dobroge.tv

Live

Servicii medicale acordate prin telemedicină. Medicii de familie ar putea oferi consultații la distanță până pe 31 martie

06 ianuarie 2021
Publicitate

Consultațiile la distanță pot fi acordate până la 31 martie. Medicul de familie va putea monitoriza în continuare starea de sănătate a pacienților prin mijloace electronice. Ceea ce înseamnă că, oamenii vor primi rețete și consultații în mediul online. Pentru serviciile medicale nu este nevoie de cardul de sănătate.

O vizită amânată la medic poate face diferența între a trata din timp o afecțiune și a ajunge mai târziu la spital cu o situație medicală agravată. Pentru mulți oameni, însă, a merge rapid la un cabinet medical nu este deloc simplu, mai ales pentru vârstnici sau în zone unde nu există specialiști. Soluția a venit odată cu pandemia de coronavirus.

Sunt constănțeni care apelează des la servicii medicale la distanță. Daniela este mama unui băiețel de doi ani și jumătate. De la nașterea copilului, păstrează permanent legătura cu medicul de familie și pediatrul pe internet, mai ales pentru probleme minore. Primește ajutorul de care are nevoie, fără să-și expună copilul de fiecare dată, ducându-l la cabinet.

"Am apelat la medicul de familie. Dânsa a fost și foarte promptă și bănuiesc că e și foarte safe pentru ea să răspundă prin mesaje decât să vină la dânsa la cabinet. Mi-a făcut rețeta, am printat-o și am trimis-o farmacistului", a spus Daniela.

Hotărârea de guvern prevede prelungirea serviciilor medicale prin telemedicină până în primăvară. Aceste servicii pot fi acordate de pe orice dispozitiv audio sau video sau prin orice mijloace de comunicare la distanță.

Prin acelaşi act normativ se mai stabileşte faptul că anumite consultaţii pot fi acordate de medicii specialişti fără ca pacienţii să aibă bilet de trimitere de la medicul de familie.

Medicii pot să ofere consultații de la distanță, să prescrie tratament și să monitorizeze starea de sănătate a pacienților. De asemenea, pot fi transmise documente medicale și stabilite consultații la distanță între mai mulți medici.

"Consultațiile la distanță predomină, pentru că mai ales noi, care suntem medici de familie și ne cunoaștem pacienții, problemele minore sau rețetele pacienților cronici în condițiile în care ei nu prezintă modificări ale stării de sănătate de la o lună la alta, le transmitem prin mijloace electronice, adică pe e-mail, pe whatsapp. Lumea merge la farmacie cu poza din telefon și își ridică rețetele", a declarat Despina Vafiadis, medic de familie.

De asemenea, pacienţii simptomatici confirmați cu COVID-19 vor beneficia, în continuare, de consultaţii la distanță.

"Cel mai mult, în proporție de 100% folosim consultațiile telefonice în cazul pacienților cu Covid pe care îi avem la domicilii și le monitorizăm starea de sănătate prin telemedicină. Zilnic ne transmit prin mesaje sau telefonic starea lor de sănătate, vorbim cu ei zilnic, ajustăm tratamentele", a precizat Despina Vafiadis, medic de familie.

Numărul maxim al acestor servicii medicale este de opt consultații pe oră de medic, cu posibilitatea acordării de către medicul de familie a două consultaţii pe lună pentru pacienții cu boli cronice. Serviciile medicale acordate prin telemedicină sunt suportate din fondul de asigurări sociale de sănătate.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233