dobroge.tv

Live

STOCURI INSUFICIENTE ÎN FARMACII

Criza medicamentelor, departe de final: Euthyrox și Siofor se găsesc cu dificultate

17 februarie 2021
Publicitate

Euthyrox și Siofor. Două medicamente care sunt în continuare greu de găsit. Constănțenii s-au descurcat cum au putut în ultimul an. Unii și-au făcut stocuri, alții le-au procurat din străinătate. Există totuși o veste bună. Autoritățile au anunţat că vor sosi în curând în România cantităţi suficiente de Euthyrox şi Siofor. Precizările au fost făcute în contextul în care pe piaţă există în continuare un deficit de astfel de medicamente folosite de bolnavii cu afecţiuni tiroidiene şi de cei cu diabet.

Ion Dinu este diabetic. De doi ani de zile are nevoie de Siofor, însă spune că nu îl găsește deloc pe nicăieri. Este îngrijorat de lipsa medicamentului de care are atâta nevoie și spune că tratamentul înlocuitor nu îi face la fel de bine.

Ion Dinu: Cam toate farmaciile au anunțat că nu mai au, dar nu știu din ce motiv.

Reporter: Ați încercat și de curând?

Ion Dinu: Da, tot timpul. Și acum pe 23, medicul nu mi-a scris Siofor pentru că nu există. Amaryl, un înlocuitor. Când merg din șase în șase luni să-mi fac analizele, îmi ies modificate pentru că nu mai am Sioforul.

Dificil este și pentru persoanele care suferă și de diabet și de tiroidă. Sau care au mai mulți membri de familie cu aceste afecțiuni. Deși beneficiază lunar de rețetă compensată, majoritatea constănțenilor dau bani pe aceste medicamente pe care le cumpără cu porția.

Acum mi s-a eliberat rețeta de care dispun lunar numai că nu găsesc. Deci nu se găsește nici Euthyrox, nici Siofor și nici Glucophage. Sub nicio formă cu rețeta. Mai găsesc rar, prin diverse farmacii, aceste medicamente, dar se dau câte o folie care să ne ajute să supraviețuim de la lună la lună, de la săptămână la săptămână, depinde”, a declarat Carmen Bagas, bolnavă de diabet și tiroidă.

Încă se înregistrează probleme în aprovizionarea farmaciilor, în toată ţara, cu aceste tipuri de medicamente necesare bolnavilor cu afecţiuni ale tiroidei și diabet. Farmaciștii spun că întocmesc liste și sună pacienții pentru a veni să-și procure medicamentele atât de importante pentru ei.

Având în vedere problemele de disponibilitate pentru medicamentele pe bază de levotiroxină, pacienții bolnavi de afecțiuni tiroidiene au fost afectați destul de grav în ultima perioadă. Nu avem cantitatea pe care ne-o dorim de Siofor și de Euthyrox, dar încercăm să facem tot posibilul pentru a ajuta toți pacienții”, a declarat Andreea Dicianu, farmacist.

Autoritățile vin totuși cu o veste bună pentru pacienții care au atâta nevoie de aceste medicamente. Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a anunțat că atât Euthyrox-ul, cât și Siofor-ul vor ajunge în țară în cantități suficiente.

În România sunt aproximativ un milion jumătate de bolnavi de diabet, însă doar 900 de mii ar beneficia de tratament, potrivit statisticilor. Cât despre tiroidă - numărul celor care au nevoie de medicamente ajunge la un milion.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233