dobroge.tv

Live

CRIZĂ DE MEDICAMENTE

Pandemia de coronavirus a golit stocurile de medicamente ale farmaciilor

16 noiembrie 2020
Publicitate

Antibiotice, antidiabetice sau banale medicamente de răceală lipsesc în multe dintre farmaciile din oraş. Bolnavii se plâng că le este tot mai greu să îşi găsească tratamentele de care au atâta nevoie. Farmaciştii spun însă că, de când cu pandemia, oamenii cumpără haotic pastile, pentru a avea provizii.

O serie de medicamente care acoperă patologii diverse lipsesc din farmacii. De la începutul pandemiei, Euthyroxul, medicament de care depind mii de oameni, este tot mai greu de găsit.

Medicamentul îl folosesc de aproximativ 25 de ani, fiind hipotiroidiană și pentru mine este vital. Doctorul endocrinolog mi l-a prescris. Mi-a indicat să-l folosesc în fiecare zi. În panică am intrat de aproximativ nouă luni de când a dispărut din farmacii. Probabil oamenii și-au făcut stocuri și nu s-a mai găsit”, declară o constănțeancă.

Pentru a putea urma tratamentul, pacienta spune ca a apelat la cunoștințe din străinătate.

Am apelat și la țările vecine, unde întradevăr se găsește. Nu este niciun fel de problemă. Printr-o cunoștință care a mers în Bulgaria, mi-a fost adus medicamentul”, mai spune aceasta.

Și soluția nu este singulară. Multe medicamente se găsesc tot mai greu în farmacii. Oamenii, speriați că distribuitorii nu vor mai alimenta stocurile s-au grăbit să golească rafturile. Iar acum, cei care au nevoie de medicamente trebuie să alerge din farmacie în farmacie.

Am avut probleme cu degetul, cu digestia, mai multe probleme și nu găsești. Umblam dintr-o parte în alta, dintr-o farmacie în alta. Aici aveam, aici nu aveam, avem în alte farmacii. Însă vă spun sincer, este sub orice critică”, spune o constănțeancă.

Farmaciştii se plâng că de la începutul pandemiei, oamenii au cumpărat pastile în cantităţi enorme. Iar mulţi distribuitori au întrerupt livrările, ajungându-se astfel în această situaţie critică.

Medicamente pentru glanda tiroidă, Euthyrox, sunt și niște antidiabetice orale care nu se găsesc. Există o tendință a pacienților de a face stocuri dar încercăm în limita posibilităților să ajutăm toți pacienții. Astfel încât să urmeze tratamentul”, spune Elena Iorgoveanu, manager farmacie.

Specialiștii îi îndeamnă pe oameni să apeleze la medicamente alternative, în cazul în care nu își găsesc tratamentul de care au nevoie.

Să găsească și o variantă înlocuitoare. Mai ales la produsul Euthyrox există acum și soluția orală. Este o variantă, dar cel mai bine este să ia legătura cu medicul specialist”, mai spune Elena Iorgoveanu, manager farmacie.

Şi medicii trag un semnal de alarmă. Mulţi oameni îşi procură medicamente fără recomandarea specialistului, iar asta le pune şi mai mult în pericol sănătatea.

Teama că ar putea rămâne fără medicamente din cauza pandemiei i-a făcut pe oameni să golească stocurile farmaciilor. Astfel ei au cumpărat de la simple medicamente pentru răceală și gripă la antibiotice care în mod normal nu se eliberează fără prescripție medicală.

Oamenii fug de suferință. Și pentru a nu mai suferi, folosesc orice metodă, inclusiv antibioterapia. Sfătuiesc pe toată lumea să fie reținută în a-și administra antibiotice fără a cere părerea unui medic. Pe de-o parte ne distrugem flora intestinală, care are rolul cel mai mare în imunitate, deci practic ne distrugem puterea de rezistență în fața microbilor”, declară Eugenia Munteanu, medic de familie.

Până când se va rezolva această criză sau până când autoritățile vor găsi o soluție, bolnavii sunt nevoiți să se descurce cum pot.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233