dobroge.tv

Live

Casa Națională de Asigurări de Sănătate: Consultațiile la distanță, posibile până la 31 martie 2021

Casa Națională de Asigurări de Sănătate: Consultațiile la distanță, posibile până la 31 martie 2021
05 ianuarie 2021
Redactia DTV
Publicitate

Casa Națională de Asigurări de Sănătate anunță prelungirea măsurilor instituite în contextul pandemiei de COVID-19. Astfel, consultațiile la medicul de familie și la medicul specialist din ambulator pot fi acordate în continuare la distanță. Măsura este valabilă până la 31 martie.

Pentru consultațiile medicale acordate la distanță, validarea cardului de sănătate nu este necesară, însă cardul este obligatoriu pentru celelalte servicii medicale.

Potrivit CNAS, Guvernul a aprobat la finalul anului trecut o Ordonanță de Urgență prin care măsurile instituite în contextul pandemiei prin OUG 70/2020 au fost prelungite până la sfârșitul lunii martie. Astfel, până pe 31 martie nu este nevoie de card de sănătate pentru validarea serviciilor medicale acordate la distanță.  Toate celelalte servicii medicale vor fi însă validate cu cardul de sănătate.

De asemenea, consultațiile medicale acordate în asistența medicală primară și în ambulatoriul de specialitate clinic, inclusiv serviciile conexe actului medical furnizate de psiholog și logoped, pot fi acordate și la distanță, utilizând orice mijloace de comunicare.

Mai mult, consultațiile la medicul specialist din ambulatoriu (policlinică) se acordă fără a fi necesar biletul de trimitere.

În urma consultațiilor acordate la distanță medicul de familie / medicul specialist va emite toate documentele necesare pacientului, inclusiv prescripțiile medicale. Documentele pot fi transmise pacientului prin mijloace de comunicare electronică.

Medicii din spital pot elibera, dacă situația o impune, la externarea pacientului, prescripție medicală pentru medicamente cu și fără contribuție personală în ambulatoriu pentru maximum 90 de zile.

Și pentru situațiile care necesită prezentarea de documente casei de asigurări de sănătate de către asigurat, cât și pentru transmiterea documentelor necesare asiguraților de la casele de asigurări de sănătate, se pot utiliza mijloace electronice de comunicare.

Își mențin valabilitatea până la data de 31 martie 2021 următoarele documente, a căror valabilitate expiră până la această dată:

  • biletele de trimitere pentru specialități clinice, inclusiv pentru specialitatea medicină fizică și de reabilitare;
  • biletele de trimitere pentru specialități paraclinice;
  • recomandările medicale pentru dispozitive medicale, tehnologii și dispozitive asistive - ce se depun / se transmit la casa de asigurări de sănătate;
  • deciziile de aprobare pentru procurarea dispozitivului medical, tehnologiilor și dispozitivelor asistive;
  • deciziile de aprobare emise de către comisia de specialitate de la nivelul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate pentru efectuarea investigației PET-CT.

Medicii de familie pot prescrie în continuare pentru pacienții cronici inclusiv medicamentele restricționate din Lista de medicamente compensate și gratuite care se acordă în cadrul programelor naționale de sănătate, cu mențiunea că pentru medicamentele care se eliberează în baza unor protocoale terapeutice și a unor formulare specifice (medicamente notate cu (**)1, (**)1Ω și (**)β în Lista de medicamente compensate și gratuite) este necesară evaluarea periodică a medicului de specialitate pentru a confirma sau modifica schema de tratament, la termenele prevăzute în protocoalele terapeutice sau în scrisorile medicale.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233