dobroge.tv

Live

Foarte puțini medici de familie din județul Constanța sunt de acord să vaccineze anti-COVID pacienții în cabinete

01 aprilie 2021
Publicitate

77 de medici de familie din cei 370 din județ vor să înceapă vaccinarea în cabinetele proprii atunci când va fi posibil. Restul fie nu sunt de acord, fie se mai gândesc. Pentru acest serviciu suplimentar, medicii vor fi remunerați. De cealaltă parte, oamenii sunt încântaţi de idee şi spun că le-ar fi mai ușor să se imunizeze la cabinet.

Vaccinarea în cabinetele medicilor de familie va fi posibilă la sfârşitul lunii aprilie sau începutul lunii mai, au anunţat autorităţile centrale. Constănţenii privesc cu ochi buni această măsură. Ei spun că li se pare mai practic să se imunizeze în acest fel şi că s-ar simți mai în siguranță cu persoana care le cunoaște istoricul medical.

E medicul de familie, cunoaşte pacientul, pacientul cunoaşte medicul. E încredere reciprocă”, spune un constănțean.

Mai practic și mai obișnuit să mergi unde ești învățat decât să te programezi, să iei două-trei mașini până acolo”, spune o constănțeancă.

Unul dintre cele două seruri folosite va fi cel al companiei Johnson&Johnson. Acest vaccin se administrează într-o singură doză, ceea ce reprezintă un avantaj atât din punct de vedere logistic, cât și din punct de vedere al numărului de persoane care se pot imuniza pe zi.

E mai lejer, mai bine, mai comod. Acum depinde de eficacitatea vaccinului, aici nu sunt în măsură să zic eu”, spune un constănțean.

Imunizarea prin cabinetele medicilor de familie nu se va face prin programare pe platforma de vaccinare. Potrivit autorităților, fiecare medic de familie va programa și va vaccina un număr fix de pacienți, iar datele vor trebui centralizate în Registrul Electronic Național al Vaccinării.

Însă nu mulți medici de familie au răspuns afirmativ propunerii de a vaccina în cabinetele proprii.

Din 370 de medici de familie din județul Constanța, sunt 77 care au răspuns prompt că da, vor intra în această campanie. O parte se abțin, alții nu sunt de acord”, a declarat Cristina Schipor, director DSP Constanța, în cadrul emisiunii „Realitatea Locală”.

Chiar dacă ar urma să fie remunerați pentru această activitate, unii sunt de părere că oamenii trebuie să se vaccineze la centrele special amenajate.

Eu nu sunt de acord cu vaccinarea în cabinetele noastre, atâta timp cât în anumite localități sunt centre de vaccinare. Omul poate să meargă în centrul respectiv. Nouă în cabinet vor să ne bage AstraZeneca și Johnson-ul. În momentul de față, majoritatea fug de AstraZeneca, iar la Johnson nu știm nimic. Niciun prospect, nicio reacție adversă, nimic”, a declarat un medic de familie din Constanța.

Studiile privind serul de la Johnson&Johnson s-au desfășurat în mai multe țări, inclusiv în Brazilia și Africa de Sud, unde noile tulpini circulau deja. Datele preliminare au arătat o eficacitate de 67%. Momentan, nu s-a stabilit cu exactitate când va putea fi folosit și acest vaccin anti-COVID-19.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233