dobroge.tv

Live

Niciun caz de gripă nu a fost raportat în acest sezon rece la Constanța: măsurile de protecție și distanțarea fizică au avut un rol important

16 februarie 2021
Publicitate

Ne-am protejat de COVID-19 și am scăpat de gripă. Niciun caz de infecție cu virusul gripal nu a fost înregistrat în Constanța în acest sezon rece. Oamenii s-au vaccinat într-un număr mult mai mare față de anul trecut, dar au respectat și măsurile de protecție impuse de pandemie.

În ultimii ani, gripa făcea ravagii în toată țara. Anul trecut, numai în Constanța fuseseră înregistrate 206 cazuri de gripă și două decese. Situația stă diferit în acest sezon rece. În orașul de la malul mării, au fost înregistrate zero cazuri de infectări cu virusul gripal, potrivit Direcției de Sănătate Publică.

Până în acest moment, în județul Constanța, nu s-a raportat niciun caz de gripă, considerăm că acest lucru se datorează măsurilor de protecție anti-COVID-19”, a declarant Tudorel Ene, purtător de cuvânt DSP Constanța.

Pandemia de coronavirus a dat peste cap viața oamenilor, însă a avut și un aspect pozitiv: respectarea măsurilor igienico-sanitare a diminuat și riscul infectării cu virusul gripal.

Masca este instrumentul de protecție împotriva tuturor bolilor cu transmitere aeriană, printer care și gripa. Virusul gripal se transmite aerian, prin strănut, prin tuse. Sigur că masca, alături de distanțarea social, reprezintă elementul cel mai important de protecție”, a declarant Despina Vafiadis, medic de familie.

În plus, în acest sezon s-au vaccinat foarte mulți oameni, speriați că ar putea face și COVID-19 în același timp. Cei mai mulți constănțeni s-au imunizat din toamnă. Spun că respectă cu rigurozitate măsurile de protecție, iar unii cred că masca ar trebui purtată în fiecare sezon rece.

Nu. N-am răcit în niciun fel. Antigripalul l-am făcut de anul trecut”, spune un constănțean.

Constănțeancă: Antigripal, da, din noiembrie.

Reporter: Și vi s-a întâmplat să răciți sezonul ăsta?

Constănțeancă: Nu, absolut deloc. Până la vârsta mea eu nu am avut probleme.

Reporter: Credeți că toate măsurile astea, masca, dezinfectantul, ne-au protejat și de COVID?

Constănțeancă: Cred că da și cred că ar trebui purtată în continuare.

Ministerul Sănătății a cumpărat în toamnă trei milioane de doze de vaccine antigripal pentru persoanele la risc. Dublu față de anul precedent.La începutul anului, erau peste un milion de doze nefolosite, iar astfel s-a luat decizia de a se vaccina gratuit toată lumea.

În acest moment mai sunt disponibile peste 800.000 de doze de vaccin antigripal. Cine dorește să se imunizeze, poate lua legătura cu medicul de familie.

Sunt cabinet unde mai există vaccin antigripal. Am înțeles că și DSP-ul mai are ceva stoc de vaccine anti-gripal. Deci, oricând pacienții pot apela cu încredere încă să se vaccineze antigripal”, a mai declarant Despina Vafiadis, medic de familie.

De asemenea, masca ne-a protejat și de alte boli infecțioase cu transmitere respiratorie, spun medicii infecționiști. În sezonul acesta s-au înregistrat mult mai puține cazuri și de varicelă, rujeolă sau rubeolă, tocmai datorită măsurilor sanitare impuse.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233