea Neagră

09 noiembrie 2020
Publicitate

Poate părea o glumă, dar Apele Române vor să intabuleze Marea Neagră. E vorba de porţiunea numită „marea teritorială” a României, cuprinsă între ţărm şi limita a 12 mile marine. Planul e ca după intabularea mării să se închirieze şi porţiuni de apă, nu doar plajele. Investitorii ar putea realiza pontoane, restaurante, ferme piscicole şi parcuri de distracţii acvatice.

Intabularea Mării Negre e văzută ca un izvor nesecat de bani pentru stat şi pentru comunităţile locale. Apa mării va fi parcelată şi apoi închiriată bucată cu bucată.

Pentru a putea valorifica Marea Neagra avem nevoie de această intabulare. Ne dorim ca această intabulare să rezolve problema închirierilor. Bani la bugetul de stat, bani la administrațiile locale - toate acestea vor rezolva o parte din economia litoralului romanesc”, spune Gabriel Dobrică, șef cadastru Apele Române.

Bugetul de stat ar încasa o redevenţă pe fiecare metru pătrat de mare închiriat, iar o parte din această taxă va merge şi către comunităţile locale. În plus, se vor crea noi locuri de muncă. Matei Datcu este pescar din zona Agigea şi unul dintre cei care îşi doreşte să înfiinţeze o crescătorie de midii în Marea Neagră.

Noi având deja taliene și pescuind la mare, având și restaurant cu specific pescăresc, încercăm să-nchidem cercul făcând și o crescătorie de midii, mai bine zis să ne ocupăm de acvacultura maritime”, spune Matei Datcu, patron de cherhana.

Intabularea mării şi închirierea unei porţiuni de apă e un demers binevenit deoarece atunci investitorii ar putea accesa chiar şi fonduri europene pentru proiecte de acest gen. Fără un act de închiriere de la stat, astfel de proiecte nu pot demara. Iar la fermele de scoici visează mulţi patroni de restaurante pescăreşti.

Gandiți-vă că piața de midii, dacă vorbim de midii în România, este de câteva mii de tone, care până acum aceste midii erau importate din alte țări - Bulgaria, Grecia, Italia. În Bulgaria se face acvacultură marină în mare, în toată Europa - Franța, Spania, Italia, deci e un lucru bun că se va face și-n România. E un lucru bun și trebuia făcut de foarte mult timp”, menționează Sorin Mănăilă, patron de restaurant.

După intabularea mării teritoriale şi trecerea ei în acte oricine va putea închiria porţiuni de apă în prelungirea parcelelor de plaje. Aici s-ar putea realiza pontoane, restaurante şi parcuri de distracţii acvatice.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233