dobroge.tv

Live

APEL LA CONSTĂNŢENI. Bolnavii de COVID au nevoie de plasmă, gestul vostru poate face diferenţa dintre viaţă şi moarte!

09 decembrie 2020
Publicitate

Plasma convalescentă a persoanelor vindecate de COVID-19 îi poate salva pe bolnavii aflați în stare gravă. Iar unitățile medicale au nevoie de donatori pentru a veni în sprijinul pacienților. Tocmai de aceea, în ultima săptămână, numărul solicitărilor care ajung la Centrul de Transfuzii din Constanța a crescut. În paralel, este nevoie și de sânge pentru afecțiuni non-Covid.

La Centrul Regional de Transfuzii Sanguine (CRTS) din Constanța se recoltează atât sânge total, cât și diverse compentente sanguine, precum plasma. Aceasta se obține prin metoda de afereză, iar procedura durează aproximativ o oră. Plasma este partea lichidă de sânge care rămâne după ce au fost îndepărtate celulele roșii și albe din sânge și trombocitele.

Plasma convalescentă este vitală pentru mulți dintre bolnavii COVID-19 care sunt internați în spitale. Cei care su trecut prin boală și vor să ajute sunt așteptați să doneze.

În urma testelor, care stabilesc dacă plasma deține o cantitate necesară de anticorpi, componenta sanguină poate fi folosită pentru tratarea experimentală.

„Avantajul recoltării prin această metodă constă în faptul că se obţin de la acelaşi donator trei unităţi de plasmă, deci echivalentul a ceea ce se obţine de la trei donări”, a declarat dr. Alina Mirella Dobrotă, director CRTS Constanţa.

Iar numărul solicitărilor a crescut în ultima săptămână, spun specialiștii. Din mai și până în prezent, Centrul Regional de Transfuzii a răspuns tuturor solicitărilor venite din spitale. Au fost cazuri când s-a apelat și la donări din alte județe, așa cum și instituția din Constanța a ajutat alte centre. Este vorba despre o colaborare permanentă în sprijinul pacienților. S-au făcut aproximativ 130 de colectări, fie prin donare de sânge total, fie prin afereză, de la persoanele care au fost infectate cu SARS-CoV-2 și s-au vindecat și care au vrut să ajute alți bolnavi COVID.

„Doar 50% dintre pungile de plasmă obţinute au putut fi utilizate pentru acest tratament, celelalte neavând un titru suficient de anticorpi”, a mai spus dr. Alina Mirella Dobrotă.

În județ, plasma ajunge la pacienți de la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase sau Spitalul Municipal Medgidia. Sunt cele două unități sanitare din Constanța care au obținut avizul Ministerului Sănătății pentru a administra acest tratament.

„Facem comenzi de plasma. Până acum au beneficiat cam 30 de pacienți”, a declarat Eugen Agliţoiu, manager Spitalul Municipal Medgidia.

Dincolo de plasma convalescentă pentru bolnavii COVID, este nevoie de sânge și pentru restul pacienților care se află în unitățile medicale din județ și nu numai. Cererea este în permanență ridicată. Cei care au trecut prin situații similare știu cel mai bine cât de important este sângele, așa că vin periodic la Centrul de Transfuzii.

Cezar are 34 de ani și este agent maritim. Îi îndeamnă pe constănțeni să îi ajute pe cei care au probleme.

„Am avut un accident de mașină, mi-am dat seama că trebuie să donez că şi atunci au donat oamenii pentru mine.  Şi de atunci donez o dată la 3, 4 luni, donez de fiecare dată. Este bine să ajutăm şi pe alţii, asta trebuie să ştie fiecare dintre noi”, a spus Cezar.

Donatorii pot merge la Centrul Regional de Transfuzii din Constanța de luni până vineri, între orele 7:30 și 13:30. Instituția este deschisă și sâmbătă, 19 decembrie.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233